Skocz do zawartości

Historia jednego zdjęcia - Sd.Kfz.251/22

Młody duchem

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Odezwał się do mnie głos z zaświatów: "Otwórz temat /22 bo to prosty i łatwy sposób uzyskania wszelkich łask..."

Cóż zatem zostaje mi innego...nie chcę sobie zaszkodzić...:))

Temat niby bez kłopotów ale....kto wie co się wykluje...

Napisano

no cóż.. wpadka:))) dzięki... dla takich momentów warto tu pisać:))

tu zostawię - ku przestrodze dla mnie  i dla innych by zrozumieli, o co mi między innymi chodzi:)) - w kolekcji poleciało do kosza...

Ba..ale i tak masz potężne przody: saldo ewidentnie masz na plusie /Twoje linki - słodycz na moje serce:))/

Kaz

Napisano

Vogd: jasne, j19 to jak wół flam -/16:))

dzieki  za "rodzinkę" - skrzetnie wydzielę w swojej kolekcji:) ale tylko bliźniak bo j29 i j23 to ta sama fotka:))niestety, takie duble sie zdarzają,

Pytanie: to wygląda na magazyn zdobytego sprzetu..nie wiesz gdzie?

i na koniec niedyskretnie: dwie ostatnie litery nicku maja znaczenie "regionalne"?:))))

Kaz

Napisano
Godzinę temu, Mirosław Jastrzebski napisał:

@MD napisał: czasowo zatem to pewnie wiosna 1945 ?

Lato 1945.

J17 - Jugosławia, opuszczony transport.

Część zdjęć pochodzi z miejsca gdzie kapitulowały niemieckie jednostki 

wg. Panzerwrecks: Sentvid, Medvode near Ljubliana , maj 1945

ponadto (też wg Panzerwrecks oraz tej strony )

Zdjęcia j20 i j21 to też transporter z 11 PzDiv (ten sam co na zdjęciach j3, j9 i j29), zdjęcie zrobione na lotnisku Pilzno-Bory po kapitulacji.

Napisano

oj raczej tak...ja mam na pewno ale pewnie w paczce "armia czerwona" - widać jakieś namalowaną gwiazdkę czyli prawdopodobnie był w użyciu czerwonoarmiejców...złapali gumę i zostawili na poboczu...)). Niestety, układ mojej kolekcji wyrzucił to foto w inne miejsce...coś musiałem wybrać...

Kaz

Napisano

z opisu zdjęcia , wynika , że gwiazdka była namalowana przez jugosłowiańskich partyzantów po rozbiciu niemieckiej grupy. Z tyłu zdjęcia po lewej stronie widać jeszcze jednego SdKfz 251 od tyłu.

Napisano

wow..czyli zmienia na wykorzystane przez Tito..raczej nie malowali ot tak dla draki..

Jeżeli możesz spojrzyj w temat 251 w armii czerwonej..:)) skomentuj to tam: nie dla mnie...dla oglądaczy:))) chcę za wszelka cenę "skupienia" tematów - powinny stać się przez to czytelniejsze i łatwiejsze "w trawieniu". A że forum bedzie pełne? gdyby był inny jego edycyjny układ byłoby raz 251 i podtematy..na to pozwalają kluby..ale te jakoś nie cieszą sie zainteresowaniem..:(( poświeciłem tam trochę czasu - ale odpuściłem bo robiłem sam dla siebie...:((

Kaz

Napisano
Cytat

Z opisu zdjęcia wynika,  że pojazdy pochodzą ze zdobytego zestawu kolejowego (zdjęcie j17) i moje poniższe zdjęcie. Gwiazdy namalowano po rozładowaniu pojazdów na bocznicy kolejowej.

SdKfz 251 zestaw kolejowy.png

Napisano

@MD

W zeszytach Panzerwrecks 2 i 19 znajdziesz mnóstwo zdjęć tego transportu kolejowego. Zdjęcia wykonano na torze łączącym Šentvid ( obecnie dzielnica Lublany) z Medvode.

Między innymi są zdjęcia innego transportu  min. włoskich czołgów M15/42 należących kiedyś do Panzer Abteilung 202 - przejętymi przez armię Tito, z nowym oznakowaniem w postaci czerwonych gwiazd. 

Napisano
30 minut temu, Barbapapa napisał:

Kaz, @Cypis

To bzdura, bzdura powielana na bazie świętej, nieomylnej książeczki Panzerwrecks (bądź bogów którzy tę "biblię" napisali).

Barbapapa niestety przy robieniu tych zdjęć mnie nie było , wiec mogę dyskutować opierając się tylko na tym co znajdę w książkach lub sieci , albo się nie odzywać. 

Napisano

spoko:))) każda walka na argumenty jest dobra.. nie wymaga ewentualnie transfuzji krwi, Ba..ja poczekam chętnie :))

Panowie!!! juz kiedyś pisałem: trzeba załozyć coś, co może da w sposób statystyczny ocene rzetelności konkretnych źródeł: cos jak ocena  jakość/cena..

Kilka podstawowych parametrów, punktacja a potem jakas srednia...no i oczywiście głosy zinteresowanych:))

Napisano

SRR...ja tez nie lubie stac z boku i czekać..ale w tym przypadku moja wiedza w zakresie oceny źródeł jest zerowa...i to powoduje że wierze w to co napisane..chociaż w niektórych momentach błędy sa tak oczywiste że zaczynam niektóre z nich traktować bardzo ostrożnie..

Napisano

Barbapapo: dzięki za to szczegółowe wyjaśnienie pochodzenia tej grupy zdjęć. Jeżeli co piszesz jest prawdą to potwierdza to tylko jeden fakt /tu ukłon w stronę  oponenta/ - nie ma źródeł nieomylnych....

zupełnie prywatnie, szanując wszystkich tu dyskutujących:

Mam bardzo proste życiowe prawidła i zasady : /przydają się mocno w zawodzie/

1. Nie jestem nieomylny - ale jestem uparty jak osioł..

2. Wierzę tyko w rzeczy stałe od tysięcy lat: 2+2=4,  jak coś rzucę do góry to spadnie...

3. Słucham innych bo a nuż wiedzą więcej niż ja

4. Staram się sprawdzić uzyskane informacje  i używać trochę własnych szarych komórek

5. Jeżeli ktoś ma rację to po rzeczowej dyskusji i przedstawieniu argumentów uznaję własną niewiedzę../szczególnie przed drugą stroną   dyskusji /- albo zostaje przy swoim ale nie nalegam na zmiane zdania przez druga stronę.

Myślę, ze gdyby w dyskusjach każdy myślał podobnie to chyba ich efekty byłyby znacznie lepsze:))

Amen

Kaz

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie