Jarro Napisano 30 Sierpień 2019 Napisano 30 Sierpień 2019 WItam, znalazłem w piaskowych utworach taki oto ząb, może ktoś byłby w stanie wstępnie określić jego pochodzenie. Pozdrawiam
Jarro Napisano 31 Sierpień 2019 Autor Napisano 31 Sierpień 2019 Też moja pierwsza myśl była o rekinie
tataheli Napisano 2 Wrzesień 2019 Napisano 2 Wrzesień 2019 Oczywiście, na milion procent jest to ząb rekina!!!
traper6 Napisano 1 Wrzesień 2019 Napisano 1 Wrzesień 2019 Nie jestem ichtiologiem, ani paleontologiem, ale z całą pewnością nie jest to ząb rekina. Dla tych "szprotek" zęby rosną (odrastają) przez całe ich życie. Gubią je razem z szeroką i krótką płytką "korzeniem". A tutaj tego nie ma. Wystarczy w google wpisać hasło "ząb rekina" i wszystko będzie jasne. Nie mam pojęcia z jakiego okresu może pochodzić ten ząb. Na pewno mogę stwierdzić że pochodzi od drapieżnika. Ale czy od dyndozaura, czy od ssaka z przed kilkuset tysięcy, czy kilku milionów lat, tego nie wiem. Nie to forum kolego Jaro, musisz szukać na portalach paleo.
Napoleon North Napisano 1 Wrzesień 2019 Napisano 1 Wrzesień 2019 Na jakiej dostawie Twierdzisz że to nie ząb rekina? Po rostu jest niekomletny a zęby rekinów miały różne kształty. Oczywiście rekin też rybą jest tylko że chrzestnoszkieletową. Na fotce na dole mój z Kredy jedyny kompletny jaki znalazłem. A mam ich z kilkadziesiąt.
traper6 Napisano 1 Wrzesień 2019 Napisano 1 Wrzesień 2019 Napoleon. Obserwuję ciebie od kilku lat z racji tego że pochodzisz z moich stron. Przebijasz tutaj forum wszystko i wszystkich. Wybacz, ale nie mam zamiaru z tobą polemizować bo mnie ściągniesz do swojego poziomu i pokonasz własną bronią.
Napoleon North Napisano 1 Wrzesień 2019 Napisano 1 Wrzesień 2019 Proszę Pana No cóż w paleontologii siedzę z 13-14 lat. Jeśli myśli Pan że jestem kompletnym d... To już Pana sprawa.Nie mniej widzi Pan tylko to co chce Pan widzieć.
ManyFace Napisano 2 Wrzesień 2019 Napisano 2 Wrzesień 2019 Wszystkie zamieszczone zdjęcia przedstawiają kopalne zęby rekina. Wielkość, kolor i kształt mogą być bardzo zróżnicowane. W Polsce występują bardzo licznie ale ich jakość nie jest najwyższa. Nie ma się co podniecać bo to populares. Pzdr
Pytanie
Jarro
WItam, znalazłem w piaskowych utworach taki oto ząb, może ktoś byłby w stanie wstępnie określić jego pochodzenie. Pozdrawiam
10 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.