kubislaw Napisano 11 Kwiecień 2021 Share Napisano 11 Kwiecień 2021 Witajcie, Proszę o pomoc w identyfikacji łuski. Ma wypukłe oznaczenia: na górze 19 lub 10 (jest w tym miejscu mocno zniszczona), na dole III. Możliwe, że ma jeszcze coś z boku, ale nie mam pewności, czy to nie korozja. Ma wklęsłą spłonkę (otwór głębokości ok 5mm). Średnica łuski ok 14mm. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawel_breslau Napisano 11 Kwiecień 2021 Share Napisano 11 Kwiecień 2021 Wygląda mi na część łuski 7,62x54R z okresu I WŚ. Pozdrawiam. Paweł Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Salieri16000 Napisano 11 Kwiecień 2021 Share Napisano 11 Kwiecień 2021 Oceniam po wyglądzie, ze to łuska od rosyjskiego Mosina. Rzeczywiście- u góry jest 19, jednak u dołu na pewno nie jest "III". Moim zdaniem tam jest "I U". Co do spłonki, to w Twojej łusce brakuje jej zewnętrznej części, a ten wypukły element, który widać w zagłębieniu to kowadełko. Materiał inicjujący zapłon ładunku prochowego znajdującego się w łusce, znajdował się w tej przestrzeni wokół kowadełka- po jego dwóch stronach powinny być jeszcze kanały ogniowe, których na zdjęciu nie widać. Poniżej zaznaczyłem umiejscowienie kanałów ogniowych: Twoja łuska, uległa zniszczeniu w wyniku działania wysokiej temperatury- zapewne leżała na ściółce w płonącym lesie, lub w płonącej trawie na łące- dlatego też jej ścianki odgięte są na zewnątrz, oraz brakuje wspomnianej przeze mnie wcześniej, zewnętrznej części spłonki. Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 11 Kwiecień 2021 Share Napisano 11 Kwiecień 2021 Bicia to 10 III, nie ma nad czym tutaj debatować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Salieri16000 Napisano 11 Kwiecień 2021 Share Napisano 11 Kwiecień 2021 Masz rację @bjar_1- oczywiście u góry jest 10 (missclick z mojej strony sprawił, że napisałem 19), ale z tą "trójką" jakoś nie mogę się zgodzić. Jak dla mnie tam jest "I U", ale z racji wady wzroku, nie upieram się jak osioł, przy tym co napisałem. Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 11 Kwiecień 2021 Share Napisano 11 Kwiecień 2021 Jak IU, skoro to oznaczenie trymestru? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Salieri16000 Napisano 11 Kwiecień 2021 Share Napisano 11 Kwiecień 2021 Wiesz, że dopiero po napisaniu komentarza dotarło do mnie, jaką gafę strzeliłem?! Miałem napisać sprostowanie, ale zdążyłeś mnie uprzedzić- masz rację w 100%. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sqr Napisano 11 Kwiecień 2021 Share Napisano 11 Kwiecień 2021 Godzinę temu, Salieri16000 napisał: Wiesz, że dopiero po napisaniu komentarza dotarło do mnie, jaką gafę strzeliłem?! Miałem napisać sprostowanie, ale zdążyłeś mnie uprzedzić- masz rację w 100%. Dodatkowo w ruskiej pisowni mie na litery "U" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pytanie
kubislaw
Witajcie,
Proszę o pomoc w identyfikacji łuski. Ma wypukłe oznaczenia: na górze 19 lub 10 (jest w tym miejscu mocno zniszczona), na dole III. Możliwe, że ma jeszcze coś z boku, ale nie mam pewności, czy to nie korozja.
Ma wklęsłą spłonkę (otwór głębokości ok 5mm).
Średnica łuski ok 14mm.
7 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.