Czy z tego zdjęcia można wyciągnąć jakieś informacje? Przedstawia ono mojego prapradziadka, żołnierza armii Austro-Węgier. Co udało mi się ustalić dotychczas (nie tylko na podstawie zdjęcia):
-Jednostka wojskowa to najprawdopodobniej k. u. k. Ulanenregiment 1, Ersatz schwadron (taka informacja widnieje na karcie pochówku)
-Stopień wojskowy nie wyższy niż wachmistrz
-Zdjęcie wykonano nie później niż w sierpniu 1918
-Bagnet wygląda na żołnierski bagnet Mannlichera M. 95
-Zdjęcie zostało wykonane w atelier Jacoba Brülla w Czerniowcach (obecna Ukraina)
Co mi nie pasuje:
-Na czapce jest tylko jeden guzik i pas materiału jest wyraźnie węższy niż w czapkach, które widziałem na innych zdjęciach z tamtego okresu, nie ma też symbolu FJI
-Na klamrze pasa nie ma dwugłowego orła
-Na kołnierzu nie ma oznaczenia stopnia
Czego nie wiem:
-Co oznacza krzyż na czapce
-Co to za symbol po lewej stronie czapki (liczba 68?) i co oznacza?
-Co oznacza sznur na lewym ramieniu? Szukałem informacji o tym, ale te które znalazłem miały po 2 pompony
-Czy to co wystaje z lewej kieszeni to łańcuszek od zegarka?
Pytanie
6502
Cześć!
Czy z tego zdjęcia można wyciągnąć jakieś informacje? Przedstawia ono mojego prapradziadka, żołnierza armii Austro-Węgier. Co udało mi się ustalić dotychczas (nie tylko na podstawie zdjęcia):
-Jednostka wojskowa to najprawdopodobniej k. u. k. Ulanenregiment 1, Ersatz schwadron (taka informacja widnieje na karcie pochówku)
-Stopień wojskowy nie wyższy niż wachmistrz
-Zdjęcie wykonano nie później niż w sierpniu 1918
-Bagnet wygląda na żołnierski bagnet Mannlichera M. 95
-Zdjęcie zostało wykonane w atelier Jacoba Brülla w Czerniowcach (obecna Ukraina)
Co mi nie pasuje:
-Na czapce jest tylko jeden guzik i pas materiału jest wyraźnie węższy niż w czapkach, które widziałem na innych zdjęciach z tamtego okresu, nie ma też symbolu FJI
-Na klamrze pasa nie ma dwugłowego orła
-Na kołnierzu nie ma oznaczenia stopnia
Czego nie wiem:
-Co oznacza krzyż na czapce
-Co to za symbol po lewej stronie czapki (liczba 68?) i co oznacza?
-Co oznacza sznur na lewym ramieniu? Szukałem informacji o tym, ale te które znalazłem miały po 2 pompony
-Czy to co wystaje z lewej kieszeni to łańcuszek od zegarka?
8 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.