Skocz do zawartości
  • 0

narzędzia żelazne

kornacco

Pytanie

Napisano

Witam,

Znajomy rolnik znalazł na polu narzędzia stare, ale nie potrafię powiedzieć co to może być.

To u góry wygląda jak jedna część nożyc - krawędzie są ostrzone (podobne otwory przegubowe są w nożycach z XVII w.).

Czubek narzędzia po lewej też jest ostrzony, i ma widoczne zadziory (może jakieś wiertło do drewna).

Po przeszukaniu całego internetu żadna z tych rzeczy nie widnieje, wrzucam więc tutaj.

121595423_1000500123800002_8290543929966837423_n.thumb.jpg.4fa52e28ca6006d9acc18a9e576b26a9.jpg

9 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

1 i 2 to stare zawiasy, dalej duzo takich jest na wsiach w starych drzwiach od obór i chlewików. 

3. Zawias, część mocowana w murze 

4 najciekawszy przedmiot, jednak to też chyba będzie nie mniej nie więcej jak część zawiasu lub rodzaj "podkładki" do sruby wiążącej mur.cos w podobnie jak na zdjęciu. 

5 chyba skobel od drzwi, było by widać po oczyszczeniu. 

6 zdecydowanie ucho od gara. 

IMG_20201014_062651.jpg

IMG_20201014_063531.jpg

Napisano
4 godziny temu, Kee napisał:

3. Zawias, część mocowana w murze

Tak dokładnie to rozpracowałeś że chyba docenisz doprecyzowanie detalu:

jest to część zawiasu mocowana drewnie a nie w murze - tu element jest wbijany w ciasny otwór w belce a te do wmurowania mają kształt płaskownika z zagiętym końcem.

Pozdr !

Napisano

Dziękuję,

Otworzyliście mi oczy.

Co do "4" mam jedynie wątpliwości o tyle, że był ostrzony i znaleziony podobno trochę w innym miejscu. Napewno coś do tego otworu wchodziło bo są ślady wkręcania czegoś.

Pozdrawiam

Napisano
Godzinę temu, takafura napisał:

Tak dokładnie to rozpracowałeś że chyba docenisz doprecyzowanie detalu:

jest to część zawiasu mocowana drewnie a nie w murze - tu element jest wbijany w ciasny otwór w belce a te do wmurowania mają kształt płaskownika z zagiętym końcem.

Pozdr !

Faktycznie nie zwróciłem na to uwagi- doceniam. No ale z drugiej strony mur może być i drewniany ?

Napisano

Jakąś historie to może wszystko pisać.

Że w tym miejscu była jakaś obora / zabudowa drewniana która uległa spaleniu i pozostały tylko niektóre elementy niepalne.

Pozdrawiam

Napisano
15 minut temu, Kee napisał:

Faktycznie nie zwróciłem na to uwagi- doceniam. No ale z drugiej strony mur może być i drewniany ?

Ściana. Nie mur. Mur może być kamienny, ceglany ?

Napisano
Godzinę temu, takafura napisał:

Ściana. Nie mur. Mur może być kamienny, ceglany ?

No właśnie po napisaniu tego zaczęło mnie to zastanawiać. I doszedłem do takiego samego wniosku. Uznajmy że użyłem skrótu myślowego. 

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie