Skocz do zawartości
  • 0

Skamieniały ząb

Jarro

Pytanie

Napisano

WItam, znalazłem w piaskowych utworach taki oto ząb, może ktoś byłby w stanie wstępnie określić jego pochodzenie. Pozdrawiam

67113002_476354623113224_3275094373460606976_n.jpg

67739953_284567912384693_2785785929296510976_n.jpg

10 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Nie jestem ichtiologiem, ani paleontologiem, ale z całą pewnością nie jest to ząb rekina. Dla tych "szprotek" zęby rosną (odrastają) przez całe ich życie. Gubią je razem z szeroką i krótką płytką "korzeniem". A tutaj  tego nie ma. Wystarczy w google wpisać hasło "ząb rekina" i wszystko będzie jasne. Nie mam pojęcia z jakiego okresu może pochodzić ten ząb. Na pewno mogę stwierdzić  że pochodzi  od drapieżnika. Ale czy od dyndozaura, czy od ssaka z przed kilkuset tysięcy, czy kilku milionów lat, tego nie wiem. 

Nie to forum kolego Jaro, musisz szukać na portalach paleo.

Napisano

Na jakiej dostawie Twierdzisz że to nie ząb rekina? Po rostu jest niekomletny a zęby rekinów  miały różne kształty. Oczywiście  rekin też rybą  jest tylko że chrzestnoszkieletową. Na fotce na dole mój z Kredy jedyny kompletny jaki znalazłem. A mam ich z kilkadziesiąt. 

15673496931531352587626.jpg

Napisano

Napoleon. Obserwuję ciebie od kilku lat z racji tego że pochodzisz z moich stron. Przebijasz tutaj forum wszystko i wszystkich. Wybacz, ale nie mam zamiaru z tobą polemizować bo mnie ściągniesz do swojego poziomu i pokonasz własną bronią.

Napisano

Wszystkie zamieszczone zdjęcia przedstawiają kopalne zęby rekina. Wielkość, kolor i kształt mogą być bardzo zróżnicowane. W Polsce występują bardzo licznie ale ich jakość nie jest najwyższa. Nie ma się co podniecać bo to populares. Pzdr

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie