Eldoret Napisano 29 Sierpień 2020 Napisano 29 Sierpień 2020 Mam prośbę o identyfikację munduru. Zdjęcie znajdowało się w kolekcji dokumentów żołnierza PSZ, ale dziwne wydają mi się patki i kołnierz. Wydaje się, że guziki są z orłem. Nie mogę też zidentyfikować odznak. Czy mógłby ktoś mi pomóc? Będę bardzo wdzięczna. Pozdrawiam Małgosia
Eldoret Napisano 31 Sierpień 2020 Autor Napisano 31 Sierpień 2020 Niestety, goła głowa (stąd wiem, że ma bujną czuprynę). W krótkim życiorysie napisał, że służył w Szkole Podchorążych Rezerwy Piechoty w Zambrowie, a w latach 1935-1937 uczęszczał do Państwowej Szkoły Technicznej, Lotniczej i Samochodowej w Warszawie. Znalazłam go w książce: Łukasiak, Szkoła Podchorążych Rezerwy Piechoty, - VI Kurs 1934-1935, 1 kompania - 1935 r. -przydział: 1 psp. Ale co dziwne, na mundurze nie ma odznaki Szkoły Podch. Rez. Piechoty w Zambrowie.
Eldoret Napisano 2 Wrzesień 2020 Autor Napisano 2 Wrzesień 2020 Mnie jeszcze ten przydział 1 psp (1 Pułk Strzelców Podhalańskich) intryguje. Może to właśnie ma związek z KOP? Skonsultowałam się jeszcze ze znawcą odznak. Na patce na powiększeniu dostrzegł litery Z.P. Obiecał, że poszuka takiej odznaki. Więc jest szansa. -- Jeszcze jedno - jego nazwisko znalazłam w Roczniku Sądeckim, jest tam mowa o Szczawnicy, Polskim Towarzystwie Tatrzańskim i przewodnikach, a w 1960 on pisał podanie o pracę w tym mieście. Może przez sentyment? Więc może to on?
Sedco Express Napisano 2 Wrzesień 2020 Napisano 2 Wrzesień 2020 Życzę więc powodzenia w uzyskaniu dalszych informacji.
Eldoret Napisano 2 Wrzesień 2020 Autor Napisano 2 Wrzesień 2020 Dam znać, jak się czegoś dowiem. Dziękuję wszystkim za pomoc.
Eldoret Napisano 29 Sierpień 2020 Autor Napisano 29 Sierpień 2020 A mnie się wydawało, że to coś jakby balon? Dokumenty dotyczą żołnierza 1 SBS, ale kto wie, może to jednak odznaka KOP?
Eldoret Napisano 15 Wrzesień 2020 Autor Napisano 15 Wrzesień 2020 Skontaktowałam się jeszcze z panem Jerzym S. Wojciechowskim, który m.in. specjalizuje się w organizacjach kombatanckich II RP. Czekam na ewentualne dokładniejsze informacje, ale jest to bez wątpienia mundur organizacji kombatanckiej, związku rezerwistów, tak jak pisaliście. Przy okazji polecam artykuł zamieszczony w 7 tomie "Militariów pomorskich": Jerzy S. Wojciechowski - Mundury i odznaka Stowarzyszenia Rezerwistów i byłych Wojskowych RP - Związku Rezerwistów. (jest tam kilka ilustracji). Jest też autorem książki "Stowarzyszenia i związki kombatanckie w latach 1919-1939", zawierającej wykaz wszystkich zarejestrowanych organizacji.
Czlowieksniegu Napisano 29 Sierpień 2020 Napisano 29 Sierpień 2020 Ale jakby nie kombinować, to patki nie mają nic wspólnego z 1 SBS...
Eldoret Napisano 29 Sierpień 2020 Autor Napisano 29 Sierpień 2020 Te patki i kołnierz są dla mnie zupełnie zagadkowe. Barbapapie dziękuję za sugestię odznaki KOP.
Eldoret Napisano 29 Sierpień 2020 Autor Napisano 29 Sierpień 2020 Ale akurat to jedyne zdjęcie w tym zbiorze dokumentów. I nie wiem czy należy do właściciela dokumentów. Mam zdjęcie późniejsze (z innego zbioru dokumentów), ale tylko głowy i nie jestem pewna, czy to ten sam człowiek, choć pewne elementy (uszy) podobne.
Sedco Express Napisano 29 Sierpień 2020 Napisano 29 Sierpień 2020 Wg mnie jest to mundur organizacji kombatanckiej "Związek Rezerwistów ii RP". Na prawej stronie kurtki mundurowej - wpinka odznaka kwestarska L.O.P.P. Jeżeli na naramienniku jest litera "F" w kole/wieńcu to jest to oznaczenie Federacji Polskich Związków Obrońców Ojczyzny.
Eldoret Napisano 29 Sierpień 2020 Autor Napisano 29 Sierpień 2020 O tym nie pomyślałam! Więc to okres międzywojenny? A ja skupiłam się na PSZ, bo przypuszczałam, że to może być mundur brytyjski.
Sedco Express Napisano 29 Sierpień 2020 Napisano 29 Sierpień 2020 Tak jest - II RP lata 30-te. Tak jak napisano wcześniej - odznaka KOP-u. Do w pełnym tego słowa znaczeniu munduru wojskowego nie można byłoby mieć takiego "cywilnego" krawata. Są zdjęcia z różnymi cywilnymi krawatami osób w takich właśnie mundurach.
Eldoret Napisano 29 Sierpień 2020 Autor Napisano 29 Sierpień 2020 Serdecznie dziękuję za pomoc. Prześledzę jego życiorys pod kątem międzywojennym (choć jest bardzo skrócony). Więc może to być ten sam człowiek, ale na tym zdjęciu jest sporo młodszy (bujna czupryna , a drugie zdjęcie (sama głowa) to okres powojenny (stąd nieco mniej włosów i starszy, byłaby różnica ok. 10 lat ). Urodził się w 1912 roku. A jakieś sugestie co do patki?
Eldoret Napisano 29 Sierpień 2020 Autor Napisano 29 Sierpień 2020 A może taka? http://desa.art.pl/index.php?pozycja=17314&language=en#
Sedco Express Napisano 29 Sierpień 2020 Napisano 29 Sierpień 2020 Na pewno jedna z nich - odznaki kwestarskie L.O.O.P.
Sedco Express Napisano 29 Sierpień 2020 Napisano 29 Sierpień 2020 Patki na kołnierzu - może takie miała któraś z 39 organizacji kombatanckich wchodzących w skład federacji w latach 1927-1939 ?
Eldoret Napisano 29 Sierpień 2020 Autor Napisano 29 Sierpień 2020 W poniedziałek poszukam w książce o organizacjach kombatanckich. Jeśli znajdę, dam znać. Bardzo dziękuję za pomoc. Sama bym na to nie wpadła!
Eldoret Napisano 1 Wrzesień 2020 Autor Napisano 1 Wrzesień 2020 W książce o Federacji Związków Obrońców Ojczyzny nie ma żadnych wizerunków odznak kombatanckich. Pewnie trzeba by było szukać w artykułach/czasopismach dotyczących poszczególnych związków tam zrzeszonych.
Sedco Express Napisano 1 Wrzesień 2020 Napisano 1 Wrzesień 2020 A może nawiązać kontakt ze Stowarzyszeniem Miłośników Dawnej Broni i Barwy ? (strony w internecie)
Eldoret Napisano 1 Wrzesień 2020 Autor Napisano 1 Wrzesień 2020 To ciekawe. Ja znałam dotąd tylko tę klasyczną odznakę: Nie znałam tej zamieszczonej powyżej przez Barbapapę, która - jak znalazłam - jest określona w jednym z serwisów aukcyjnych jako Odznaka Szkoły Podchorążych Rezerwy Piechoty Dowództwa Okręgu Korpusu Nr 1. Na zdjęciu nie widzę faktycznie żadnej laseczki od F.
Eldoret Napisano 1 Wrzesień 2020 Autor Napisano 1 Wrzesień 2020 10 godzin temu, Sedco Express napisał: A może nawiązać kontakt ze Stowarzyszeniem Miłośników Dawnej Broni i Barwy ? (strony w internecie) Też myślałam o tym, żeby nawiązać kontakt z jakimś stowarzyszeniem, lub z autorem, który specjalizuje się w odznakach międzywojennych.
lukasz-41 Napisano 30 Sierpień 2020 Napisano 30 Sierpień 2020 Czy mundur ma jakieś naszywki na mankietach rękawów?
Sedco Express Napisano 1 Wrzesień 2020 Napisano 1 Wrzesień 2020 Moim zdaniem na naramiennikach i na patkach kołnierza to nie są żadne z wstawionych oznak bo nie jest to mundur podchorążego czy nawet podoficera WP. Na patkach nie dostrzegam żadnych elementów korpusówki KOP-u. Na naramienniku nie ma znaczenia czy jest F czy R jest to oznaczenie stosowane na mundurach rezerwistów/kombatantów. Archiwalne zdjęcia pokazują cywilne krawaty noszone właśnie tylko do mundurów kombatanckich. Może warto poszukać w historii miasta, w którym mieszkał ? Może są jakieś informacje czy były, a jeśli tak to jakie organizacje paramilitarne, kombatanckie w okresie II RP i po pierwsze ustalić przybliżona datę wykonania zdjęcia. Pamiątkowe odznaki KOP- nadawano od 1929 r. a osoba ze zdjęcia by ją dostać musiała służyć w tej formacji
Eldoret Napisano 1 Wrzesień 2020 Autor Napisano 1 Wrzesień 2020 Zajrzałam jeszcze do wiki bo intryguje mnie ten KOP, o ktorym nie pisze w życiorysie (jeśli to jego życiorys, był pisany w latach 60 "Odznakę noszono na lewej piersi: oficerowie 4 cm poniżej guzika kieszeni górnej, szeregowi na wysokości 3 guzika". On ma odznakę kilka cm poniżej guzika kieszeni górnej. Generalnie niewiele o nim wiem z tego okresu, poza tym co napisal w życiorysie. Urodził się w Warszawie.
Pytanie
Eldoret
Mam prośbę o identyfikację munduru. Zdjęcie znajdowało się w kolekcji dokumentów żołnierza PSZ, ale dziwne wydają mi się patki i kołnierz.
Wydaje się, że guziki są z orłem. Nie mogę też zidentyfikować odznak.
Czy mógłby ktoś mi pomóc? Będę bardzo wdzięczna.
Pozdrawiam
Małgosia
29 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.