W pamiątkach rodzinnych udało mi się znaleźć 5 znaków które zidentyfikowałem jako:
1. Zwykły znak szybowcowy, nadawany żołnierzom posiadającym przeszkolenie szybowcowe.
2. Bojowy znak szybowcowy.
3. Znak "Cichociemnych" żołnierzy AK. (na rewersie 'zapince' napis Gr. TECHN. LONDON)
4. Bojowy znak spadochronowy. (na rewersie 'zapince' napis Gr. TECHN. LONDON)
5. Zwykły znak spadochronowy. (na rewersie 'zapince' napis Gr. TECHN. LONDON)
Chciałem dowiedzieć się czy są to prawdziwe znaki czy może zwykłe wybijane już dawno po wojnie. Chodzi mi o ustalenie czy jest to pamiątka która ma wartość historyczną. Są one w rodzinie od 1983 roku, zostały przysłane z Londynu. To mogę potwierdzić ponieważ zachowała się koperta.
Pytanie
Wuszu
Witam,
W pamiątkach rodzinnych udało mi się znaleźć 5 znaków które zidentyfikowałem jako:
1. Zwykły znak szybowcowy, nadawany żołnierzom posiadającym przeszkolenie szybowcowe.
2. Bojowy znak szybowcowy.
3. Znak "Cichociemnych" żołnierzy AK. (na rewersie 'zapince' napis Gr. TECHN. LONDON)
4. Bojowy znak spadochronowy. (na rewersie 'zapince' napis Gr. TECHN. LONDON)
5. Zwykły znak spadochronowy. (na rewersie 'zapince' napis Gr. TECHN. LONDON)
Chciałem dowiedzieć się czy są to prawdziwe znaki czy może zwykłe wybijane już dawno po wojnie. Chodzi mi o ustalenie czy jest to pamiątka która ma wartość historyczną. Są one w rodzinie od 1983 roku, zostały przysłane z Londynu. To mogę potwierdzić ponieważ zachowała się koperta.
7 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.