Skocz do zawartości

Historia jednego zdjęcia - Sd.Kfz.251 Stuka Zu Fuss

Młody duchem

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Nie jest to co prawda kolejny typ 251 - ten element dokładany był oddzielnie. W większości dotyczyło to /1 ale są tez i zdjęcia /o niektórych na innych tematach/ gdzie "platformą jezdną" jest inny typ. zatem na początek pierwsza "paczka" :))

Napisano

To raczej nie przypadek, że wśród tych wszystkich zdjęć trafił się tylko jeden tego typu pojazd Ausf. D?

Nawet ten na fotce z Powstania Warszawskiego (m13) jest w wersji C. Zdjęcie niby znane bardzo, ale nie wiem z jakiej jednostki.

Napisano

Mer..może okazało się że lepsze będzie wykorzystanie wyrzutni stacjonarnych..prościej przewieźć, lepiej można zamaskować, może łatwiejsze dokładne celowanie no i ilość oraz ekonomia produkcji...

Przypuszczam że łatwiej było o drewno niż stal w końcowym etapie wojny..a stacjonarne chyba miały konstrukcje drewnianą...

Kaz

Napisano

No właśnie po wprowadzeniu Nebelwerferów 42 kalibru 210 mm i 300 mm Wurfgerat właściwie wyszedł z użycia z oddziałów Nebeltruppe, ale myślałem, że może jednak trochę zamontowano ich na transporterach i "po cichu" służyły w dywizjach pancernych także i w późniejszych latach zamontowane na SdKfz 251 Ausf. D. Tymczasem - nie widać tego za bardzo na zdjęciach, a w raportach dywizji i tak nie występowały w ogóle.

Cytat

łatwiej było o drewno niż stal ..

W końcowym etapie wojny, to największy problem był z materiałami wybuchowymi i to właśnie najbardziej zaważyło na użyciu Nebelwerferów "w końcowym etapie wojny".

Napisano

Panowie...szczerze powiedziawszy nie znam zdjecia na którym nie byłoby skrzynki...Była to chyba jednocześnie skrzynka transportowa i potem pewnie " doczepiana" do konstrukcji wyrzutni /byc może zdejmowano zabezpieczenia transportowe przodu.../

Nawet z wyrzutni "ramowych" /czyli stacjonarnych/ odpalenie odbywało sie ze skrzynki ustawionej na tej wyrzutni.

Jest to bardzo logiczne - łatwiej okragły, dość spory pocisk transportować w czymś o przekroju kwadratu niż w formie "turlajacej" się po podłodze:))). A dodatkowo szybkość kolejnego załadowania:))

Ale to tylko moja logika..

Napisano

I tym razem już trochę więcej Ausf. D. Żeby było jasne - pomimo, że zdjęć tej wersji jest tak mało, to jednak te pojazdy z wyrzutniami  nadal występowały w etatach z roku 1944.

Zdjęcie m25 z dywizji "Felherrnhalle", no i m33 (oczywiście) z Panzer-Lehr.

Napisano

Rozwinięcie tematu zdjęcia m57 , jeżeli się nie mylę to pojazdy z 24 DPanc.

SdKfz 251-1 WR 31.jpg

SdKfz 251-1 WR 32.jpg

SdKfz 251-1 WR 33.jpg

i dwa zdjęcia pobierania amunicji z SdKfz 251 tej serii

SdKfz 251-1 WR 34.jpg

SdKfz 251-1 WR 35.jpg

Napisano

tak, tak właśnie jest... to rozwinięcie m57 a mnie umknęło przy wysyłaniu, bo w jakimś niezrozumiałym zapędzie umieściłem kiedyś to w temacie "wnętrze". Pozbyłem sie takiego podziału w nowej bazie bo właśnie można było coś zgubić:)) /podobnie było z tematem "wraki".../

Tu właśnie widać dokładnie, że skrzynia transportowa była jednocześnie /po wpięciu/ elementem całej wyrzutni. Pewnie wpływało to potężnie na celność ale ta broń /podobnie jak katiusza/ działała "powierzchniowo"...- potężna salwa kilku pocisków robiła swoje:)

Co do Dak - zupełnie przegapiłem to zdjęcie - dla mnie była to czysta /1 ale po blizszym przyjrzeniu się faktycznie wygląda ze zamontowano tu wyrzutnię.. Praktycznie zdjęcie pochodzi z 1943 roku, końcówka epizodu afrykańskiego.. ausf C czyli pewnie niedawno dopłynął:)) dzięki za spostrzegawczość:))

Pejzaż może zimowy ale słodki:)) też wielkie dzięki:))

Kaz

Napisano
2 godziny temu, Młody duchem napisał:

Tu właśnie widać dokładnie, że skrzynia transportowa była jednocześnie /po wpięciu/ elementem całej wyrzutni.

To chyba oczywiste i nikt tego nie kwestionował?

Mnie natomiast intryguje, czy z wyrzutni s WuR 40 wystrzeliwano też rakiety 30 cm Wk 42 Spr, bo możliwość taka jest ujęta w niemieckich dokumentach, ale czy choć jedno zdjęcie się uchowało?

Napisano

Nie było kwestionowania "wprost" Raczej tekst " Była też wersja wyrzutni dla SdKfz 251 do skrzynek drewnianych. " sugeruje wyrzutnie bez skrzynek..:)) ale to może być moja nadinterpretacja tekstu..

miedzy kalibrem 280 a 320 to tylko 4 cm...Myślę, że przy zewnętrznych wymiarach takich samych można bez problemu było znaleźć wewnątrz tę różnicę. Ta skrzynka to tylko prowadnica...pewnie praktycznie przenosiła w czasie "startu" pocisku niewielkie siły,,,:))).

Te skrzynki to przecież konstrukcja ażurowa:))

Kaz

Napisano
W dniu 4.10.2019 o 20:13, Cypis napisał:

Była też wersja wyrzutni dla SdKfz 251 do skrzynek drewnianych.

chodziło mi o rodzaj zamocowania skrzynek, skrzynki były drewniane i metalowe.

SdKfz 251-1 WR.jpg

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie