Czlowieksniegu Napisano 6 Wrzesień 2020 Share Napisano 6 Wrzesień 2020 https://wideo.wp.pl/znalezisko-na-strychu-lubelskiej-szkoly-karabiny-byly-ukryte-przez-75-lat-6550363252467841v Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 6 Wrzesień 2020 Share Napisano 6 Wrzesień 2020 Pół Polski ma już bekę z tych "zabytków". Lubelski WKZ chyba ma coś z głową. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szutnik Napisano 6 Wrzesień 2020 Share Napisano 6 Wrzesień 2020 2 godziny temu, bjar_1 napisał: chyba ma coś z głową. "chyba"? Jakbyś widział Panią Konserwator , która uparcie przez dwie godziny szukała pieca w pomieszczeniu dworkowej chłodni , bo jej się kafelki z kaflami pomyliły nie pisałbyś "chyba" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rikardo71 Napisano 8 Wrzesień 2020 Share Napisano 8 Wrzesień 2020 W mojej podstawówce znajdowała się w klasie do nauki historii gablota poświęcona II wojnie światowej gdzie obok hełmów i innych elementów wyposażenia walczących wojsk były podobne egzemplarze broni też bez kolb. Przypuszczalnie w tej szkole była podobna ekspozycja. Gabloty te zostały zlikwidowane chyba za nowych czasów. Nawiasem mówiąc broń ta wisiała tam bez żadnego zabezpieczenia i nic nie zginęło w okresie kiedy tam uczęszczałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wędrowiec Napisano 8 Wrzesień 2020 Share Napisano 8 Wrzesień 2020 W mojej klasie do historii też były takie gabloty z pamiątkami wojennymi. Zdjęcia, dokumenty, różnego rodzaju odznaki i odznaczenia. Najwięcej fantów znosili ci, którym groziła pała na koniec semestru. Było też kilka Mauserów 98 i korpus MG-42 bez bebechów. Nikt się wtedy nie przejmował w pozbawianie cech użytkowych takich zardzewiałków, ani o jakieś pozwolenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.