siobak Napisano 9 Kwiecień 2021 Napisano 9 Kwiecień 2021 Jak w temacie napis to -.......TUTTLINGER LUUP Orzełek wygląda na Polski, To może być wojskowy sprzęt ?
siobak Napisano 9 Kwiecień 2021 Autor Napisano 9 Kwiecień 2021 Czyli bardziej do domowego użytku niż.... military ?
Tyr Napisano 9 Kwiecień 2021 Napisano 9 Kwiecień 2021 ??? Orzełek? Może też w Prusach bili ichnie gapy jak i u nas orzełki na wojskowych? Oni mieli mieli tych odmian orła od groma: z dziobem w lewo z dziobem w prawo, z koroną i bez... Na młode te kombinerki nie wyglądają i nawet jak cywilne to fajne!
siobak Napisano 9 Kwiecień 2021 Autor Napisano 9 Kwiecień 2021 Czyli kombinerki pruskie ,połowa XIX w ? Co ciekawe ,połączone nie są na stałe , tylko jakby śrubą ,którą zawsze można dokręcać .
Salieri16000 Napisano 9 Kwiecień 2021 Napisano 9 Kwiecień 2021 3 godziny temu, siobak napisał: TUTTLINGER LUUP Nie Tuttlinger jak napisałeś, tylko Tuttlingen- miasto w Niemczech, w kraju związkowym Badenia-Wirtembergia, w rejencji Fryburg, w regionie Schwarzwald-Baar-Heuberg (tyle w skrócie mówi ciocia Wiki), więc na pewno nie są to "polskie" kombinerki. I nie "LUUP" tylko "LUPP".
siobak Napisano 9 Kwiecień 2021 Autor Napisano 9 Kwiecień 2021 Oczywiście że "N" na końcu i przez dwa 'PP' :-) Bo to widać gołym okiem .Tylko mój błąd ....bo z pośpiechu zle przepisałem :-) Ale dzięki że się zainteresowałeś i to dojrzałeś .. Wiem że -Wiki-mówi o Niemczech bo też o tym wcześniej przeczytałem , tylko właściwie szukałem jakiegoś potwierdzenia że to z terenów polski a dokładniej z Prus ...Być może była jakaś filia w Prusach gdzie te narzędzia produkowano i po zmianie sygnatury szło to na Prusy ...podejrzewam tak, bo całego napisu nie widać .
Tyr Napisano 9 Kwiecień 2021 Napisano 9 Kwiecień 2021 Z taką krzywicą łap to chyba pruski a i korony nie posiada.
Pytanie
siobak
Jak w temacie napis to -.......TUTTLINGER LUUP
Orzełek wygląda na Polski,
To może być wojskowy sprzęt ?
7 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.