Skocz do zawartości
  • 0

Sygnatura na przedmiocie

CezaryPot

Pytanie

Napisano

Witam. Proszę o identyfikacje nabitych sygnatur. Proszę o informację , kto i i w jakim okresie używał przedstawionych na zdjęcie sygnatur ( najbardziej zależy mi na sygnaturze po prawej stronie).

Jednocześnie mam pytanie: przedstawione na zdjęciu sygnatury zostały wybite na przedmiocie -  zegarze kominkowym - wyprodukowanym w 1892 roku .

Jak mogło dojść do takiej sytuacji? Czy spotkaliście się z przypadkami nabijania takich sygnatur na przedmiotach będących przedmiotami domowego użytku?

Będę wdzięczny za każdą informację dotyczącą tego tematu.

Pozdrawiam serdecznie

Cezary

Obraz1.png

6 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
W dniu 26.12.2020 o 10:41, CezaryPot napisał:

Jak mogło dojść do takiej sytuacji? Czy spotkaliście się z przypadkami nabijania takich sygnatur na przedmiotach będących przedmiotami domowego użytku?

Tak, spotkałem się, taka sytuacja zdarza się w przypadku pierwszych modeli radzieckich aparatów fotograficznych Zorkij które w tenże sposób są "upodabniane" do "wojennych" modeli niemieckiej "Leicy". To pierwszy z brzegu przykład takowego czy też podobnego działania. Jak było, czy też jest w powyższym przypadku, nie wiem, przytoczyłem tylko przykład.

Napisano

Edmundo, to trochę inny przypadek niż "gold leiki". Może to jakieś wtórne cechy bo ja wiem... probiercze?

Sprawdzenie dokładności działania? Zgodności z jakąś normą?

Napisano
6 godzin temu, Erih napisał:

Edmundo, to trochę inny przypadek niż "gold leiki". Może to jakieś wtórne cechy bo ja wiem... probiercze?

Erih, ależ oczywiście że tak, podałem to tylko jako przykład.

Napisano

Być może przedmiot miał być zarekwirowany na potrzeby armii i w momencie wykupu został opatrzony takimi znakami? to tylko moje spekulacje, podobna praktyka była stosowana w Cesarstwie Austrii i dotyczyła sreber, w 1806 roku nałożono na poddanych kontrybucję, aby pozyskać fundusze na wojnę z Napoleonem, a wszystkie wykupione argentaria były oznakowane tzw "cechą kontrybucyjną". To tylko lekkie przypuszczenia...

Napisano

Karl Tiegel w  Rimberg ( obecnie Rościsławice) miał manufakturę produkującą noże. Został zarejestrowany przez RZM München jako producent noży i kordzików dla SA i HJ. I co miał wspólnego z zegarem kominkowym? 

Czy zegar był naprawiany, wymieniono jakiś element? Autorze, pokaż zdjęcie gdzie, na jakiej części zegara wybite są punce odbioru technicznego.  

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie