bodziu000000 Napisano 29 Kwiecień 2009 Share Napisano 29 Kwiecień 2009 . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bodziu000000 Napisano 7 Maj 2009 Share Napisano 7 Maj 2009 podczas ćwiczeń na Wołyniu 7-10.IX.1932r Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bodziu000000 Napisano 12 Maj 2009 Share Napisano 12 Maj 2009 Środa Wlkp, 1937r Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TomekSz1 Napisano 14 Maj 2009 Share Napisano 14 Maj 2009 Skierniewice Kurs Podchorążych przy 18 ppAllegro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bodziu000000 Napisano 18 Maj 2009 Share Napisano 18 Maj 2009 uzupełnienie zdjęć, które zamieścił CoePrzekazanie wojsku stu rowerów ufundowanych przez oddział Związku Strzeleckiego przy Polskiej Fabryce Rowerów Adama Kamińskiego w Warszawie. Defilada oddziału rowerzystów, obok kościoła pw. św. Wawrzyńca, przed komendantem miasta Stanisławem Machowiczem. 1939/07/23" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bodziu000000 Napisano 18 Maj 2009 Share Napisano 18 Maj 2009 Kompania cyklistów prowadząca swoje rowery w drodze na pozycje. Manewry jesienne na Wołyniu 1938/09" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bodziu000000 Napisano 18 Maj 2009 Share Napisano 18 Maj 2009 Obchody Święta Niepodległości w Katowicach. Oddziały Obrony Narodowej z rowerami podczas defilady. 1938/11/11" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bodziu000000 Napisano 18 Maj 2009 Share Napisano 18 Maj 2009 Wojsko powraca do Krakowa po manewrach. Oddział żołnierzy na rowerach. 1934/09" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bodziu000000 Napisano 18 Maj 2009 Share Napisano 18 Maj 2009 Oddział sanitarny wyposażony w nosze zawieszone między dwoma rowerami. Żołnierze noszą maski przeciwgazowe starego typu (R.S.C.)." Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bodziu000000 Napisano 28 Maj 2009 Share Napisano 28 Maj 2009 Regulice sierpień 1933 r. manewry 75 Pułk Piechoty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bodziu000000 Napisano 4 Czerwiec 2009 Share Napisano 4 Czerwiec 2009 Pluton cyklistów z hufców szkolnych z Państwowego Gimnazjum w Prużanie, przybyły do Słonimia na ćwiczenia dywizyjne. Powiatowy komendant WFiPW w Prużanie por. Leon Gnatowski zdaje raport dowódcy 80 Pułku Piechoty w Słonimie płk. Romualdowi Kohutnickiemu." Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MAB Napisano 4 Czerwiec 2009 Share Napisano 4 Czerwiec 2009 Czy ktoś orientuje się może w jaki sposób montowana była do metalu skóra w przednim uchwycie na broń? (nie chodzi o ten w który wchodziła stopka karabinka). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leszek01 Napisano 13 Lipiec 2009 Share Napisano 13 Lipiec 2009 Allegro - 61 Pułk Piechoty z Bydgoszczy - ćwiczenia w rejonie Kartuz" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leszek01 Napisano 5 Sierpień 2009 Share Napisano 5 Sierpień 2009 j.w. - WRZEŚNIA" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leszek01 Napisano 9 Sierpień 2009 Share Napisano 9 Sierpień 2009 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawelec40pp Napisano 28 Wrzesień 2009 Share Napisano 28 Wrzesień 2009 WitamPosiadam oryginalny Rower wojskowy A. Kaminiski Wz. 35. W oryginalnym malowaniu zielonym na podkładzie mini, emblemat malowany na czarno. Posiada kilka typowych elementów dla roweru wojskowego co odróżnię jego od cywilnej wersji. Niestety brak mi kilku części do jego skompletowania. I tu mam pytanie czy może posiadacie zdjęcia roweru wojskowego gdzie dokładnie widać całe błotniki, tylny i przedni, jak i bagażnik czy miął dwie poprzeczki z boku czy jedną.Brakuje mi tylko do całego złożenia roweru błotników i siodełka. Może też orientujecie się czy przy tym rowerze w wersji wojskowej były używane obręcze kół drewniane oprócz metalowych. I czy siodełko formy Elegant" mogło być używane przy tych rowerach.PS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ArturSz Napisano 29 Wrzesień 2009 Share Napisano 29 Wrzesień 2009 Jesli rower wz35 produkowała firma Kaminski z Warszawy, to jest to wiadomość niezwykle ciekawa.Mam jednak wrazenie, ze szczegoly wykonania ramy na zaprezentowanym foto troche sie róznia...Rower wojskowy wz 35 produkowała pod marką PWU Fabryka Broni w Radomiu.Zdjecia PWU wz 35 o które pytasz mam na innym kompie- beda dostepne wieczorem ( z wyjatkeim bagaznika)Rowery wojskowe PWU wz 35 mialy wyłacznie obręcze kol metalowe, parkeryzowane (barwy czarnej).Rowery Kamińskiego zaadaptowane do uzytkowania w wojsku mogly siła rzeczy wykazywac naturne ronice w konstrukcji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ArturSz Napisano 29 Wrzesień 2009 Share Napisano 29 Wrzesień 2009 PWU wz 35; rower wojskowy.Błotnik przedni wraz z charakterystycznym widelcem przednim typu angielskiego:http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/bdd45382e0b81d8a.htmlKoła roweru wojskowego mocowano motylkami. Dzięki nim możliwa była szybka zmiana tylnego przełożenia łańcucha na zębatke większą lub mniejszą w zaleznościod warunków drogowych lub też szybsza naprawa koła w przyapadku złapania gumy:http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/18666a11dbd5b5ec.htmlSzczegół ramy i mocowanie kierownicy (parkeryzowana, barwy czarnej):http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/331d166e8383291a.htmlSzczegól ramy i mocowanie błotnika tylnego:http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/58f7f4a1e805e8b4.htmlSiodło:http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/e90d3237a7ecd0b4.htmlSzczegól ramy i pedały:http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/7f3f007fbce0e3e3.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ArturSz Napisano 29 Wrzesień 2009 Share Napisano 29 Wrzesień 2009 Rower wojskowy PWU wz 35 byl oksydowany i następnie malowany farba w kolorze ochgronnym, tu bez podkładu miniowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawelec40pp Napisano 30 Wrzesień 2009 Share Napisano 30 Wrzesień 2009 Dziękuje za zdjęcia, pomogły mi sporo, mam jeszcze jedno pytanie jak wyglądało mocowanie szprych do błotnika. Chodzi mi o te dwa pręty przy błotniku przykręcane i mocowane następnie na osi koła lub z boku na widelcu. Wiem że były z boku przykręcane, tylko nie wiem jak ta blaszka wyglądała przy błotniku do której były one mocowane i jak te pręty wyglądała do przedniego i tylnego błotnika.Tego na twoich zdjęciach akurat nie widać a szkoda. Może masz zdjęcia na których są widoczne.Rama która mam akurat była pierw malowana minią a potem zielona farbą, co do podzespołów to mam tylko kierownice czerniona na której widać pozostałości oksydowaniai sygnature FB, pompkę i mocowania do KB, resztę to oryginalne podzespoły od roweru Kaminiskiego ale cywilne takie same jakie były wojskowe tylko nie czernione.Jak skończę konserwacje roweru wrzucę zdjęcia.PS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TomekSz1 Napisano 9 Listopad 2009 Share Napisano 9 Listopad 2009 40.Foto Konvolut Panzer Reg. 25 Beutepanzer Einsatz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Botras Napisano 16 Listopad 2009 Share Napisano 16 Listopad 2009 Koła roweru wojskowego mocowano motylkami. Dzięki nim możliwa była szybka zmiana tylnego przełożenia łańcucha na zębatke większą lub mniejszą w zaleznościod warunków drogowych lub też szybsza naprawa koła w przyapadku złapania gumy:"A czy w wyposażeniu roweru wojskowego były jeszcze inne zębatki niż ta na osi? A jeśli tak, to czy praktykowano ich wymienianie w polu, na przykład przed zjechaniem z drogi bitej w coś o luźniejszej konsystencji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leszek01 Napisano 9 Grudzień 2009 Share Napisano 9 Grudzień 2009 Allegro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bodziu000000 Napisano 17 Grudzień 2009 Share Napisano 17 Grudzień 2009 podczas zajmowania Zaolzia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bodziu000000 Napisano 17 Grudzień 2009 Share Napisano 17 Grudzień 2009 . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi