jazlowiak Napisano 10 Kwiecień 2004 Autor Napisano 10 Kwiecień 2004 Mój idol, wiele z Jego piosenek pokazało mi co znaczy rozumienie historii.['] ['] ['] ['] ['] [']
pomsee Napisano 11 Kwiecień 2004 Napisano 11 Kwiecień 2004 Bard mojego pokolenia, nauczyciel - przewodnik po polskiej historii - bez Niego wszystko juz bedzie inne.
Grendel Napisano 11 Kwiecień 2004 Napisano 11 Kwiecień 2004 ...Zabraklo grajka, co by gra czarowal,Zwiodl najazd szczurzy melodia na temat.Jest pisk i szelest, krzyki sa i slowa,Wlosy z glow rwane rekami obiema.Gniewne modlitwy, zeby zyc od nowa...- Muzyki nie ma." Bajka Sredniowieczna z Wojny Postu z KarnawalemW takich momentach uzmyslawiam sobie , ze nie jestem juz nastolatkiem...ZasmuconyGrendel
Kolekcjoner (Marek Z) Napisano 11 Kwiecień 2004 Napisano 11 Kwiecień 2004 Odszedł wybitny Artysta i wielki Polak...['] ['] [']
Krzysiek(?) Napisano 11 Kwiecień 2004 Napisano 11 Kwiecień 2004 :(...obława, obława, na młode wilki obława, te dzikie, zapalczywe, w gęstym lesie wychowane, krąg śniegu wydeptany, w tym kręgu plama krwawa...."K(?)
DTH Napisano 11 Kwiecień 2004 Napisano 11 Kwiecień 2004 TANKGasiennicami zagrzebany w piach nad Wisla, patrze przez rzeke pustym peryskopem, na Miasto w walce, ktora tak jest blisko, ze Wisly nurt frontowym staje sie okopem.Rozgrzany pancerz pod wrzesniowym żarem, rwie do ataku sie i pali pod dotykiem, ale wystygly silnik spi pod skrzeplym smarem i od miesiaca nie siadl nikt za celownikiem.Krtań lufy pusta laknie znow pociskow smaku, a lyka tylko tlusty dym - z drugiego brzegu, w sluchawkach zdjetych helmofonow krzyk Polakow i nie wiem czemu rzeki tej nie wzialem z biegu.Dajcie mi wgryzc sie gasiennicom w fale sliskie i ogniem swoim dajcie wesprzec barykady! By miasto w walce, ktore tak jest bliskie, bezruchu mego nie nazwalo mianem zdrady!Lecz milczy sztab i milcza pedy tataraku, ktorymi mnie przed tymi, co czekaja skryto, bo russkij tank nie bedzie walczyl za Polakow, bo russkij tank zaczekac ma...by Ich wybito.Gdy sie wypali juz Powstanie ciemnym blyskiem, wlacza mi silnik i ozywia krew maszyny, bym mogl obejrzec miasto co tak bliskie- bez walki zdobywajac gruzy i ruiny.Umarl Ten, ktory ksztaltowal charaktery i pokolenia...zostaje tworczosc, wielka, przerazajaco plastyczna i wyrazista...
sanshin Napisano 11 Kwiecień 2004 Napisano 11 Kwiecień 2004 tez napisalem temat o tym powyżej.bez niego nie będzie tak samo:( [*]pzdr:(sANSHIN
sanshin Napisano 11 Kwiecień 2004 Napisano 11 Kwiecień 2004 Długosmy na ten dzień czekali z nadzieją niecierpliwą w duszy kiedy bez słow towarzysz Stalin na mapie fajką strzałki ruszy.Krzyk jeden pomknąl wzdłuż graic i zanim zmilkł zagrzmiały działa.Tow bój z szybkością nawalnicy armia czerwona wyrzuszala..." To jedna z moich ulubionych piosenek.Szkoda wielka szkoda. :,-( az mi sie plakać chce:(pzdr:(Sanshin
mrand Napisano 11 Kwiecień 2004 Napisano 11 Kwiecień 2004 Nie sądziłem, że życie może być aż tak złośliwe. Bard Solidarności" umiera na raka krtani...Nasuwają mi się uparcie, różne ogólniejsze przemyślenia nad sensem wielu spraw. Był jak sumienie.Andrzej Mariański Mrand"
Jadzia Napisano 11 Kwiecień 2004 Napisano 11 Kwiecień 2004 Umarł człowiek wielki, wychowałem sie na jego piosenkach . To dla mnie wielka strata, i teraz rzeczywiście nic już nie bedzie takie jak wcześniej:(...wyrwij murom zęby krat, zerwij kajdany, połam bat, a mury runą, runą runą i pogrzebią stary świat...":....(
sanshin Napisano 11 Kwiecień 2004 Napisano 11 Kwiecień 2004 To ogromna strata.Do konca wierzył że wyzdrowieje do konca pisał piosenki które były publikowane chocaiżby w przekroju".Podziwima jego determinacje ale mówi sie ze człowiek mysli pan bóg kresli tylko czemu przekreślił tka wspaniałego człowieka i jeszcze tak młodo(47l).To wielka niepowetowana strata i chyba bardzo bardzo długo bedziemy czekać na drugiegi takiego człowieka.pzdr:(Sanshin
Szefo Napisano 11 Kwiecień 2004 Napisano 11 Kwiecień 2004 jest to bardzo smutne ale takie jest życie, jedni odchodzą inni się rodzą i nie ma na to wpływu, ale pamięć o nim przetrwa a także to co pozostawił jako artysta i człowiek i z tego chociaż powinniśmy się cieszyć, że nie odszedł zapomniany:(pozdr
Gość Napisano 12 Kwiecień 2004 Napisano 12 Kwiecień 2004 Zrobilo sie tak jakos bardziej pusto i smutno. Odszedl bard ale zostala muzyka i slowo . Wzniesmy smutny toast i pamietajmy.....
Mariusz Napisano 13 Kwiecień 2004 Napisano 13 Kwiecień 2004 Wierzę, że po jego głosie wciąż będzie drżeć powietrze....Ale ty patrząc w dal,płynąć będziesz wśród fal,aż sam werszcie staniesz się falą...."Jacku gdziekolwiek jesteś składam Co hołd za to co zrobiłeś, ale i żal, żal tego czego nie zrobiłeś...Mariusz
bartekl23 Napisano 13 Kwiecień 2004 Napisano 13 Kwiecień 2004 Człowiek wielki, bohater, POLAK. Ogromna strata...
jazlowiak Napisano 14 Kwiecień 2004 Autor Napisano 14 Kwiecień 2004 Pogrzeb odbędzie się na Warszawskich Powązkach 24 kwietnia o godzinie 12. Mam nadzieję, że ci, dla których Jacek był Przewodnikiem, zjawią sie tłumnie.
pomsee Napisano 15 Kwiecień 2004 Napisano 15 Kwiecień 2004 Zawsze beda mi dzwieczec w glowie slowa i melodie Jego piosenek. Umarl nie tylko bard, umarl madry czlowiek trzezwo a jednoczesnie z wielkimi emocjami patrzacy na Polske i swiat...
maxikasek Napisano 15 Kwiecień 2004 Napisano 15 Kwiecień 2004 Mnie oprócz wilczej trylogii" utkwiła mi w pamięci jeszcze jedna piosenka:Nie bój się, nie zabraknie to krajowa czystabo widzisz ja przed wojną byłem komunistabo ja chciałem być kimś, bo ja byłem Żyda jak Żyd nie jest kimś, to ten Żyd jest niktmoże stąd dla świata tyle z nas pożytkuże bankierom i skrzypkom nie mówią: ty żydku...."Jak nikt trzeźwo patrzył na świat i ludzi, choć sam często ..... po prostu był artystą.
rfx Napisano 15 Kwiecień 2004 Napisano 15 Kwiecień 2004 Legenda mojego pokolenia, bez niego świat byłby trochę inny.Dziękujemy Ci, Jacku, za Twoje piosenki.
sanshin Napisano 15 Kwiecień 2004 Napisano 15 Kwiecień 2004 informacja o pogrzebie.Pogrzeb odbędzie sie 24.04.2004 na warszawskich powązkach.Godziny nie znam.pzdrSanshin
Gewer Napisano 15 Kwiecień 2004 Napisano 15 Kwiecień 2004 MA być o godzinie 12 informacja pochodzi ze stronyhttp://www.kaczmarski.silken.art.pl/index1.php
beyo Napisano 16 Kwiecień 2004 Napisano 16 Kwiecień 2004 Wspaniale jest czuć, że nie jest się jedynym, do którego trafiały Jego utwory.To był chyba najlepszy tekściarz wśród śpiewających Polaków...Na Jego piosenkach się wychowałem (mam ich ok. 300 - ale to zledwie mała część Jego wspaniałej twórczości).Myślę, że mogę oddać stan mojego ducha cytując jedną z Jego piosenek (pt.Świadkowie):(...)Wejdźmy głębiej w wodę, kochanidosyć tego brodzenia przy brzeguochłodziliśmy już po kolananasze nogi zmęczone po biegu.Wejdźmy w wodę po pas i po szyjępłyńmy naprzód nad czarną głębinętam odległość brzeg oczom zakryjei zaschniętą przełkniemy tam ślinę.Potem każdy się z wolna zanurzyniech się fale nad głową przetocząw uszach lśnić będzie cisza po burzydno otwartym ukaże się oczom.Tak zawisnąć nad ziemią choć na niejbez rybiego popłochu, pośpiechui zapomnieć, zapomnieć kochaniże musimy zaczerpnąć oddechu."Nieutulony w żaluBeyo
Gość Napisano 23 Kwiecień 2004 Napisano 23 Kwiecień 2004 Spotkajmy się na Powązkach ze świeczkami w dłoniach. ....świec tysiące zapalmy Mu...
sanshin Napisano 23 Kwiecień 2004 Napisano 23 Kwiecień 2004 świec tysiace palili mu, znad głów unosił sie dym śpeiwał że czas by runął mur a oni śpiewali wraz z nim...pzdrSanshin
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.