Młody duchem Napisano 19 Lipiec 2019 Share Napisano 19 Lipiec 2019 Witam Debiutantów zapraszam do początków dyskusji w temacie: „Historia jednego zdjęcia” https://forum.odkrywca.pl/topic/766175-historia-jednego-zdjęcia/ Tam znajdziecie początki i to powinno wyjaśnić wszystko.... Wam i stałym bywalcom przedstawiam zatem kolejnego bohatera. A oto i on: W tej części interesują mnie tylko Sd.Kfz. 251 …..nawet jak zajmują 1% zdjęcia... Jeżeli obok występuje inny pojazd /chyba ze sdkfz251..:))/ to on juz mnie nie interesuje.. standardowo pytania i czego szukam: /na niebiesko to co wiem lub co przypuszczam/ wersja,typ / 251/10 ausf.C / miejsce data jednostka dodatkowe informacje źródła Waszej wiedzy /linki, literatura itp../ wszystko inne: zdjęcia tego miejsca, zdjecia z serii.. ciekawe informacje i spostrzeżenia co do zdjęcia.. Szczególnie są dla mnie cenne te inne zdjęcia tego samego egzemplarza w różnym czasie i miejscu. /trochę mam ale często nie umiem połączyć/ Życzę dobrej lektury a dodatkowo debiutantom odwagi w klikaniu na pole „odpowiedz w tym temacie” ….... Kaz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HD1940 Napisano 19 Lipiec 2019 Share Napisano 19 Lipiec 2019 Lewy dolny róg - motocykl DKW NZ. Najbardziej prawdopodobne, że 350 ale może też być bliźniaczy ale mniejszy 250. Zaciemnienie lampy przedniej nakładką Notek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Młody duchem Napisano 20 Lipiec 2019 Autor Share Napisano 20 Lipiec 2019 Ok..ale co z esdekiem???? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tyr Napisano 20 Lipiec 2019 Share Napisano 20 Lipiec 2019 Moim zdaniem Sycylia. Kamo wygląda na 3 kolor 1943-45. Jasny mundur Italianiec. Zabudowa europejska. Na Sycylii mogli latać w krótkich gatkach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Młody duchem Napisano 20 Lipiec 2019 Autor Share Napisano 20 Lipiec 2019 Tyr..to do mnie przemawia..przynajmniej jak patrzyłem na ogólny "charakter" tego zdjęcia.. nie jestem "specjalistą" ani od kamo ani od mundurów...To co sobie już kilka lat temu wymyśliłem wymaga tylko bardzo ogólnej wiedzy..za wyjątkiem samego Sd.Kfz. 251...:)) Mogę tylko zaprosić do dalszych odwiedzin.. Kaz PS. a skąd Wiesz że modelarstwo to mój kolejny konik /ale takie dla siebie..:))/??????.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dyziol84 Napisano 20 Lipiec 2019 Share Napisano 20 Lipiec 2019 Zauważyłem iż na gąsienicach są gumowe nakładki. Nie wiem czy były one na stałe? Do tego postać po prawej stronie, której widać tylko połowę mam inny mundur niż reszta. Wysokie oficerki, granatowy mundur ? Policjant kierujący ruchem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Młody duchem Napisano 20 Lipiec 2019 Autor Share Napisano 20 Lipiec 2019 witam w temacie Dyzio :)) kazda owieczka mile widziana:)) 1. Tak, z mojej wiedzy próbowano ogniwa z nakładkami gumowymi..ale chyba przy braku kauczuku szybko zrezygnowano.. To Ausf C...więc moze się jeszcze załapał.. 2. Może to policjant z jakiegoż szczególnego kraju?... co do mundurów - nie wiem nic....to jest poza moim maniactwem...::) krotkie spodenki i kształt czapki jednego z wojaków jakos znów sprowadza mnie na południe Europy...Sycylia? 3. generalnie: dzieki za celne uwagi i spostrzeżenia,,:)) i zapraszam dalej... Kaz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tyr Napisano 20 Lipiec 2019 Share Napisano 20 Lipiec 2019 W Pilicy to trzeba uważać żeby se nogi nie rozciąć o te nakładki z 1945;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Młody duchem Napisano 20 Lipiec 2019 Autor Share Napisano 20 Lipiec 2019 czy wiesz od kiedy je stosowano? /rok/ ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubulek Napisano 26 Lipiec 2019 Share Napisano 26 Lipiec 2019 Podpierając się włoskim forum zdjęcie zrobione podczas lądowania na Sycylii 1943 "Hermann Goering" Panzer Division . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubulek Napisano 26 Lipiec 2019 Share Napisano 26 Lipiec 2019 Podobno zdjęcie z książki seria kampanie „Hermann Goering” Dywizja Pancerna Sycylia napisana przez Claude'a Gillono wydana przez The Factory Publishing . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tyr Napisano 26 Lipiec 2019 Share Napisano 26 Lipiec 2019 Jamnik szorstkowłosy;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Młody duchem Napisano 27 Lipiec 2019 Autor Share Napisano 27 Lipiec 2019 Szanowni koledzy.. Jak zwykle jestem pełen podziwu dla Waszej wiedzy, spostrzegawczości i humoru:)) Reasumując dotychczasowe Wasze informacje dla zdjęcia S1: wersja,typ :251/10 miejsce: Sycylia data: 1943 jednostka: "Hermann Goering" Panzer Division dodatkowe informacje: nakładki gumowe na gąsienicach źródła Waszej wiedzy C.Gillono -"Hermann Goering" Dywizja Pancerna Sycylia wszystko inne: jamnik szorstkowłosy na burcie /no nie wiem czy szorstkowłosy - mam za słabe narzędzia edycyjne by potwierdzić ten fakt../ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Młody duchem Napisano 27 Lipiec 2019 Autor Share Napisano 27 Lipiec 2019 Zatem czas na kolejnego "kolegę": co wiem: wersja,typ : 251/10 ausf.C miejsce data jednostka: 26 PD (??) dodatkowe informacje: WH-1263517 źródła Waszej wiedzy /linki, literatura itp../ wszystko inne: jest nazwa własna tego esdeka,(????) Korzystając z okazji : we własnym bałaganie nie mogę doszukać się zestawienia numerów rejestracyjnych w Wermachcie - była w nim informacja w jakim okręgu wojskowym używano dwóch pierwszych cyfr... Może komuś napatoczyła się taka informacja.... Sprawa rejestracji nurtuje mnie od dawna - na dużej ilości zdjęć można odczytać co najmniej część numeru... Czy może gdzieś istnieć baza wszystkich numerów...a może przynajmniej jakieś części? Czy ktoś z tu piszących lub tylko oglądających ma wiedzę w tym temacie? gorąco polecam przycisk " dodaj odpowiedź":))) dla robiących to pierwszy raz / znaczy klikających ten przycisk../ informacja: nie gryzę....:)) wszystkim życze słonecznego weekendu Kaz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tyr Napisano 27 Lipiec 2019 Share Napisano 27 Lipiec 2019 Chyba ten sam. https://tankfacts.tumblr.com/post/140292435296/gruene-teufel-the-crew-of-an-sdkfz-25110-ausf Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Młody duchem Napisano 27 Lipiec 2019 Autor Share Napisano 27 Lipiec 2019 CHYBA TAK:))) mam to zdjęcie ale nigdy nie skojarzyłem Tyr...to jest właśnie to:)))))) szacun za dobre info:) no, no bedzie chyba nie Król Fryderyk a Król Tyr..puścim przez fotoszopa i w internet:)))))))))) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Młody duchem Napisano 27 Lipiec 2019 Autor Share Napisano 27 Lipiec 2019 Barbapapo..ja pierniczę..przy Twojej logice i wyciąganych wnioskach czuję się taki malutki... Myślałem, że temat Sd.Kfz.251 jest mi dobrze znany....jakże się myliłem...:((((( Może to efekt korzystania z polskojęzycznych źródeł /pisanych-wydawnictawa, mówionych-fora i ściąganych z netu/...:((( Wniosek, ze być może to jednak Afryka jest też dla mnie logiczny..niemniej pewnie źródło o tym nie mówiło bo miałbym to samo zdjęcie w kolekcji DAK..a tak nie jest. Niestety, do celów porządkowych zmieniłem oryginalny opis pliku.. ściągałem ten plik 9.01.2016.../albo jeden-dwa dni wcześniej../ i to wszystko co siedzi w danych pliku i ma znaczenie dla mnie.. Wracjąc do S1.. mnie bardziej zastanawia co to jest w wnęce za zakolem...w tej wersji raczej było tam pusto /po drugiej stronie jest tam tłumik../ Nasi zachodni sąsiedzi niestety umieszczali tam przeróżne graty..pomysłowość załóg nie miała granic..:)) numer popróbuje zobaczyc na innych zdjęciach tego typu esdeka..kilka w wersji ausfC mam...:) Kaz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Młody duchem Napisano 29 Lipiec 2019 Autor Share Napisano 29 Lipiec 2019 Kurde.. drugi albo trzeci raz zdarzyło mi sie ze piszę odpowiedz i nie dodaję...cholera.. Ten przycisk powinien siedzieć gdzieś na stałe na górze ekranu po podjęciu decyzji o napisaniu odpowiedzi.... A odpowiedź była prosta: tak tworzy się kolejna historia:))) Kaz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Młody duchem Napisano 30 Lipiec 2019 Autor Share Napisano 30 Lipiec 2019 tak dla odpędzenia złych myśli: powojenny luz... oto Sd,Kfz. 251 ausf. "D"...taborowy pytania jak zwykle: co, gdzie,kiedy.... Kaz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Młody duchem Napisano 30 Lipiec 2019 Autor Share Napisano 30 Lipiec 2019 czyli powrót Romów z Niemiec /hmm..tabor../, 18.06.1945 Czechosłowacja.. i tyle mojej znajomości języka:((( ale info super::)) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Młody duchem Napisano 30 Lipiec 2019 Autor Share Napisano 30 Lipiec 2019 ':))) czyli troche ciasniej: Wallern /moze jakaś zmiana granic?/ ale to dosyć daleko od granicy...ot..źródła. A co do Afryki: tu wystarczy być sd kfz 251,,:)) stąd powtarzają się te z Afryki.. na pewno wrzucę je w temacie DAK..tu przejdą "z automatu" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Młody duchem Napisano 31 Lipiec 2019 Autor Share Napisano 31 Lipiec 2019 niestety ,aż tak daleko w swym zauroczeniu sd.kfz. 251 nie dotarłem.....:)) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Młody duchem Napisano 4 Sierpień 2019 Autor Share Napisano 4 Sierpień 2019 dwa zdjęcia ausf. D z niestandardowym uzbrojeniem; podobno Browning 12,7 mm, Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Młody duchem Napisano 4 Sierpień 2019 Autor Share Napisano 4 Sierpień 2019 Ta..mam podobne wątpliwości do informacji z netu... to wtedy byłaby wersja 17... W załączeniu zdjęcia /wybiórczo/ opisane jako 251/17, każda jakby z inną armatą... Jestem zbyt słaby w znajomości każdego elementu wyposażenia:)) może ktoś podpowie dokładnie.. to pierwsze to na pewno nie wersja Luftwafe z otwieranymi burtami, pewnie jakaś frontowa przeróbka "ad hoc".. albo to jest sd kfz 250..??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Młody duchem Napisano 4 Sierpień 2019 Autor Share Napisano 4 Sierpień 2019 ok..muszę się dokształcić:))) wtedy może uda się mocniej uszczegółowić opisy...różnice w długości dość znaczne...powinna udać się wizualna ocena Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.