niechludow Napisano 9 Marzec 2021 Napisano 9 Marzec 2021 Taki kamień z wyrytym krzyżem znalazłem w lesie na Mazurach. To element geodezyjny?
Tyr Napisano 9 Marzec 2021 Napisano 9 Marzec 2021 Sam się nie postawił;) Na geodezyjny nie wygląda. Można popytać tambylców i sprawdzić czy coś się tam mogło dziać.
Kee Napisano 9 Marzec 2021 Napisano 9 Marzec 2021 Fajnie jak byś podał dokładną lokalizację. Może być to jeden z kamieni krzyżackich używali ich do wyznaczania granic. Kwesta się rozchodzi o kształt krzyża który niestety na zdjęciach nie jest za dobrze czytelny. Inna sprawa że może to być już późniejszy kamień wyznaczający granice Warmii.
takafura Napisano 9 Marzec 2021 Napisano 9 Marzec 2021 Przejeżdżałem kilkanaście lat w lesie obok skromnego kamienia też z krzyżem, legenda mówiła o Helmucie pogrzebanym szybko i płytko. Potwierdziło się to w 100 %, była oficjalna ekshumacja.
niechludow Napisano 9 Marzec 2021 Autor Napisano 9 Marzec 2021 Kamień jest w powiecie mrągowskim. Pójdę jeszcze raz i wyczyszczę. Może są jeszcze jakieś znaki.
Tyr Napisano 9 Marzec 2021 Napisano 9 Marzec 2021 To okazuje się, że ja tambylec (rodzinne miasto) jestem a nic o tym kamieniu nie wiem;) Warto popytać po okolicznych wsiach.
Kee Napisano 9 Marzec 2021 Napisano 9 Marzec 2021 W sumie to Sorkwity by pasowały są dosyć blisko granicy Warmii. Polecam sprawdzić jak wyglądają warmińskie kamienie graniczne. Są to właśnie kamienie z krzyżami. Można się kłócić o faktyczny przebieg granicy no ale nie jest powiedziane że kamyka nikt nie przedstawił bo mu się spodobał a i sąsiad wiedział gdzie może orać ;) Zaraz odezwę się do kolegi czy coś o nim wie, mam tam dosyć blisko jednak strasznie nie po drodze.
niechludow Napisano 9 Marzec 2021 Autor Napisano 9 Marzec 2021 obejrzałem na szybko w necie i niektóre są bardzo podobne do mojego. Ciekawe czy jest znany badaczom
niechludow Napisano 9 Marzec 2021 Autor Napisano 9 Marzec 2021 na przykład ten. Fajnie gdyby się potwierdziło i jeszcze lepiej gdyby nikt o nim nie wiedział))) Byłbym autorem odkrycia!!))
niechludow Napisano 9 Marzec 2021 Autor Napisano 9 Marzec 2021 Mam taką odpowiedź od znawcy tematu "Bardzo ładny kamień graniczny, ale bezpośrednio przy Sorkwitach nie szła granica Warmii. To może być kamień graniczny jakichś włości rycerskich, ale trzeba byłoby sprawdzić dokładne jego położenie. Na Śląsku występują podobne "kamienie pokutne", które sprawca zbrodni miał wystawiać w miejscu, gdzie ją popełnił, ale w Prusach to raczej nie było praktykowane. Przynajmniej niewiele o tym wiadomo."
Cyrograf15 Napisano 9 Marzec 2021 Napisano 9 Marzec 2021 Dziś, na terenie obecnej Polski, stoi ponad sześćset kamiennych krzyży. Większość, bo aż czterysta, znajduje się na Dolnym Śląsku, można je jednak spotkać również na Górnym Śląsku i na Ziemi Lubuskiej. Pojedyncze obiekty znajdują się w Wielkopolsce, na Kielecczyźnie i na Pomorzu Zachodnim.
Pytanie
niechludow
Taki kamień z wyrytym krzyżem znalazłem w lesie na Mazurach. To element geodezyjny?
12 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.