hanys1pl Napisano 3 Maj 2019 Napisano 3 Maj 2019 Proszę o pomoc w rozszyfrowaniu części napisu z fragmentu nieśmiertelnika. Fragment to ubtl. 610. Dziękuję.
czestar Napisano 3 Maj 2019 Napisano 3 Maj 2019 Bez fotki ciężko będzie,ale strzelam Baubtl czyli 610 batalion budowy Mostów.
toyotomi Napisano 3 Maj 2019 Napisano 3 Maj 2019 Czołem. Podejrzewam, że fragment ten, to - abtl. - co odpowiadało by wyrazowi - abteilung Połączenie z numerem - 610 - odpowiada - Kriegs-Lazarettabteilung 610. pzdr. stani
hanys1pl Napisano 3 Maj 2019 Autor Napisano 3 Maj 2019 Dziękuję za odpowiedzi. Litery są bardzo wyraźne i jest to ubtl. więc abtailung odpada. Też myślałem o bauBtl, ale litery są małe i jest jedna kropka dokładnie tak: ubtl. 610.
Edmundo Napisano 4 Maj 2019 Napisano 4 Maj 2019 Panowie, spokojnie, wszytko pasuje i nie batalion budowy mostów tylko Leichtes Strassenbau Bataillon 610 a więc 610 Lekki Batalion Budowy Dróg czy też 610 Batalion Budowy Lekkich Dróg a więc jest na końcu litera u (strassenbau) i następnie btl co w połączeniu tworzy skrót ubtl. 610 i wszytko się zgadza.
hanys1pl Napisano 4 Maj 2019 Autor Napisano 4 Maj 2019 Dziękuję za pomoc. Z tego co czytałem to jednostka jest związana z RAD-em? Jeszcze raz dzięki i pozdrawiam serdecznie.
czestar Napisano 4 Maj 2019 Napisano 4 Maj 2019 Póki co to nie wiemy czy było:Br.Bau.Btl.czyli Brücken-Baubataillon czy Str.Bau.Btl.czyli Straßenbau-Bataillon.
Edmundo Napisano 4 Maj 2019 Napisano 4 Maj 2019 Czestar z całym szacunkiem ale na pewno wiemy i jest to wiedza objawiona że był Leichtes Strassenbau Bataillon 610 (Straßenbau) natomiast nie było Brückenbau Bataillon ani Bau Bataillon z numerem 610. Pozdrawiam.
hanys1pl Napisano 4 Maj 2019 Autor Napisano 4 Maj 2019 Jedyne, co warto zauważyć to fakt, że na blaszce jest dokładnie ubtl. 610. Czyli nie ma tam kropki po literze u, nie ma też przerwy, jak również btl jest z małej litery. Przed ubtl była prawdopodobnie litera, ale już widać tylko (prawdopodobnie), że miała tzw. kapitalik (pozioma podstawa litery lub cyfry). Pozdrawiam.
toyotomi Napisano 4 Maj 2019 Napisano 4 Maj 2019 Czołem. A może by tak zdjęcie pomogło...? 1 godzinę temu, hanys1pl napisał: że miała tzw. kapitalik (pozioma podstawa litery lub cyfry) Taka kreska przy podstawie to - "szeryf", Kapitalik - to zupełnie coś innego......tak na marginesie. pzdr. stani
hanys1pl Napisano 4 Maj 2019 Autor Napisano 4 Maj 2019 Tak, oczywiście kolega ma rację. Dziękuję za sprostowanie i pozdrawiam.
hanys1pl Napisano 4 Maj 2019 Autor Napisano 4 Maj 2019 Mogę wstawić zdjęcie (tylko chyba będę musiał poczekać na dobre światło). Nie sądzę, żeby to coś wniosło.
Pytanie
hanys1pl
Proszę o pomoc w rozszyfrowaniu części napisu z fragmentu nieśmiertelnika. Fragment to ubtl. 610. Dziękuję.
11 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.