Skocz do zawartości
  • 0

Szabla wz. 21/22

zozul

Pytanie

Napisano

Proszę o pomoc w identyfikacji starej szabli.

Wydaje mi się, że jest to szabla oficerska wz. 21/22, niestety jej stan nie pozwala na zobaczenie żadnych sygnatur, brak jej też pochwy oraz trzonu.

IMG_20190909_192948.thumb.jpg.b423ac993c6dddfa7cdf9f6d2ce9e82b.jpg

IMG_20190909_193022.thumb.jpg.26592c54d5408fb9ac44e8a535b26a37.jpg

IMG_20190909_193051.thumb.jpg.8ccfee88ba2a2d82f31c2921a4da28d5.jpg

Głownia kilkanaście lat temu została zabezpieczona przed dalszą korozją jakimś lakierem antykorozyjnym, rozważam usunięcie tej warstwy za pomocą Remosolu, jednak zastanawiam się czy jest to najlepszy sposób, oraz jak zabezpieczyć później klingę.

9 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
2 godziny temu, toyotomi napisał:

Oczywiście, jest to szabla wz.21 - oficerska.

Po pańskich wypowiedziach widzę, że jest pan ekspertem.

Czy da się coś jeszcze stwierdzić o tej szabli na podstawie zdjęć (np. czy to na pewno szabla oficerska, czy też być może podoficerska, oraz z którego roku może pochodzić)? 

Jak udało mi się ustalić broń ta najprawdopodobniej należała do mojego pradziadka, który podczas wojny służył w armii austro-węgierskiej. Dzisiaj dowiedziałem się, że w 1918 .r. był strażnikiem obozu jenieckiego w Krakowie i w momencie odzyskania niepodległości jako najwyższy stopniem Polak (sierżant) został tymczasowym komendantem obozu.

Niestety nie znam przebiegu jego dalszej służby, ani nie wiem czy awansował na stopień oficerski, ani jak długo pozostał w wojsku.

Napisano

Czołem.

19 minut temu, zozul napisał:

czy to na pewno szabla oficerska, czy też być może podoficerska,

Bez wątpienia - głownia pochodzi od szabli oficerskiej.

Co do elementów mosiężnych oprawy - to takie również posiadały szable oficerskie.

Jednocześnie na zdjęciu widać miedziane przebarwienie kapturka z fartuchem

1.szabla.thumb.JPG.07211a5f6d8c402ca242831b7e4efc82.JPG

Co może świadczyć że element ten był niklowany.

[przed położeniem powłoki niklu, elementy muszą być miedziowane.]

A to by świadczyło, że oprawa - ewentualnie kapturek z fartuchem - 

pochodzi od szabli podoficerskiej - które miały oprawy niklowane.

---------------------------------------

Ze zdjęć można wywnioskować, że -

szabla ta została złożona z części szabli oficerskiej oraz podoficerskiej.

31 minut temu, zozul napisał:

oraz z którego roku może pochodzić

Nie ma możliwości ustalenia roku produkcji 

pzdr.

stani 

Napisano

Wszystko wskazuje na to, że jest to szabla wz. 21 w wersji podoficerskiej lub wz. 21/22 ponieważ posiada mosiężną rękojeść.

Za tym, że jest to wz. 21/22 przemawia to, że posiada cechy zamówienia indywidualnego - trzy strudziny oraz, czego prawdopodobnie nie widać na zdjęciach, dość krótkie pióro (około 18cm) i krótszą rękojeść - rozmiar wewnętrzny to ok 11 cm. 

Niestety nie jestem ekspertem w tym temacie i posiłkuję się jedynie informacjami które można przeczytać w internecie (najlepszy opis wersji tych szabli znalazłem tu - http://strefahistorii.pl/article/3351-rodzynki-zmierzchu-szabli-bojowej-na-gdanskiej-aukcji-militariow-czesc-2-szabla-polska)

Co do oznaczeń to obecnie ich nie widać. Jeśli są, to prawdopodobnie zakryte przez warstwę korozji i lakieru którym klinga została zabezpieczona.

Napisano

Dziękuję za szczegółową analizę.

Moje wątpliwości budzi jedynie stwierdzenie, że szabla ta została złożona z części dwóch szabli (oficerskiej i podoficerskiej) - szabla ta była w posiadaniu mojego dziadka od wielu lat (min. 50) natomiast nigdy nie była eksponowana w żaden sposób. Dlatego nie sądzę, żeby ktoś dokonywał jakiejś wymiany.

Być może to myślenie życzeniowe z mojej strony, gdyż chciałbym żeby była to szabla mojego pradziadka, ale w linku który wcześniej załączałem pojawia się stwierdzenie:

Cytat

Szabla w wersji dla podoficerów nie została określona żadnymi przepisami. Zgodnie z przepisami, szabla wz. 1921/1922 (oficerska) przysługiwała w omawianym okresie chorążym, natomiast podoficerom jazdy fasowano szable wzoru żołnierskiego. Mimo to niektórzy podoficerowie (od sierżanta wzwyż) nosili szable wzoru oficerskiego, z pewnymi modyfikacjami, co było zwyczajowo tolerowane w całym ówczesnym wojsku.

Dodatkowo na zdjęciu znajdowała się szabla podoficerska, z niklowaną rękojeścią i głownią z potrójną bruzdą. Czy to możliwe, żeby to też była taka szabla?

Napisano

Czołem.

12 minut temu, zozul napisał:

Moje wątpliwości budzi jedynie stwierdzenie, że szabla ta została złożona z części dwóch szabli

Jest to moje spostrzeżenie - co można wywnioskować ze zdjęcia - nie ocena kategoryczna.

13 minut temu, zozul napisał:

zdjęciu znajdowała się szabla podoficerska, z niklowaną rękojeścią i głownią z potrójną bruzdą. Czy to możliwe, żeby to też była taka szabla?

Czy to możliwe...? - nie jestem w stanie odpowiedzieć ani twierdząco, ani przecząco.

Tym bardziej że przywołujesz fragment opisu 

16 minut temu, zozul napisał:

Mimo to niektórzy podoficerowie (od sierżanta wzwyż) nosili szable wzoru oficerskiego, z pewnymi modyfikacjami, co było zwyczajowo tolerowane w całym ówczesnym wojsku.

Podstawowe pytanie - jakie to modyfikacje...? - zbyt enigmatyczne stwierdzenie,

nie poparte, ani nie przytaczające żadnych elementów - co do modyfikacji.

Z tego względu nie można odnieść się do konkretów i wskazać jednoznaczną ocenę.

Zważywszy, że materiałów źródłowych jak i porównawczych - brak.

---------------------------------------------------

Jeżeli szablę z głownią 3-bruzdową i niklowaną rękojeścią posiadał sierżant,

To musiał zaopatrzyć się w nią na własny koszt, tak jak musieli czynić to oficerowie.

Szable służbowe podoficerów, posiadały głownie obustronnie szlifowana wklęsło w bruzdę.

Tak jak w przytoczonym przez Ciebie opisie

31 minut temu, zozul napisał:

natomiast podoficerom jazdy fasowano szable wzoru żołnierskiego.

Czyli służbowa - fasowana - szabla sierżanta, nie mogła mieć głowni 3-bruzdowej.

pzdr.

stani

Napisano

Czołem.

W dniu 15.09.2019 o 16:59, zozul napisał:

Wszystko wskazuje na to, że jest to szabla wz. 21

Oczywiście, jest to szabla wz.21 - oficerska.

pzdr.

stani

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie