leonard17 Napisano 5 Maj 2019 Napisano 5 Maj 2019 Witam. Ostatnio znalazłem pod Berlinem w pasie natarcia naszej armii z 45 roku łuski od UR. Pytanie które mnie nurtuje to skąd tam się wzięły i tak: -czy nasza armia w 45 roku używała tych karabinów? -czy może armia niemiecka z demobilu po wrześniu używała ich w swoich szeregach? -może jakieś inne sugestie?
hipolit-O4 Napisano 5 Maj 2019 Napisano 5 Maj 2019 Nasze UR-y były przez Niemców używane.Nawet produkowali do nich amunicję.Może pod koniec resztki polskiej zdobytej we wrześniu wydali?
vis1939 Napisano 5 Maj 2019 Napisano 5 Maj 2019 Godzinę temu, leonard17 napisał: -czy nasza armia w 45 roku używała tych karabinów? Nie.W 45r był to już dawno archaizm, zresztą rosjanie mieli swoje znacznie skuteczniejsze PTRD/PTRS. Godzinę temu, leonard17 napisał: -czy może armia niemiecka z demobilu po wrześniu używała ich w swoich szeregach? Niemiecka lub inna z "osi" Wtedy w akcie desperacji używano wszystkiego co znaleziono w czeluściach magazynów i miotało coś metalowego na odległość.
morek Napisano 5 Maj 2019 Napisano 5 Maj 2019 Mi się zdarzyło wydłubać taśmę do MG, w której były powkładane były pociski produkcji polskiej,czeskiej,niemieckiej .Pozycje 1945 roku ,więc na końcu faktycznie mogli strzelać w obronie czym popadnie
magius28 Napisano 6 Maj 2019 Napisano 6 Maj 2019 W pewnym słynnym wrocławskim lasku (nie mylić z Niskimi Łąkami) znajdowało się (i pewnie do dziś można znaleźć) od groma i trochę przedwojennych polskich łusek i amunicji mauserowskiej. Urban-legend głosi, że ktoś tam także polskiego mausera wyciągnął. Prawda jest taka, że od stycznia 1945 r. na froncie wschodnim Niemcy, jakby mogli to by nawet katapult i trebuszy pewnie używali.
wz.69 Napisano 8 Maj 2019 Napisano 8 Maj 2019 Ur zdobyte przez III Resze zostaly czesciowo sprzedane lub przekazane do Finlandii na przelomie 1939/1940. Inna czesc ( ale jaka?) zostala sprzedana lub przekazana do Wegry.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.