Skocz do zawartości
  • 0

Mundur PSZ (?) z odznakami

Eldoret

Pytanie

Napisano

Mam prośbę o identyfikację munduru. Zdjęcie znajdowało się w kolekcji dokumentów żołnierza PSZ, ale dziwne wydają mi się patki i kołnierz.

Wydaje się, że guziki są z orłem. Nie mogę też zidentyfikować odznak.

Czy mógłby ktoś mi pomóc? Będę bardzo wdzięczna.

Pozdrawiam

Małgosia

zolnierz.jpg

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Niestety, goła głowa (stąd wiem, że ma bujną czuprynę).

W krótkim życiorysie napisał,  że służył w Szkole Podchorążych Rezerwy Piechoty w Zambrowie, a w latach 1935-1937 uczęszczał do Państwowej Szkoły Technicznej, Lotniczej i Samochodowej w Warszawie.

Znalazłam go w  książce: Łukasiak, Szkoła Podchorążych Rezerwy Piechoty,  - VI Kurs 1934-1935, 1 kompania - 1935 r. -przydział: 1 psp.

Ale co dziwne, na mundurze nie ma odznaki Szkoły Podch. Rez. Piechoty w Zambrowie.

Napisano

Mnie jeszcze ten przydział 1 psp (1 Pułk Strzelców Podhalańskich) intryguje. Może to właśnie ma związek z KOP?

Skonsultowałam się jeszcze ze znawcą odznak. Na patce na powiększeniu dostrzegł litery Z.P.

Obiecał, że poszuka takiej odznaki. Więc jest szansa.

--

Jeszcze jedno - jego nazwisko znalazłam w Roczniku Sądeckim, jest tam mowa o Szczawnicy, Polskim Towarzystwie Tatrzańskim i przewodnikach, a w 1960 on pisał podanie o pracę w tym mieście. Może przez sentyment? Więc może to on?

Napisano

Skontaktowałam się jeszcze z panem Jerzym S. Wojciechowskim, który m.in. specjalizuje się w organizacjach kombatanckich II RP.

Czekam na ewentualne dokładniejsze informacje, ale jest to bez wątpienia mundur organizacji kombatanckiej, związku rezerwistów, tak jak pisaliście. ?

Przy okazji polecam artykuł zamieszczony w 7 tomie "Militariów pomorskich":

Jerzy S. Wojciechowski - Mundury i odznaka Stowarzyszenia Rezerwistów i byłych Wojskowych RP - Związku Rezerwistów. (jest tam kilka ilustracji).

Jest też autorem książki "Stowarzyszenia i związki kombatanckie w latach 1919-1939", zawierającej wykaz wszystkich zarejestrowanych organizacji.

Napisano

Ale akurat to jedyne zdjęcie w tym zbiorze dokumentów. ?

I nie wiem czy należy do właściciela dokumentów.

Mam zdjęcie późniejsze (z innego zbioru dokumentów), ale tylko głowy i nie jestem pewna, czy to ten sam człowiek, choć pewne elementy  (uszy) podobne.

Napisano

Wg mnie jest to mundur organizacji kombatanckiej "Związek Rezerwistów ii RP". Na prawej stronie kurtki mundurowej - wpinka odznaka kwestarska L.O.P.P.

Jeżeli na naramienniku jest litera "F" w kole/wieńcu to jest to oznaczenie Federacji Polskich Związków Obrońców Ojczyzny.

litera F.png

kwestarska.png

Napisano

O tym nie pomyślałam! ?Więc to okres międzywojenny?

A ja skupiłam się na  PSZ, bo przypuszczałam, że to może być mundur brytyjski.

Napisano

Tak jest - II RP lata 30-te. Tak jak napisano wcześniej - odznaka KOP-u.

Do w pełnym tego słowa znaczeniu munduru wojskowego nie można byłoby mieć takiego "cywilnego" krawata.

Są zdjęcia z różnymi cywilnymi krawatami osób w takich właśnie mundurach.

Napisano

Serdecznie dziękuję za pomoc. ?

Prześledzę jego życiorys pod kątem międzywojennym (choć jest bardzo skrócony).

Więc może  to być ten sam człowiek, ale na tym zdjęciu jest sporo młodszy (bujna czupryna ? , a drugie zdjęcie (sama głowa) to okres powojenny (stąd nieco mniej włosów i starszy, byłaby różnica ok. 10 lat ). Urodził się w 1912 roku.

A jakieś sugestie co do patki?

Napisano

W poniedziałek poszukam w książce o organizacjach kombatanckich.

Jeśli znajdę, dam znać.

Bardzo dziękuję za pomoc. ? Sama bym na to nie wpadła!

Napisano

W książce o Federacji Związków Obrońców Ojczyzny nie ma żadnych wizerunków odznak kombatanckich. Pewnie trzeba by było szukać w artykułach/czasopismach dotyczących poszczególnych związków tam zrzeszonych. ?

Napisano

To ciekawe.

Ja znałam dotąd tylko tę klasyczną odznakę:

Odznaka_SPRP.jpg

Nie znałam tej zamieszczonej powyżej przez Barbapapę, która - jak znalazłam -  jest określona w jednym z serwisów aukcyjnych jako Odznaka Szkoły Podchorążych Rezerwy Piechoty Dowództwa Okręgu Korpusu Nr 1.

Na zdjęciu nie widzę faktycznie żadnej laseczki od F.

Napisano
10 godzin temu, Sedco Express napisał:

A może nawiązać kontakt ze Stowarzyszeniem Miłośników Dawnej Broni i Barwy ?

(strony w internecie)

Też myślałam o tym, żeby nawiązać kontakt z jakimś stowarzyszeniem, lub z autorem, który specjalizuje się w odznakach międzywojennych.

Napisano

Moim zdaniem na naramiennikach i na patkach kołnierza to nie są żadne z wstawionych oznak  bo nie jest to mundur podchorążego czy nawet podoficera WP.

Na patkach nie dostrzegam żadnych elementów korpusówki KOP-u. Na naramienniku nie ma znaczenia czy jest F czy R jest to oznaczenie stosowane na mundurach rezerwistów/kombatantów. Archiwalne zdjęcia pokazują cywilne krawaty noszone właśnie tylko do mundurów kombatanckich.

Może warto poszukać w historii miasta, w którym mieszkał ? Może są jakieś informacje czy były, a jeśli tak to jakie organizacje paramilitarne, kombatanckie w okresie II RP i po pierwsze ustalić przybliżona datę wykonania zdjęcia.

Pamiątkowe odznaki KOP- nadawano od 1929 r. a osoba ze zdjęcia by ją dostać musiała służyć w tej formacji

Napisano

Zajrzałam jeszcze do wiki bo intryguje mnie ten KOP, o ktorym nie pisze w życiorysie (jeśli to jego życiorys, był pisany w latach 60 ?

"Odznakę noszono na lewej piersi: oficerowie 4 cm poniżej guzika kieszeni górnej, szeregowi na wysokości 3 guzika". 

On ma odznakę kilka cm poniżej guzika kieszeni górnej.

Generalnie niewiele o nim wiem z tego okresu, poza tym co napisal w życiorysie. Urodził się w Warszawie.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie