kornacco Napisano 13 Październik 2020 Napisano 13 Październik 2020 Witam, Znajomy rolnik znalazł na polu narzędzia stare, ale nie potrafię powiedzieć co to może być. To u góry wygląda jak jedna część nożyc - krawędzie są ostrzone (podobne otwory przegubowe są w nożycach z XVII w.). Czubek narzędzia po lewej też jest ostrzony, i ma widoczne zadziory (może jakieś wiertło do drewna). Po przeszukaniu całego internetu żadna z tych rzeczy nie widnieje, wrzucam więc tutaj.
szutnik Napisano 13 Październik 2020 Napisano 13 Październik 2020 Element w kształcie litery T - jedna część zawiasu do drzwi( obora, drewutnia itp. ) , element C - ucho garnka żeliwnego tzw. sagan https://www.google.pl/search?q=sagan+garnek&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=2ahUKEwj52ZXIzLLsAhW88uAKHZ8WAm8Q_AUoAXoECAsQAw&biw=1536&bih=750&dpr=1.25#imgrc=Z1qY5ymeJSTyBM
takafura Napisano 13 Październik 2020 Napisano 13 Październik 2020 Dwa elementy z lewej to raczej ułamane fragmenty starych, kutych zawiasów.
Kee Napisano 14 Październik 2020 Napisano 14 Październik 2020 1 i 2 to stare zawiasy, dalej duzo takich jest na wsiach w starych drzwiach od obór i chlewików. 3. Zawias, część mocowana w murze 4 najciekawszy przedmiot, jednak to też chyba będzie nie mniej nie więcej jak część zawiasu lub rodzaj "podkładki" do sruby wiążącej mur.cos w podobnie jak na zdjęciu. 5 chyba skobel od drzwi, było by widać po oczyszczeniu. 6 zdecydowanie ucho od gara.
takafura Napisano 14 Październik 2020 Napisano 14 Październik 2020 4 godziny temu, Kee napisał: 3. Zawias, część mocowana w murze Tak dokładnie to rozpracowałeś że chyba docenisz doprecyzowanie detalu: jest to część zawiasu mocowana drewnie a nie w murze - tu element jest wbijany w ciasny otwór w belce a te do wmurowania mają kształt płaskownika z zagiętym końcem. Pozdr !
kornacco Napisano 14 Październik 2020 Autor Napisano 14 Październik 2020 Dziękuję, Otworzyliście mi oczy. Co do "4" mam jedynie wątpliwości o tyle, że był ostrzony i znaleziony podobno trochę w innym miejscu. Napewno coś do tego otworu wchodziło bo są ślady wkręcania czegoś. Pozdrawiam
Kee Napisano 14 Październik 2020 Napisano 14 Październik 2020 Godzinę temu, takafura napisał: Tak dokładnie to rozpracowałeś że chyba docenisz doprecyzowanie detalu: jest to część zawiasu mocowana drewnie a nie w murze - tu element jest wbijany w ciasny otwór w belce a te do wmurowania mają kształt płaskownika z zagiętym końcem. Pozdr ! Faktycznie nie zwróciłem na to uwagi- doceniam. No ale z drugiej strony mur może być i drewniany
kornacco Napisano 14 Październik 2020 Autor Napisano 14 Październik 2020 Jakąś historie to może wszystko pisać. Że w tym miejscu była jakaś obora / zabudowa drewniana która uległa spaleniu i pozostały tylko niektóre elementy niepalne. Pozdrawiam
takafura Napisano 14 Październik 2020 Napisano 14 Październik 2020 15 minut temu, Kee napisał: Faktycznie nie zwróciłem na to uwagi- doceniam. No ale z drugiej strony mur może być i drewniany Ściana. Nie mur. Mur może być kamienny, ceglany
Kee Napisano 14 Październik 2020 Napisano 14 Październik 2020 Godzinę temu, takafura napisał: Ściana. Nie mur. Mur może być kamienny, ceglany No właśnie po napisaniu tego zaczęło mnie to zastanawiać. I doszedłem do takiego samego wniosku. Uznajmy że użyłem skrótu myślowego.
Pytanie
kornacco
Witam,
Znajomy rolnik znalazł na polu narzędzia stare, ale nie potrafię powiedzieć co to może być.
To u góry wygląda jak jedna część nożyc - krawędzie są ostrzone (podobne otwory przegubowe są w nożycach z XVII w.).
Czubek narzędzia po lewej też jest ostrzony, i ma widoczne zadziory (może jakieś wiertło do drewna).
Po przeszukaniu całego internetu żadna z tych rzeczy nie widnieje, wrzucam więc tutaj.
9 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.