ColdDemons Napisano 26 Styczeń 2012 Share Napisano 26 Styczeń 2012 Elementy broni skałkowej z moich zbiorów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
paul Napisano 31 Styczeń 2012 Share Napisano 31 Styczeń 2012 Witam i mam pytanie, cóż to takiego - to coś" w prawym dolnym rogu zdjęcia? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SZZ Napisano 31 Styczeń 2012 Share Napisano 31 Styczeń 2012 Panewka od zamka karabinu skałkowego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
paul Napisano 31 Styczeń 2012 Share Napisano 31 Styczeń 2012 Dzięki za podpowiedź. Właśnie o coś takiego potknąłem się na ostatnim spacerze przed zlodowaceniem i nie bardzo kojarzyłem co to może być.Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
paul Napisano 31 Styczeń 2012 Share Napisano 31 Styczeń 2012 .... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
paul Napisano 31 Styczeń 2012 Share Napisano 31 Styczeń 2012 Przepraszam - pomyliłem zdjęcie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SZZ Napisano 2 Luty 2012 Share Napisano 2 Luty 2012 Gratuluję, nie jest to powszednie znalezisko. Czy pochodzi z okolicy gdzie w boju łamane były karabiny?Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
paul Napisano 2 Luty 2012 Share Napisano 2 Luty 2012 Witam.A więc miejsce znalezienia tej panewki jak najbardziej wpisuje się w temat wątku. W maju 1809 stoczona została tam walka pułków Księstwa Warszawskiego z Austriakami.Co do łamania karabinów" to znalazłem taki fragment opisu tej walki -Jednak o ile wyszkoleniem i morale Polacy nie ustępowali Austriakom, to uzbrojenie ci ostatni posiadali dużo lepsze. Wyposażeni było bowiem, jak podaje Białkowski w nową broń i proch produkcji angielskiej. Także Sierawski wspomina, iż Austriacy posiadali "długie, nowe i kształtne karabiny, które były im w walce odbierane przez Polaków, których broń "tak była i w lufach i w zapałach wychlustaną, że bagnet zlatywał, a połowa naboju [...] trwoniła się daremnie. Oprócz tej ( już teraz wiem ) panewki, znalazłem tam również małą skałkę i dwa guziki. Co ciekawe, jeden jest napoleoński a drugi Księstwa, ale z numerem pułku który nie brał udziału w tej bitwie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
paul Napisano 2 Luty 2012 Share Napisano 2 Luty 2012 Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SZZ Napisano 3 Luty 2012 Share Napisano 3 Luty 2012 No to domyślam się co to za bitwa:) Wielu tam szukało ale niewielu znalazło. Tym większy Twój sukces. A powinno być sporo rzeczy bo w bitwie Polacy stracili 170 zabitych i rannych, natomiast Austriacy 500 zabitych, rannych i aż 1000 jeńców. A czy wyszły jakieś guziki austriackie? Przy tak dużych stratach powinny były wyjść.Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
paul Napisano 3 Luty 2012 Share Napisano 3 Luty 2012 Niestety nic więcej nie udało mi się tam znaleźć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ahueca Napisano 11 Luty 2012 Share Napisano 11 Luty 2012 Z tego co wiem, jedyny autentyczny, niezmieniony fragment Traktu Napoleońskiego znajduje się w Borach Tucholskich, w lesie blisko Tlenia. Jest to krótki odcinek długości około 1 km, na przedwojennych zdjęciach widać kamienne płyty, które żołnierze napoleońscy położyli przy przeciąganiu ciężkich armat, obecnie tych płyt nie widać- albo zostały zabrane, albo zapadły się w glebę. Zachował się rów (był wykopany z jednej strony drogi) i sam trakt aż do tak zwanej Góry Napoljóna w Tleniu, gdzie żołnierze mieli wielki problem ze stoczeniem armat na dół, po stromej skarpie rzeki Wdy (podle starej karczmy Samotnia nad Wdą pamiątkowy kamień ustawiony w 19 wieku przez Prusaków, niestety oryginalny napis niemiecki, widoczny do lat 80 ubiegłego wieku wyblakł i został zamalowany). Trakt przeczesałem wykrywką, ale było to wiele lat temu, gdy miałem jeszcze kiepski wykrywacz, znalazłem jeno artefakty z 2 Wojny- niemieckie łuski od rakietnic, polskie łuski wrześniowe, polskie guziki, magazynek od szmajsera, dwójnóg od emgiety i jakieś sowieckie fanty, nie pamiętam już za bałdzo co, chyba bagnet od mośka i dolną część dysku od DP. Z tego co pomnę, nie znalazłem tam nic z epoki napoleońskiej, ale, jak wspomniałem- było to wiele lat temu i dysponowałem wtedy prymitywną wykrywką typu Pionier. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ColdDemons Napisano 14 Lipiec 2012 Share Napisano 14 Lipiec 2012 Trochę epokowych fantów z mojej kolekcji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ColdDemons Napisano 14 Lipiec 2012 Share Napisano 14 Lipiec 2012 ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ColdDemons Napisano 14 Lipiec 2012 Share Napisano 14 Lipiec 2012 ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
paul Napisano 14 Lipiec 2012 Share Napisano 14 Lipiec 2012 Patrząc na te zdjęcia dochodzę do wniosku, że sporo fajnych fantów cisnąłem w bruzdę.....szkoda. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ColdDemons Napisano 15 Lipiec 2012 Share Napisano 15 Lipiec 2012 I trochę kulek. :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SZZ Napisano 17 Lipiec 2012 Share Napisano 17 Lipiec 2012 @ Paul - może ktoś znalazl to co ciepnąłeś w bruzdę i ucieszył się?:)@ ColdDemons - czy to z jednej bitwy, czy z różnych miejsc? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ColdDemons Napisano 17 Lipiec 2012 Share Napisano 17 Lipiec 2012 SZZ- Miejsca różne, ale ogólnie warmińsko-mazurskie i 1807 rok, akurat mieszkam w trójkącie Heilsberg-Pr.Eylau-Hoff. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 15 Sierpień 2012 Share Napisano 15 Sierpień 2012 Kumpel miał wczoraj farta... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 15 Sierpień 2012 Share Napisano 15 Sierpień 2012 pzdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 16 Sierpień 2012 Share Napisano 16 Sierpień 2012 Czy ktoś dobry mógłby przybliżyć szlak bojowy tego pułku? Guzik wyskoczył w północnej części Kielecczyzny... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tyfus Napisano 16 Sierpień 2012 Share Napisano 16 Sierpień 2012 http://fr.wikipedia.org/wiki/7e_r%C3%A9giment_d%E2%80%99artillerie_%C3%A0_piedlubhttp://www.napoleon-series.org/military/organization/c_artyofficers.html#7thPost został zmieniony ostatnio przez moderatora tyfus 23:16 16-08-2012 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 26 Sierpień 2012 Share Napisano 26 Sierpień 2012 Dzięki. Dziś kolega poprawił jeszcze małym piechoty '177'. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.