Skocz do zawartości
  • 0

Mundur (?) lata 19XX - armia carska?

ziobrovska

Pytanie

Napisano

Dzień dobry

Potrzebuję pomocy w identyfikacji ubioru, munduru (?) pradziadka. Grzebiąc w przeszłości przodów, znalazłam zdjęcie pradziadka w mundurze (?) jak w załączniku. Nie wiem czy to "mundur" wojskowy czy innego typu, urzędników państwowych. Jedyna wskazówka jest taka, że pradziadek brał udział w wojnie carsko rosyjskiej, poborowy z Polski, szeregowy (?), urodzony w 1878, brał udział w walkach o Port Artur, wzięty do niewoli, wrócił do Polski i osiadł w Łodzi, gdzie wziął ślub z moją prababcią w 1908 roku. Szukałam w googlach mundury carskie, ale żaden mi nie pasuje do tych, które mają na sobie tych dwóch panów ze zdjęcia. Czas zrobienia zdjęcia - ok 1900 roku być może? Może to mundurek jakieś szkoły? Miejsce zrobienia zdjęcia - nieznane.

Na genealogach Wasze forum jest polecane jako doświadczone i pomocne w rozwiązywaniu takich zagadek "ubraniowych" ?

Poproszę o pomoc, próbowałam sama, nie daję rady.

Dziękuję i pozdrawiam

Iza

IMG_20191210_195021.jpg

6 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
19 godzin temu, Sedco Express napisał:

Zdjęcie zrobiono w zakładzie fotograficznym w mieście Orzeł. Może tam odbywał służbę w policji ?

Eee tam, a kto z poborowych Cesarstwa Rosyjskiego odbywał w ówczesnych czasach służbę w "Policji" ? Pomijam fakt że nie istniała formacja pod takową nazwą. Prędzej Straż Konwojowa albo Straż Wewnętrzna (tylko że ta utworzona została w 1906 r. więc raczej odpada) ale tu nie jestem specjalistą od umundurowania tychże formacji.

Napisano

Trochę się wyjaśniło od wczoraj. Spytałam taty co z tą policją i wojskiem nie tak i się okazało, że to koledzy pradziadka i nie sam pradziadek! Szkoda, że wcześniej mi tego nie wyjaśnił jak robiłam zdjęcia zdjęć.

Tak więc dalej szukam losów pradziadka w temacie wojny ale bez tej fotografii. Być może poznał ich jak wracał z tej niewoli, być może był w tym mieście jakiś czas, zanim wrócił do Polski. Na wiki jest napisane , że w tych czasach sporo Polaków tam przebywało.

Taak czy siak dziękuję za wszelkie sugestie. Szkoda tylko, że wątek się kończy.

Pozdrawiam Iza 

Napisano
Teraz, Sedco Express napisał:

Zdjęcie zrobiono w zakładzie fotograficznym w mieście Orzeł. Może tam odbywał służbę w policji ?

Być może, dzięki, poszukam popytam.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie