Skocz do zawartości

Guzik OUR OWN MAKE i wpinka z gwiazdą Dawida...

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Wpadło mi w ręce takie oto coś tzn guzik z napisem OUR OWN MAKE i mała gwiazdką o średnicy 18mm i wpinka z gwiazdą Dawida wielkości 26mm po najdłuższej przekątnej. Może ktoś spotkał się z czymś podobnym? Będę wielce zobowiązany za wszelkie wskazówki. Z góry dziękuję i pozdrawiam?

20191202_171602.jpg

20191202_163653.jpg

20191202_163719.jpg

Napisano

Z tego co udało mi się wyczytać na anglojęzycznych forach guzik może być ciekawy,tłoczony prawdopodobnie w Australii dla jeńców wojennych głównie z Niemiec oraz Austrii którzy znajdowali się w obozach w południowo wschodniej Azji oraz samej Australii. Datowanie 1914-1918

A wpinka jeżeli nie posiada żadnych bić może być współczesna,dużo tego na necie

Napisano

Po dokładnym doczyszczeniu dopatrzyłem się bicia na uszku od wpięcia igły. Muszę tylko dorwać lepszy aparat żeby z makro zrobić zdjęcie. Wygląda jak bicie z trzech liter.

Postaram się później wrzucić.

Co do guzika to trafiłem na podobne informacje tylko aż trudno mi w to uwierzyć.

Pozdrawiam?

Napisano

Załączam 4 zdjęcia dokładniejsze wpinki z gwiazdą Dawida. Na uszku widać bicia ale nie mogę ich rozszyfrować (zdjęcia robione bez makro gdyż aparat w telefonie nie posiada tej funkcji). Może ktoś spotkał się z podobnym elementem? Z góry dziękuję za pomoc w identyfikacji ?

Pozdrawiam

20191203_081222.jpg

20191203_081206.jpg

20191203_081030.jpg

20191203_080954.jpg

Napisano

Ale byłoby... niemieckie srebro na żydowskie gwiazdy Dawida... czym można doczyścić i ew. sprawdzić czy to na pewno srebrne?

Dzięki za odpowiedź

Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie