aaa123 Napisano 5 Marzec 2021 Autor Napisano 5 Marzec 2021 17 godzin temu, toyotomi napisał: Czołem Waszym Mościom. Kol. Erich - dobrze pisze jest to szabla - Sabre d'adjudant et officier subalterne d'infanterie Mle 1845 = szabla adiutanta i oficera młodszego, model 1845 - oczywiście francuskiej armii. Model - Mle 1855 miał pochwę żelazną z dwoma ryfkami. Co do modelu, to niema problemu. Jest jedno ale....a właściwie podejrzenie - Konieczne zdjęcia całej głowni - na wprost, z obu płazów, oraz tylca głowni. Fragment płazów przy nasadzie głowni - z tego co widać - nie odpowiada konstrukcji oryginału. Z tych zdjęć - z mojego punktu widzenia - to replika tej szabli. pzdr. stani
aaa123 Napisano 5 Marzec 2021 Autor Napisano 5 Marzec 2021 Dzięki za wszystkie odpowiedzi szacunku dla wiedzy
toyotomi Napisano 5 Marzec 2021 Napisano 5 Marzec 2021 Czołem. Zdjęcia kiepskie - myślę - że wystarczą takie. ------------ 1 - głownia nie jest oryginalna, ani od tego modelu, ani od żadnej innej francuskiej szabli. Wygląda na współczesna doróbkę, bez znajomości konstrukcji - "langue de carpe". 2 - pochwa nie przynależy do tej głowni - za długa - chociaż wygląda jak modelowa dla Mle 1845. 3 - elementy oprawy wyglądają nie najgorzej - mogą być oryginalne. Wniosek jaki można wyciągnąć - składak z dorabianą głownią. pzdr. stani
aaa123 Napisano 4 Marzec 2021 Autor Napisano 4 Marzec 2021 Wielkie dzięki a skórzana pochwał to normalne bo oglądałem inne i zawsze jest metal pozdrawiam
Tyr Napisano 4 Marzec 2021 Napisano 4 Marzec 2021 W sumie to poczekaj na Toyotomi on o szablach ma wszystko w małym palcu.
Erih Napisano 4 Marzec 2021 Napisano 4 Marzec 2021 Mle 1845, pochwa skórzana wczesna. Na tylcu głowni powinna być data produkcji. Znając ją, można przypisać szablę do modelu. Bo pochwę można przełożyć, a głownie i oprawy były zasadniczo takie same. Edyta, daj zdjęcie całości w pochwie i osobno szabli, osobno pochwy. Możliwe że pochwa jest od innego modelu. I faktycznie, warto zaczekać na Toyotomiego, on w temacie ma wiedzę encyklopedyczną.
toyotomi Napisano 4 Marzec 2021 Napisano 4 Marzec 2021 Czołem Waszym Mościom. Kol. Erich - dobrze pisze jest to szabla - Sabre d'adjudant et officier subalterne d'infanterie Mle 1845 = szabla adiutanta i oficera młodszego, model 1845 - oczywiście francuskiej armii. Model - Mle 1855 miał pochwę żelazną z dwoma ryfkami. Co do modelu, to niema problemu. Jest jedno ale....a właściwie podejrzenie - Konieczne zdjęcia całej głowni - na wprost, z obu płazów, oraz tylca głowni. Fragment płazów przy nasadzie głowni - z tego co widać - nie odpowiada konstrukcji oryginału. Z tych zdjęć - z mojego punktu widzenia - to replika tej szabli. pzdr. stani
Erih Napisano 4 Marzec 2021 Napisano 4 Marzec 2021 Faktycznie, nie wygląda to dobrze... Natomiast nadal poproszę o zdjęcia pochwy w całości. Akurat ona, nawet jeżeli to kopia, bardzo mi się podoba!
Pytanie
aaa123
10 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.