Skocz do zawartości
  • 0

Piec kaflowy z dużym malowanym kaflem na środku

Atomowy12

Pytanie

Napisano

Witam , piec stoi w małej miejscowości pod Zieloną Góra . Sądze że poniemiecki rodzina mieszka tu juz 50 lat , sam piec lub ten kafel moze być coś wart  ?  Piec jest sprawy przyjemnie grzeje , lekkie pajeczynki na niektórych kaflach. 

piec 2.jpg

piec 1.jpg

7 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Pominę wątek wyceny,ale jak już chcesz to rozbierać ,to upewnij się czy nie jest wpisany do rejestru zabytków,po wojnie chodziła komisja i spisywała takie przedmioty, może być pod WKZ.

Napisano

Piec na pewno jest dość sporo wart, co nie znaczy, że nowego mercedesa. Ale zarówno do rozbiórki jak i do ponownego montażu w innym miejscu, wymaga fachowców.

Napisano
2 godziny temu, kazioW24 napisał:

Pominę wątek wyceny,ale jak już chcesz to rozbierać ,to upewnij się czy nie jest wpisany do rejestru zabytków,po wojnie chodziła komisja i spisywała takie przedmioty, może być pod WKZ.

Piec ani budynek nie podchodzi pod WKZ .

57 minut temu, balans napisał:

Piec na pewno jest dość sporo wart, co nie znaczy, że nowego mercedesa. Ale zarówno do rozbiórki jak i do ponownego montażu w innym miejscu, wymaga fachowców.

Nie oczekuje za niego nowego mercedesa ? chciałem się rozeznać w temacie , piec bedzie stał max do wiosny , w jego miejsce przychodzi centralne ogrzewanie . piec ma prawie 110 lat . Szkoda mi go bo wiem ze nie rozbiore go fachowo . Dlatego znalazłem to forum i napisałem post . 

Napisano

Forum też wybrałeś niewłaściwe,musisz szukać jakiegoś budowlanego,gdzie udzielają się zduni,budowa takiego pieca nie jest prosta,jak sam zaczniesz kombinować to na bank uszkodzisz kafle.Piece rozbiera się według schematu,trzeba wiedzieć co kiedy rozbierać,są kotwy itp.Nie bardzo również rozumiem po co to w ogóle rozbierać nie jest szpetny,miejsca dużo nie zajmuje,niejeden marzy o takim .

Napisano

Jak wpisałem w google "stare piece kaflowe" to wyświetliło mi się 109000 wyników.

Ale jak nie masz innego pomysłu, to wystaw na Allegro z "cena do uzgodnienia" i "rozbiórka we własnym zakresie". Ale ja bym wcześniej poszukał na forach budowlanych, jak napisał kazioW24, bo tam trafiają się goście, którzy budują coś w starym stylu i kasy im nie brakuje, ale właśnie takiego pieca może im brakować do salonu...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie