Skocz do zawartości
  • 0

Znak "Cichociemnych" żołnierzy AK oraz Bojowy znak szybowcowy.

Wuszu

Pytanie

Napisano

Witam, 

W pamiątkach rodzinnych udało  mi się znaleźć 5 znaków które zidentyfikowałem jako:

1.  Zwykły znak szybowcowy, nadawany żołnierzom posiadającym przeszkolenie szybowcowe.

2. Bojowy znak szybowcowy.

3. Znak "Cichociemnych" żołnierzy AK. (na rewersie 'zapince' napis Gr. TECHN. LONDON)

4. Bojowy znak spadochronowy. (na rewersie 'zapince' napis Gr. TECHN. LONDON)

5. Zwykły znak spadochronowy.  (na rewersie 'zapince' napis Gr. TECHN. LONDON)

Chciałem dowiedzieć się czy są to prawdziwe znaki czy może zwykłe wybijane już dawno po wojnie.  Chodzi mi o ustalenie czy jest to pamiątka która ma wartość historyczną.  Są one w rodzinie od 1983 roku, zostały przysłane z Londynu. To mogę potwierdzić ponieważ zachowała się koperta.  

Odznaka bojowego Znaku Spadochronowego (1).jpg

Odznaka bojowego Znaku Spadochronowego (2).jpg

7 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Nie chciałem ich wyjmować w razie gdyby się okazało że są prawdziwe. Znalazłem zdjęcie oryginalnych znaków i one miały wybijane 2 numery na rewersie.  Moje tego nie mają a więc myślę że nie są to autentyki.  Dzisiaj wyjmę je z foli i zrobię skan bez niej aby można było się lepiej im przyjrzeć. 

Napisano

Tak jak troszkę ironicznie napisał Człowieksniegu, po tych fotografiach nie da się jednoznacznie określić czy to wyrób wojenny czy też produkcja powojenna dla weteranów czy też kolekcjonerów. Dodam tylko iż takowe odznaki w czasie wojny produkowała firma "Kirkwood and Son" w Edynburgu. Czy była jedynym producentem w tamtym czasie, tego nie wiem. A i te odznaki były chyba numerowane, ale pewności nie mam. Podaj w miarę dokładne wymiary, to na pewno pomoże. A nawet jakby były wyprodukowane po wojnie w Anglii, to też jest pamiątka która ma wartość historyczną.

Napisano

Zgadzam się z Edmundo w W. Brytanii środowiska kombatanckie zlecały wykonywanie odznak z czasów wojny. Nie są to lipne kopie na sprzedaż a repliki odznak na potrzeby weteranów.

Napisano

Dziękuję bardzo za informację.  Zdejmę jeszcze wymiary tych znaków.  Każda informacja pomaga, zobaczę co uda mi się ustalić w sprawie "Kirkwood and Son" w Edynburgu.  Myślę że mogą to być repliki robione na potrzeby weteranów ale robione już po wojnie.  Jak znajdę coś nowego na napiszę.  Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie