Młody duchem Napisano 2 Wrzesień 2019 Share Napisano 2 Wrzesień 2019 Witam Ponieważ na wątku 251/18 pojawiły się elementy związane z „3” i „6” czas uaktywnić te typy. Łączę w tym temacie 2 typy bo praktycznie nie jestem w stanie rozdzielić i zidentyfikować wielu zdjęć. W nazwach plików pewnie dociekliwa osoba znajdzie moje "przypisanie" ale proszę tego nie traktować poważnie. Zarówno temat „17” jak i „18” jasno pokazał ze przysłowiowy „niemiecki” porządek to ułuda /może u Prusaków było inaczej:))))/. Stąd próba wykorzystania wiedzy innych w tym temacie... Będę zadowolony, gdy chociaż mała część zdjęć zostanie jednoznacznie zidentyfikowana. Dlatego proszę o odpowiedź na zadane niżej pytania – oczywiście zdjęcia nie mogą na tym ucierpieć... zatem: 1.Czy jest prawdą, że do pewnego momentu oznaczenie typ „3” oznaczał ciągnik artyleryjski . Jeżeli „TAK” to czy istnieje przedział czasowy pozwalający wyeliminować „3” z klasyfikacji mittlerer Funkpanzerwagen moja wiedza: 13 sierpnia 1942 roku, w dokumencie D-660/7 pojazd Sd.Kfz.251/3 został określony jako ciągnik artyleryjski a Sd.Kfz.251/4 jako transporter amunicji. W innym dokumencie z 6 lipca 1943 roku Sd.Kfz.251/3 został już opisany jako Fukpanzerwagen, czyli wóz łączności. Dowodzi to, że zmieniono przyporządkowanie w tej numeracji. Większość wersji tego transportera została zbudowana w oparciu o wersję Ausf. D, choć zbudowano też pewną ich liczbę z kadłubami wersji "C". 2. Czy można jednoznacznie okresliś podwersje dla obu typów? moja wiedza: dla „3”:/3.I wyposażony w Fu 8, Fu 4, Fu.Spr.Ger., /3.II wyposażony w Fu 8, Fu 4, Fu.Spr.Ger.f, /3.III wyposażony w Fu 8, Fu 5, Fu.Spr.Ger.f, /3.IV wyposażony w Fu 7, Fu 1, Fu.Spr.Ger.f (do koordynacji wojsk lądowych z lotnictwem), /3.V wyposażony w Kdo.Fu.Tr., Fu 11, Fu 12 (dla dowódców), /3.VI wyposażony w Fu.Tr. 100 Mw, /3.VII wyposażony w Fu.Tr. 80 Mw, /3.VIII wyposażony w Fu.Tr. 30 Mw, /3.IX wyposażony w Fu.Tr. 15 Mw. Dla „6”: i tu niestety nie mam nic...:(( A Cypis napisał (w innym temacie): SdKfz 251/3 Equipment/3.1 carrying FU-8 and FU-4/3.2 carrying FU-8 and FU-5, the tank formation radio./3.3 carrying FU-7 and FU-1, for air-ground co-ordination/3.4 carrying FU11, FU1 and FU12, command version/3.5 carrying FU11, and FU1, command version SdKfz 251/6 FuG11 - FuG Tr. (Before 1943) FuG11 - FuG12 - Kdo.Fu.Tr. with 9 meter pole antenna and frame. FuG12 - FuG19 Fu.Tr.100Mw(gp) Fu.Tr.80Mw(gp) Fu.Tr.30Mw(gp) Fu.Tr.15Kzw(gp) 3. Które z zastosowanych w „podwersjach” radiostacja wymagała anteny prętowej, która ramowej, która „stara” /czyli „miotełki” na końcu/ i która w końcu wysokich, wysuwanych anten..? 4. Do której z podwersji „przynależała” Enigma? Czy mogła być w zupełnie innym niż „3” lub „6” typie? 5. Czy obecność 2 anten prętowych oznacza „3” lub „6” - a może i inne typy mogły posiadać taką konfigurację anten? Tyle wątpliwości na początek..:)) Reszta może wyjdzie w dyskusji.. Ponieważ zdjęć jest około 230 na początek kilka zestawów.. I jak zwykle: każda informacja cenna.. Jeżeli ktoś chce zobaczyć wszystko naraz , niech w kanale wiadomości poda adres poczty:)) doślę niezwłocznie /gwarantuję poufność RODO..:)))))))/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Młody duchem Napisano 2 Wrzesień 2019 Autor Share Napisano 2 Wrzesień 2019 zatem zaczynamy: ZESTAW 1 /numer taktyczny 201/ ZESTAW NR 2 /charakterystyczna antena i okoliczniości/ ZESTAW 3 WH 1259091 A teraz niech ten zapalnik działa - systematycznie będę dokładał:)) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Młody duchem Napisano 2 Wrzesień 2019 Autor Share Napisano 2 Wrzesień 2019 Może i z grubej...ale nie wiem czy taka grubą udźwignę...kiedyś to nie był problem - dziś to się dopiero okaże:))) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cypis Napisano 2 Wrzesień 2019 Share Napisano 2 Wrzesień 2019 1 godzinę temu, Młody duchem napisał: Które z zastosowanych w „podwersjach” radiostacja wymagała anteny prętowej, która ramowej, która „stara” /czyli „miotełki” na końcu/ i która w końcu wysokich, wysuwanych anten..? 4. Do której z podwersji „przynależała” Enigma? Czy mogła być w zupełnie innym niż „3” lub „6” typie? Wklejam zestawienie jaka radiostacja jakiej anteny wymagała , może to coś pomoże. FuG Watt Khz Aerial additional 1 ? ? ? receiver 5 10 27.200-33.000 2 m star the standard tank-unit radio 7 20 42.100-47.800 2 meter star 50 km range 8a 30 1130-3000 frame 8b 30 580-3000 8m rod 10a 30 950-1670 frame/8m rod 10b 30 100-6970 frame/8m rod 11a 100 200-1200 frame/9m rod 11b 100 100-6970 frame/9m rod 12a 80 1120-3000 2m star 12b 80 835-3000 2m star 19 15 ? ? FuSpr F ? ? 1.4 to 2m star (standard in a 251) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cypis Napisano 2 Wrzesień 2019 Share Napisano 2 Wrzesień 2019 W swoich zbiorach znalazłem jeszcze takie zestawienie dotyczące wyposażenia SdKfz 251/3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Młody duchem Napisano 2 Wrzesień 2019 Autor Share Napisano 2 Wrzesień 2019 SRR: pięknie...niemniej jednak przy moim antytalencie językowym i braku szczegółowej wiedzy możesz mi ewentualnie wyjaśnić to "star"? Czy to oznacza zwykła prętową antenę? W zestawieniu jest taki "star" opisany jako standard dla 251 długości od 1,4 do 2 m frame to któryś z rodzajów ramowej /tu tez pytanie: są jakieś informacje co do typów takich anten?/ 8-9 m rod to pewnie te segmentowe, wypychane do góry korbą i zakończone miotełką - z mojej wiedzy to "daleka" łączność, podobno najczęściej z latającymi formacjami Luftwaffe lub do łączności z sztabami wysokiego szczebla /siłą rzeczy były trochę oddalone od linii frontu,,./ a co zatem ze zwykłymi prętowymi zakończonymi "miotełką" /występowały najczęściej w wersji ausf D więc raczej to 251/3 w którejś z podwersji wyposażenia w radiostacje.../. kurde, im dalej w las tym więcej drzew.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Młody duchem Napisano 2 Wrzesień 2019 Autor Share Napisano 2 Wrzesień 2019 SRR - to potwierdza moją wiedzę o 9-ciu wariantach typu "3":)) Teraz mogę spróbować "dopasować" anteny - chyba będę musiał wrzucić w net ogłoszenie "zatrudnię....":))) No..niech jeszcze spróbują wypowiedzieć się inni:))) jak demokracja to demokracja.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cypis Napisano 2 Wrzesień 2019 Share Napisano 2 Wrzesień 2019 star antena gwiazda, w tej tabeli "1,4 to 2m star" oznacza , że najpierw używano anteny prętowe 1,4m by w pózniejszych wersjach stosować 2m gwiazdę. Czyli jak widzimy SdKfz 251 z anteną typu gwiazda , to wcale nie znaczy że jest to wersja /3 lub /6 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cypis Napisano 2 Wrzesień 2019 Share Napisano 2 Wrzesień 2019 Anteny segmentowe 8 i 9 metrowe były stosowane w pojazdach typu FLIVO do łączności i naprowadzania samolotów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Młody duchem Napisano 2 Wrzesień 2019 Autor Share Napisano 2 Wrzesień 2019 znów pudło w wizualnych rozpoznaniach:((( Ale tu kolejne pytanie: w zestawie nr 2 który widzisz wyżej jest zwykła prętowa. Czy słusznym może być przypuszczenie że nasze opisywane typy posiadały oprócz wymienionych w tabeli radiostacji z zasady standardową radiostację (czyli taką jak np. /1). Zresztą miejsce mocowania tej anteny jest standardowe np dla ausf B i części ausf A /początek produkcji chyba to zaraz za przednim błotnikiem/ Kaz PS. podoba mi sie to skrótowe oznaczanie typu (bo dla mnie wersja to od A do D:) /1 lub /8 lub itd. --rewelacyjnie proste SRR:)) Pozdrów tatę Rumcajsa:)) Tobie nie mogę ale jemu zaproponuję dobre czeskie piwo )) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Młody duchem Napisano 2 Wrzesień 2019 Autor Share Napisano 2 Wrzesień 2019 1 minutę temu, Cypis napisał: Anteny segmentowe 8 i 9 metrowe były stosowane w pojazdach typu FLIVO do łączności i naprowadzania samolotów czyli jednak lotnictwo..ktoś musiał naprowadzać Stukasy..logiczne. Może ktoś znający mundury w któryś kolejnych zdjęciach rozpozna Luftwaffe..może obserwator-naprowadzający był "wypożyczany"? a co to ten "pojazd Flivo"?? Kolejne ogłoszenie" Specjaliści od mundurów poszukiwani... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cypis Napisano 2 Wrzesień 2019 Share Napisano 2 Wrzesień 2019 FLIVO czyli pojazd do współpracy z lotnictwem , nazwa ogólna , takie pojazdy były na bazie opancerzonych SdKfz 251 , Panzer III i (chociaż ja nie znam takich zdjęć ) Panther, ale też na innych podwoziach kołowych ciężarówek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cypis Napisano 2 Wrzesień 2019 Share Napisano 2 Wrzesień 2019 Barbapapa wg. jest to SdKfz 251 ze złożoną anteną segmentową zakończona gwiazdą. Czyli segment albo dopiero złożony albo przygotowany do rozłożenia. A może na pustyni wystarczyło założyć dużą gwiazdę i wszystko działało ? 2 metrowa gwiazda miała krótsze wąsy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
merten Napisano 2 Wrzesień 2019 Share Napisano 2 Wrzesień 2019 Może to tylko był taki skrót myślowy, ale FLIVO, to nie pojazd a Fliegerverbindungsoffizier, czyli oficer łącznikowy z Luftwaffe. Więc co najwyżej pojazd takowego oficera. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Młody duchem Napisano 2 Wrzesień 2019 Autor Share Napisano 2 Wrzesień 2019 Ba..nie wiesz?: Afryka, Dak...:) A poważnie: widzisz po miotła taki dziwny poziomy element? coś takiego występuje właśnie w tych rozsuwanych - za chwilke sprawdze jak to jest na ausf d /3..najwyżej "odszczekam".. Zatem moje przypuszczenie: wersja bez ramowej, ze złożoną rod.. Kurde, dopóki sam nie połaczę typu radiostacji z anteną nie bede wiedział czy to mozliwe by rod był bez frame.. frame/rod w tabeli SRR jest wieloznaczne: "i" czy "lub"?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cypis Napisano 2 Wrzesień 2019 Share Napisano 2 Wrzesień 2019 zdjęcie z rozłożoną anteną segmentową , widać jak duża jest gwaizda Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cypis Napisano 2 Wrzesień 2019 Share Napisano 2 Wrzesień 2019 merten masz rację , że FLIVO to Fliegerverbindungsoffizier, ale spotkałem się z takim opisem Panzer III i Panthery (natomiast papierów na to nie mam) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cypis Napisano 2 Wrzesień 2019 Share Napisano 2 Wrzesień 2019 Na moim zdjęciu , przynajmniej w pierwszym wozie (patrząc na perspektywę) to wydaje mi się , że po prawej. Czyli mogły być wersje z montażem po prawej i po lewej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cypis Napisano 2 Wrzesień 2019 Share Napisano 2 Wrzesień 2019 Barbapapa , jak zacząłem przeglądać swoje zdjęcia to teraz też mam wątpliwości. A może to polowa modyfikacja , maszt we wnętrzu pojazdu , lub duża gwiazda na małym maszcie ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cypis Napisano 2 Wrzesień 2019 Share Napisano 2 Wrzesień 2019 Barbapapa , proszę tak to może wyglądać Tak to jest jak człowiek nie ma porządku w zdjęciach i książkach (powyższe zdjęcie znalazłem dopiero w siódmej książce), a doba ma tylko 24 godziny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Młody duchem Napisano 2 Wrzesień 2019 Autor Share Napisano 2 Wrzesień 2019 Ba..SRR jest szybszy niz ja:((( dubluję jego odpowiedzi... Mer: czyli jest możliwe że oficer łącznikowy Luftwaffe dołącza do załogi Wermachtu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Młody duchem Napisano 2 Wrzesień 2019 Autor Share Napisano 2 Wrzesień 2019 a to nie rozwiązuje problemu? Chcecie to dośle Wam pozostałe 215...szt.. Kaz poprawiłem zdjęcie - za szybko cos kliknąłem:)) sorki.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Młody duchem Napisano 2 Wrzesień 2019 Autor Share Napisano 2 Wrzesień 2019 SRR.. Po pierwsze: to ausf C...:)) po drugie: ile mogę zjeść ciastek dziennie?:)))))))))))))))) żona mnie z domu wywali jak przytyję:)) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Młody duchem Napisano 2 Wrzesień 2019 Autor Share Napisano 2 Wrzesień 2019 Ba..które Twoje..? zaczynam sie gubić..:))) to??? 13: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cypis Napisano 2 Wrzesień 2019 Share Napisano 2 Wrzesień 2019 Na tym zdjęciu chyba są FLIVO (bo w pilotkach) chociaż chyba nie ma anteny segmentowej , a są dwie dwumetrówki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.