Badmanslope Napisano 7 Sierpień 2020 Napisano 7 Sierpień 2020 Witam. Kamyczek znaleziony na polach. Proszę o identyfikację skamieliny pod kątem zwierzaczka jakie mogło się odcisnąć się na tym kamyczku.
Kee Napisano 9 Sierpień 2020 Napisano 9 Sierpień 2020 W dniu 8.08.2020 o 01:56, Badmanslope napisał: Tak. Ale co się odbiło na kamieniu? Nie doszukiwał bym się tutaj czegokolwiek, Jak dla mnie to tylko kamień, to nie jest typ na skamielinę, Takie moje zdanie, nie jeden chlebek znalazłem, warstw zewnętrzna prawie zawsze jest zwietrzała i "dziwna"
bialawy Napisano 10 Sierpień 2020 Napisano 10 Sierpień 2020 Wiem że nie mam racji ale dla mnie wygląda to na skamieline jajka... ten odcisk to wg mnie docisnięta skorupa do czegoś co jest w środku. A drugi płaski koniec to po prostu odbity w wyniku uderzenia fragment tego jaja- jakby ścięte jak do jedzenia jajko ugotowane na miękko Jak dla mnie to jajo Pozdrawiam
balans Napisano 10 Sierpień 2020 Napisano 10 Sierpień 2020 4 godziny temu, bialawy napisał: Jak dla mnie to jajo To tylko może potwierdzić jakiś specjalista w temacie i raczej nie na podstawie zdjęcia.
Kee Napisano 10 Sierpień 2020 Napisano 10 Sierpień 2020 25 minut temu, balans napisał: To tylko może potwierdzić jakiś specjalista w temacie i raczej nie na podstawie zdjęcia. (...)„Jaja dinozaurów”, czyli krzemienie Te jajowate krzemienie są powszechne na terenie północnej i centralnej Polski. Nazywane są niekiedy „jaskółczymi chlebkami”, chociaż w ostatnich latach, na fali zainteresowania dinozaurami, częściej rozpoznawane są jako rzekome jaja gadów. Niepoprawnie. W rzeczywistości nie są to skamieniałości, choć niewielkie pozostałości organizmów żywych mogą być uwięzione w krzemionce (dwutlenku krzemu) budującym taki okaz. „Jaskółcze chlebki” mają jajowaty kształt i osiągają kilka centymetrów długości. Na zewnątrz są niemal czarne, niekiedy z brązowymi plamkami, a także drobnymi, wydłużonymi zagłębieniami. Wnętrze okazu jest zazwyczaj o wiele jaśniejsze, z reguły jasnobrązowe. Czarna powłoka jest niezbyt szeroka, jej grubość wynosi nie więcej niż kilka milimetrów. Niekiedy okaz jest jej pozbawiony i ma brązową powierzchnię.(...) Źródło: https://zywaplaneta.pl/paleontologia-skamienialosci/
Badmanslope Napisano 7 Sierpień 2020 Autor Napisano 7 Sierpień 2020 5 godzin temu, Kee napisał: Jaskółczy chlebek? Tak. Ale co się odbiło na kamieniu?
Pytanie
Badmanslope
Witam. Kamyczek znaleziony na polach. Proszę o identyfikację skamieliny pod kątem zwierzaczka jakie mogło się odcisnąć się na tym kamyczku.
7 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.