Sedco Express Napisano 2 Marzec 2020 Napisano 2 Marzec 2020 Mimo "lepszego" zdjęcia niemożliwe jest rozpoznanie co jest na oznaczeniu na patkach kołnierza. Osoba nie jest młodzieńcem wg mnie po 30-tce, wiek i binokle sugerują być może wyższy stopień niż podoficerski (?) - związany z ukończeniem szkoły średniej lub studiów wyższych w cywilu - bo raczej nie jest to wojak zawodowy ale przeczą temu owijacze na łydkach.
Tyr Napisano 4 Marzec 2020 Napisano 4 Marzec 2020 Teoretycznie na tak słabym zdjęciu mogły zniknąć gwiazdki. Jasne na jasnym tle. Nie wiem czy to moje przywidzenie ale dokładnie w miejscu gdzie powinna być ranga leutnanta widać coś z lewej strony podobnego do gwiazdki... Poz. 10.
Ludwik916 Napisano 7 Marzec 2020 Autor Napisano 7 Marzec 2020 Jeszcze może inny skan będzie ciut lepszy
Sedco Express Napisano 7 Marzec 2020 Napisano 7 Marzec 2020 Raczej nie ma szans na jakiekolwiek dodatkowe informacje.
Tyr Napisano 4 Marzec 2020 Napisano 4 Marzec 2020 Przyjrzyj się nie białym plamkom które każdy zobaczy ale światłocieniom na lewym parolu. Jeśli haft na jasnym to mógł na fotce nie wyjść... Tym na mojej fotce w obrysie...
Sedco Express Napisano 4 Marzec 2020 Napisano 4 Marzec 2020 Rzeczywiście - może to być "gwiazdka" tzn. bardziej mająca kształt rozety. Napisałem "może" bo trudno tak na 100 % mieć pewność
Ludwik916 Napisano 3 Marzec 2020 Autor Napisano 3 Marzec 2020 Dopowiem, jest to mój dziadek Polak lat 26, data 24.10.1916, po gimnazjum lwowskim im het.Stanisława Żółkiewskiego we Lwowie, mieszkał wtedy w Sokal-Poturzyca
Sedco Express Napisano 1 Marzec 2020 Napisano 1 Marzec 2020 Na kołnierzu nie są to gwiazdki a jak sadzę oznaczenie NN rodzaju wojsk. Kolor patki określa stopień. Na kurtce mundurowej baretki odznaczeń. Na nogach owijacze - piechota, podoficer ? Kancelista, administracja ? Może da rade zrobić lepszej jakości powiększenie ?
Sedco Express Napisano 3 Marzec 2020 Napisano 3 Marzec 2020 OK, skłaniam się, że może mieć stopień oficerski. Średnie wykształcenie, trzeci rok służby... A może zgłosił się do armii jako tzw. jednoroczny ochotnik ?
Ludwik916 Napisano 3 Marzec 2020 Autor Napisano 3 Marzec 2020 Trzeci rok służby -po czym poznać ? Czy jest możliwość sprawdzenia gdzie służył i w jakiej jednostce ? Może w archiwum austriackim ? Może jakaś podpowiedź ?
Sedco Express Napisano 3 Marzec 2020 Napisano 3 Marzec 2020 Może nie trzeci a drugi rok służby Jak zdjęcie jest z 1916 r. to zapewne powołany został jak wybuchła Wielka Wojna w 1914. Niestety, bez identyfikacji rodzaju wojsk i posiadanego stopnia nie ma szans na wszelkie inne informacje.
Van Pelt Napisano 1 Marzec 2020 Napisano 1 Marzec 2020 Nie jestem zbyt kompetentny, ale trochę ten Austryjak, to taki bardziej azjata, jak dla mnie.
Pytanie
Ludwik916
19 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.