Skocz do zawartości
  • 0

Kamień z krzyżem

niechludow

Pytanie

12 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Sam się nie postawił;) Na geodezyjny nie wygląda. Można popytać tambylców i sprawdzić czy coś się tam mogło dziać.

Napisano

Fajnie jak byś podał dokładną lokalizację. Może być to jeden z kamieni krzyżackich używali ich do wyznaczania granic. Kwesta się rozchodzi o kształt krzyża który niestety na zdjęciach nie jest za dobrze czytelny. Inna sprawa że może to być już późniejszy kamień wyznaczający granice Warmii. 

Napisano

Przejeżdżałem kilkanaście lat w lesie obok skromnego kamienia też z krzyżem, legenda mówiła o Helmucie pogrzebanym  szybko i płytko. Potwierdziło się to w 100 %, była oficjalna ekshumacja.

Napisano

To okazuje się, że ja tambylec (rodzinne miasto) jestem a nic o tym kamieniu nie wiem;)  Warto popytać po okolicznych wsiach.

Napisano

W sumie to Sorkwity by pasowały są dosyć blisko granicy Warmii.

Polecam sprawdzić jak wyglądają warmińskie kamienie graniczne. Są to właśnie kamienie z krzyżami. Można się kłócić o faktyczny przebieg granicy   no ale  nie jest powiedziane że kamyka nikt nie przedstawił bo mu się spodobał a i sąsiad wiedział gdzie może orać ;)  

Zaraz odezwę się do kolegi czy coś o nim wie, mam tam dosyć blisko jednak strasznie nie po drodze. 

Napisano

Mam taką odpowiedź od znawcy tematu "Bardzo ładny kamień graniczny, ale bezpośrednio przy Sorkwitach nie szła granica Warmii. To może być kamień graniczny jakichś włości rycerskich, ale trzeba byłoby sprawdzić dokładne jego położenie. Na Śląsku występują podobne "kamienie pokutne", które sprawca zbrodni miał wystawiać w miejscu, gdzie ją popełnił, ale w Prusach to raczej nie było praktykowane. Przynajmniej niewiele o tym wiadomo." 

Napisano

Dziś, na terenie obecnej Polski, stoi ponad sześćset kamiennych krzyży. Większość, bo aż czterysta, znajduje się na Dolnym Śląsku, można je jednak spotkać również na Górnym Śląsku i na Ziemi Lubuskiej. Pojedyncze obiekty znajdują się w Wielkopolsce, na Kielecczyźnie i na Pomorzu Zachodnim.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie