darekp Napisano 21 Wrzesień 2020 Napisano 21 Wrzesień 2020 Dzień dobry, Jak i gdzie znaleźć informacje o osbie na zdjęciu? Wiem tylko, że nazywał się Jan Tyszkiewicz i mieszkał w okolicach Włocławka. Czy to jest ułan? Jeżeli tak to jaka jednostka, stopień etc? Pozdrawiam, Darek
Edmundo Napisano 22 Wrzesień 2020 Napisano 22 Wrzesień 2020 Ułan albo strzelec konny, widać zarys proporczyka na kołnierzu ale najciekawsza jest kurtka wz. 19 z trzema małymi guzikami na mankietach, regulaminowe kurtki miały jeden "normalny" guzik. Co do jednostki to w przybliżeniu możesz ustalić jakie pułki miały jasne otoki na rogatywkach i "pokombinować" z proporczykiem na lancy.
Tyr Napisano 22 Wrzesień 2020 Napisano 22 Wrzesień 2020 Mauser, szabla wz17, pas wz 19, ciemne barwy proporczyka z białym paskiem, otok raczej nie b. jasny i nie b . ciemny. Pokombinuj. Może dopasujesz barwy z jednostką. https://pl.wikipedia.org/wiki/Barwy_jednostek_kawalerii_Wojska_Polskiego
toyotomi Napisano 22 Wrzesień 2020 Napisano 22 Wrzesień 2020 Czołem. Z mojego punktu widzenie - jest to francuska szabla lekkiej kawalerii Mle. 1822 Po 1919 roku na wyposażeniu pułków ułańskich - 1/2/6/10/27. Oczywiście sporadycznie znajdowała się w innych pułkach. Analiza - - pochwa szabli bez jednej ryfki - troczona do siodła na sposób francuski - oprawa rękojeści (kabłąk z obłękami) znacznie grubsze niż przy modelu 1917. - połączenie obłęków z kabłąkiem tworzy solidny klin - wydatniejszy niż przy 17-tce. - wysoki kapturek - 17-tka posiadała nakrętkę znacznie mniejszą. - trzon rękojeści prosty, przy końcu pochylony w kierunku siecznym. .....17-tka miała trzon łukowato pochylony w kierunku siecznym. ---------------------------- Tyle co można zobaczyć z tego zdjęcia. pzdr. stani
Tyr Napisano 22 Wrzesień 2020 Napisano 22 Wrzesień 2020 Prawda:) czyli idąc tokiem prawdopodobieństwa... Użytkownikami mle. 1822 był 6 Pułk Ułanów Kaniowskich który miał błękitny otok i proporczyk w barwie niebieskiej z białym paskiem w środku. Pasuje do zdjęcia ale to jedynie gdybanie...
toyotomi Napisano 22 Wrzesień 2020 Napisano 22 Wrzesień 2020 Czołem. 7 minut temu, Tyr napisał: Pasuje do zdjęcia ale to jedynie gdybanie... Oczywiście - pasuje do zdjęcia i jest duże prawdopodobieństwo takiej oceny. Ale jak to ze zdjęciami - czarno-białymi i sepią bywa - zawsze tego "gdybania" trochę jest. Ale....biały pasek na proporczyku ładnie "świeci" na tym zdjęciu. ------------------------ Taka ocena - nawet z małym gdybaniem - może ukierunkować i zawęzić poszukiwania. pzdr. stani
darekp Napisano 22 Wrzesień 2020 Autor Napisano 22 Wrzesień 2020 Bardzo dziękuję za informacje. Będę szukać w kierunku wskazanego pułku. Poza tym jestem pod wielkim wrażeniem tej analizy Pozdrawiam, Darek
Pytanie
darekp
Dzień dobry,
Jak i gdzie znaleźć informacje o osbie na zdjęciu?
Wiem tylko, że nazywał się Jan Tyszkiewicz i mieszkał w okolicach Włocławka.
Czy to jest ułan? Jeżeli tak to jaka jednostka, stopień etc?
Pozdrawiam,
Darek
6 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.