Kee Napisano 22 Grudzień 2020 Napisano 22 Grudzień 2020 Witam, czy ktoś ma pomysł skąd mogą pochodzić te plany? Czy to z jakiegoś większego dokumentu/archiwum? Są to plany dwóch miejscowości obok siebie. Podejrzewam że istnieją takie plany dla reszty okolicznych miejscowości i bardzo chciał to sprawdzić. Same opisy udało mi się już przetłumaczyć jednak nie znalazłem tam wskazówek co do pochodzenia planów. Niestety nie radzę sobie z językiem niemieckim przez co ciężko mi się dokopać.
toyotomi Napisano 22 Grudzień 2020 Napisano 22 Grudzień 2020 Czołem. 3 godziny temu, Kee napisał: skąd mogą pochodzić te plany? Czy to z jakiegoś większego dokumentu/archiwum? Wszystko na to wskazuje. Właścicielem tych planów jest (był) magistrat gminy Ostróda. Całe archiwum gminy, zawierało plany wraz z ewidencją ludności i gruntów. Nie są to mapy katastralne a jedynie - mapy ewidencyjne i to znacznie uproszczone. Tutaj mamy dwie wsie - Mostkowo i Ględy. pzdr. stani
Kee Napisano 22 Grudzień 2020 Autor Napisano 22 Grudzień 2020 Dzięki, chyba znalazłem plan który mnie interesuje w olsztyńskim archiwum, Staram się zebrać jak najwięcej informacji na temat mojej rodzinie miejscowości co nie jest łatwe bo jest bardzo mała no ale ma już ponad 650 lat więc jakaś historię musi mieć
bialawy Napisano 23 Grudzień 2020 Napisano 23 Grudzień 2020 Ciesz się że to nie miejscowość na wschód od Tykocina czy Białegostoku bo tam szczegółowych map czy informacji szukaj ze świecą. Generalnie wschód to tereny gdzie królowały puszcze i lasy więc cywilizacji było znacznie mniej...
Kee Napisano 23 Grudzień 2020 Autor Napisano 23 Grudzień 2020 Na szczęście to tereny byłych Prus wschodnich a oni prowadzili dużo dokładnych zapisów. Więc tej nowszej historia jakieś strzępy jestem w stanie pozyskać. Znalazłem nawet informacje z 1411r co prawda wzmianka ale jest. Ale powoli kończą mi się pomysły gdzie szukać. Liczę że uda mi się znaleźć mieszkańców sprzed 1945r bo wiem że oni mają bardzo stare zdjęcia miejscowości. Byli kiedyś w latach 90 i pokazywali. No ale śladu po sobie nie pozostawili. No może po za "pusta" studnią, o której właściciele posesji nawet nie mieli pojęcia że istnieje.
Pytanie
Kee
Witam, czy ktoś ma pomysł skąd mogą pochodzić te plany? Czy to z jakiegoś większego dokumentu/archiwum?
Są to plany dwóch miejscowości obok siebie. Podejrzewam że istnieją takie plany dla reszty okolicznych miejscowości i bardzo chciał to sprawdzić.
Same opisy udało mi się już przetłumaczyć jednak nie znalazłem tam wskazówek co do pochodzenia planów.
Niestety nie radzę sobie z językiem niemieckim przez co ciężko mi się dokopać.
4 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.