Skocz do zawartości
  • 0

Stare notatki

MetalDetectoringWWII

Pytanie

15 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
On 6.04.2021 o 16:32, arklas napisał:

Połowa roboty dla kogoś, kto lepiej zna język (ja znam pismo, język trochę gorzej) i chciałby ją dokończyć:

1

... [слѣ?]дуетъ выдать 
и Маріанкѣ Курдзель 
м...тю одного рубля д...
...ными деньгами
[с]уммы триста рублей
... ...уѣнки ...
... двѣнадцать рубл...

2

[дѣй?]ствительно сост...
...укамъ покойнаго Каспра
...амъ Себастіяна Ста-
... русскимъ подданнымъ
... къ іудейскому ...овѣ
...омату Сташовскому
...тьякина ...аннаго
... деревни Здзиховиц[е?]

moje trzy grosze do świetnej roboty @arklas - zapiszę to co uważam obecnym rosyjskim starając się jedynie oddać zamysł piszącego być może

1

... следуешь выдать 
и Маріанны Курдзель (Marianna)
(недвижи)мостью одного рубля д...
наличными деньгами (gotówka)
[с]уммы триста рублей
... ...оценки ...
... двѣнадцать рубл...

2

[дѣй?]ствительно сост...
...амъ Себастіяна Ста-
... русскимъ подданнымъ
... къ іудейскому ...овѣ
...(Т)омашу Сташовскому
...тьякина ...аннаго

Staszowski to nazwisko dwóch osób występujących na stroniczkach - Sebastiana oraz Tomasza, wskazuje na to sposób zapisu i samego nazwiska ale również w zbitce z poprzedzającym je imionami (zaczyna się dużą literą)

23.jpg

Napisano

Czy książeczka należała do osoby o rosyjskim nazwisku? Może w tej książeczce znajdziesz więcej informacji o osobie, która być może te notatki sporządziła. Być może autor zapisków osiadł gdzieś w okolicy Zdzichowic, a może i w samych Zdzichowicach? Tak sobie myślę, choć to mało prawdopodobne, że być może w tej miejscowości do dziś żyją jego potomkowie... Fajnie byłoby znaleźć kogoś z jego rodziny i dowiedzieć się czegoś więcej o wojennych, i jeśli przeżył, powojennych losach tej osoby...

Napisano
13 minut temu, Salieri16000 napisał:

Czy książeczka należała do osoby o rosyjskim nazwisku? Może w tej książeczce znajdziesz więcej informacji o osobie, która być może te notatki sporządziła. Być może autor zapisków osiadł gdzieś w okolicy Zdzichowic, a może i w samych Zdzichowicach? Tak sobie myślę, choć to mało prawdopodobne, że być może w tej miejscowości do dziś żyją jego potomkowie... Fajnie byłoby znaleźć kogoś z jego rodziny i dowiedzieć się czegoś więcej o wojennych, i jeśli przeżył, powojennych losach tej osoby...

Książeczka należała do siostry mojej prababci ur. W 1908 roki która posiadała polskie nazwisko w Zdzichowicach możliwe że mieszkał ktoś z jej rodziny. Wcześniej w domu mieszkał jej wujek który w około 1917 roku wrócił z Ameryki.

Napisano

Tekst jest napisany zgodnie z ortografią obowiązującą do 1917 roku, więc bardzo prawdopodobne jest, że został spisany w tym okresie, na co zresztą wskazuje sam fakt napisania tego po rosyjsku.

Napisano
W dniu 7.04.2021 o 09:04, MetalDetectoringWWII napisał:

Notatki zostały znalezione w powiecie Janów lubelski który znajduje się blisko Zdzichowic

Zdzichowic  czy Zdziłowic? 

Napisano

A może i Zdziłowice. Niektóre litery są trudne do odczytania, a autor tę samą mógł w jednym słowie pisać na dwa różne sposoby, tak jak tutaj – подданнымъ:

image.png

Napisano

Niewątpliwie ta odręczna notatka jest w języku rosyjskim. Rozczytać jej nie rozczytam, bo rosyjski miałem dawno temu w podstawówce, a wtedy jakoś za tym językiem nie przepadałem (czyt. na lekcjach rosyjskiego byłem rzadkim gościem)...

Napisano

Połowa roboty dla kogoś, kto lepiej zna język (ja znam pismo, język trochę gorzej) i chciałby ją dokończyć:

1

... [слѣ?]дуетъ выдать 
и Маріанкѣ Курдзель 
м...тю одного рубля д...
...ными деньгами
[с]уммы триста рублей
... ...уѣнки ...
... двѣнадцать рубл...

2

[дѣй?]ствительно сост...
...амъ Себастіяна Ста-
... русскимъ подданнымъ
... къ іудейскому ...овѣ
...омату Сташовскому
...тьякина ...аннаго

Napisano
4 godziny temu, arklas napisał:

1

... [слѣ?]дуетъ выдать 
и Маріанкѣ Курдзель 
м...тю одного рубля д...
...ными деньгами
[с]уммы триста рублей
... ...уѣнки ...
... двѣнадцать рубл...

2

[дѣй?]ствительно сост...
...амъ Себастіяна Ста-
... русскимъ подданнымъ
... къ іудейскому ...овѣ
...омату Сташовскому
...тьякина ...аннаго

Dziękuje za pomoc 

Napisano

Wygląda na to, że są to zapiski jakiegoś rosyjskiego żyda, odnośnie spłaty(?)długów.

Zastanawiają mnie dwie nazwy padające w drugiej części zapisków: "Сташовскому" (Stashovsky) i "derevni Zdzikhovits[ye?]" (wieś Zdzichovice). Zastanawiam się, czy odnośnie pierwszej nazwy, nie chodzi tu o "Staszowski", coś od miasta Staszów (woj.świętokrzyskie). Na pewno nie chodzi o powiat, gdyż ten istniał w latach 1809-1844, a następnie w latach 1954-1975. A może ten Stashovsky (pisownia z translatora) to nazwisko? Nie znalazłem wsi Zdzichowice, natomiast jest wieś Zdziechowice w woj.opolskim.

Nie wiem czemu, ale zainteresowały mnie te fragmenty notatek/listów(?) i te dwie widniejące tam nazwy. Fajnie byłoby rozszyfrować kto, po co i komu te zapiski sprawił... tylko tyle zostało z tych notatek, czy masz coś jeszcze? I jeszcze jedno pytanie- czy widoczna na zdjęciu książeczka ma coś wspólnego z tymi zapiskami? Wiesz, chodzi mi o to, czy były one między kartkami.

Napisano

Jeśli mogę jeszcze coś podpowiedzieć – w transliteracji polskiej, nie angielskiej, te słowa wyglądają dla nas całkowicie zrozumiale: Сташовскому – Staszowskomu, Здзиховице – Zdzichowice. Są jeszcze Zdziechowice koło Zaklikowa w powiecie Stalowa-Wola, a to już bliżej Staszowa, choć nadal nie jakoś przesadnie blisko.

Napisano

Tam chyba będzie „Томашу Сташовскому” – „Tomaszu Staszowskomu”. Tekst jest niekompletny, więc jeśli to nie jest jakaś typowa urzędowa formułka, gdzie zmieniają się tylko osoby i miejsca, to będzie trudno dojść, o co chodziło.

Napisano
9 godzin temu, Salieri16000 napisał:

Wygląda na to, że są to zapiski jakiegoś rosyjskiego żyda, odnośnie spłaty(?)długów.

Zastanawiają mnie dwie nazwy padające w drugiej części zapisków: "Сташовскому" (Stashovsky) i "derevni Zdzikhovits[ye?]" (wieś Zdzichovice). Zastanawiam się, czy odnośnie pierwszej nazwy, nie chodzi tu o "Staszowski", coś od miasta Staszów (woj.świętokrzyskie). Na pewno nie chodzi o powiat, gdyż ten istniał w latach 1809-1844, a następnie w latach 1954-1975. A może ten Stashovsky (pisownia z translatora) to nazwisko? Nie znalazłem wsi Zdzichowice, natomiast jest wieś Zdziechowice w woj.opolskim.

Nie wiem czemu, ale zainteresowały mnie te fragmenty notatek/listów(?) i te dwie widniejące tam nazwy. Fajnie byłoby rozszyfrować kto, po co i komu te zapiski sprawił... tylko tyle zostało z tych notatek, czy masz coś jeszcze? I jeszcze jedno pytanie- czy widoczna na zdjęciu książeczka ma coś wspólnego z tymi zapiskami? Wiesz, chodzi mi o to, czy były one między kartkami.

Z tych notatek zostało tylko ten fragment książeczka ze zdjęcia została znaleziona razem z notatkami i innymi dokumentami międzywojennymi i powojennymi.

Napisano
9 godzin temu, arklas napisał:

Jeśli mogę jeszcze coś podpowiedzieć – w transliteracji polskiej, nie angielskiej, te słowa wyglądają dla nas całkowicie zrozumiale: Сташовскому – Staszowskomu, Здзиховице – Zdzichowice. Są jeszcze Zdziechowice koło Zaklikowa w powiecie Stalowa-Wola, a to już bliżej Staszowa, choć nadal nie jakoś przesadnie blisko.

Notatki zostały znalezione w powiecie Janów lubelski który znajduje się blisko Zdzichowic

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie