marek90 Posted March 30, 2021 Posted March 30, 2021 Witam, mam zamiar zrobić gablotę albo tablicę na odznaczenia. Jako podkład użyję płyty korkowej. Problem mam z materiałem (tkaniną) którym obije płytę korkową, nie wiem co wybrać - bawełna, len, jedwab, tkanina poliestrowa ... Słyszałem że niektóre takaniny barwione zostawiają przebarwienia czy nawet zżerają materiał z którego została wykonana odznaka do tego stopnia, że po 2 latach jest w rozsypce. Czy ktoś z was robił taką gablotę i może sie podzielić wiedzą? Pozdrawiam
Cyrograf15 Posted March 30, 2021 Posted March 30, 2021 Poszukaj tkanin obiciowych lub sukna na stół bridżowy lub bilardowy. Wojtek
czestar Posted March 31, 2021 Posted March 31, 2021 Ja zrobiłem tak,i nic się nie dzieje,ale nie mam pojęcia co to za materiał.Taki miałem to użyłem. Medale to oczywiście repliki.
honker Posted March 31, 2021 Posted March 31, 2021 Cześć zamiast płyty korkowej daj styropian o średniej twardości i grubości na długość szpilki. Nie będzie problemów z mocowaniem bo korek może być za twardy z w styropian zawsz wbijesz szpilkę a tkanina tak jak pisał poprzednik coś w rodzaju na stół bilardowy albo na stoły konferencyjne za PRL-u. Moją tablicę możesz zobaczyć w wątku o psich znaczkach choć nie całą. pozd Marek
Edmundo Posted April 1, 2021 Posted April 1, 2021 Styropian jak będzie przez dłuższy czas bezpośrednio stykał się z pomalowaną ścianą w ogrzewanym pomieszczeniu to może spowodować małego "grzybka naściennego". Swoją tablicę zrobiłem ze zwykłej "filcowej" wykładziny podłogowej w kolorze zielonym (taka zieleń bilardowa pasuje najbardziej, tak jak pisaliście), tablica wisi na ścianie już ponad 20 lat, żadna odznaka przy tym nie ucierpiała, no i łatwo zawsze coś przywiesić.
honker Posted April 1, 2021 Posted April 1, 2021 Ja mam meblową ramkę z plecami z pilśni i z przodu oszklona klapa na zawiasach z amortyzatorami do utrzymywania w górze. Styropian jest w środku owinięty materiałem i wsadzony na wciski. Wisi już ze 12 lat i ma się dobrze. pozd Marek
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.