aaa123 Napisano 4 Marzec 2021 Share Napisano 4 Marzec 2021 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
aaa123 Napisano 5 Marzec 2021 Autor Share Napisano 5 Marzec 2021 17 godzin temu, toyotomi napisał: Czołem Waszym Mościom. Kol. Erich - dobrze pisze jest to szabla - Sabre d'adjudant et officier subalterne d'infanterie Mle 1845 = szabla adiutanta i oficera młodszego, model 1845 - oczywiście francuskiej armii. Model - Mle 1855 miał pochwę żelazną z dwoma ryfkami. Co do modelu, to niema problemu. Jest jedno ale....a właściwie podejrzenie - Konieczne zdjęcia całej głowni - na wprost, z obu płazów, oraz tylca głowni. Fragment płazów przy nasadzie głowni - z tego co widać - nie odpowiada konstrukcji oryginału. Z tych zdjęć - z mojego punktu widzenia - to replika tej szabli. pzdr. stani Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
aaa123 Napisano 5 Marzec 2021 Autor Share Napisano 5 Marzec 2021 Dzięki za wszystkie odpowiedzi szacunku dla wiedzy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
toyotomi Napisano 5 Marzec 2021 Share Napisano 5 Marzec 2021 Czołem. Zdjęcia kiepskie - myślę - że wystarczą takie. ------------ 1 - głownia nie jest oryginalna, ani od tego modelu, ani od żadnej innej francuskiej szabli. Wygląda na współczesna doróbkę, bez znajomości konstrukcji - "langue de carpe". 2 - pochwa nie przynależy do tej głowni - za długa - chociaż wygląda jak modelowa dla Mle 1845. 3 - elementy oprawy wyglądają nie najgorzej - mogą być oryginalne. Wniosek jaki można wyciągnąć - składak z dorabianą głownią. pzdr. stani Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tyr Napisano 4 Marzec 2021 Share Napisano 4 Marzec 2021 Francuska piechoty wz 1855 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
aaa123 Napisano 4 Marzec 2021 Autor Share Napisano 4 Marzec 2021 Wielkie dzięki a skórzana pochwał to normalne bo oglądałem inne i zawsze jest metal pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
aaa123 Napisano 4 Marzec 2021 Autor Share Napisano 4 Marzec 2021 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tyr Napisano 4 Marzec 2021 Share Napisano 4 Marzec 2021 W sumie to poczekaj na Toyotomi on o szablach ma wszystko w małym palcu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Erih Napisano 4 Marzec 2021 Share Napisano 4 Marzec 2021 Mle 1845, pochwa skórzana wczesna. Na tylcu głowni powinna być data produkcji. Znając ją, można przypisać szablę do modelu. Bo pochwę można przełożyć, a głownie i oprawy były zasadniczo takie same. Edyta, daj zdjęcie całości w pochwie i osobno szabli, osobno pochwy. Możliwe że pochwa jest od innego modelu. I faktycznie, warto zaczekać na Toyotomiego, on w temacie ma wiedzę encyklopedyczną. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
toyotomi Napisano 4 Marzec 2021 Share Napisano 4 Marzec 2021 Czołem Waszym Mościom. Kol. Erich - dobrze pisze jest to szabla - Sabre d'adjudant et officier subalterne d'infanterie Mle 1845 = szabla adiutanta i oficera młodszego, model 1845 - oczywiście francuskiej armii. Model - Mle 1855 miał pochwę żelazną z dwoma ryfkami. Co do modelu, to niema problemu. Jest jedno ale....a właściwie podejrzenie - Konieczne zdjęcia całej głowni - na wprost, z obu płazów, oraz tylca głowni. Fragment płazów przy nasadzie głowni - z tego co widać - nie odpowiada konstrukcji oryginału. Z tych zdjęć - z mojego punktu widzenia - to replika tej szabli. pzdr. stani Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Erih Napisano 4 Marzec 2021 Share Napisano 4 Marzec 2021 Faktycznie, nie wygląda to dobrze... Natomiast nadal poproszę o zdjęcia pochwy w całości. Akurat ona, nawet jeżeli to kopia, bardzo mi się podoba! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pytanie
aaa123
10 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.