Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Ten motorniczy to przynajmniej nie musiał wietrzyć pojazdu po kursie...

Trzeci prototyp PZL P.11

2011696427_PZLP11.III6-D(217)Cleveland1932.thumb.jpg.86711f90c9899e2dac97188e8fc97790.jpg

1932, Cleveland - National Air Races.

Źródło: ebay.com

• Super 1
Napisano

Możliwe,że mogę się mylić Michał... możliwe..posłużyłem się grafiką W.Niewęgłowskiego...bo kiedyś pomagałem w rysowaniu tego samolotu...Pozdrawiam

^1D580A3E841CB9B5789371341982FBF7542EBA8C2C42FEE1F0^pimgpsh_fullsize_distr.jpg

Napisano (edytowane)

Natomiast co do losów SP-BPB tj.RWD-17...miał on zostać postawiony na pływaki(w Juracie) i próbował nim polecieć pilot szybowcowy Billewicz do Szwecji...lecz lot zakończył się upadkiem do morza..pilota uratowano...zatem ten na lądzie nie może byc tym RWD-17.....I właśnie znowu powstaje powstanie....co to za samolot???? i gdzie wykonano tą fotkę...??

Edytowane przez Hornet
Napisano (edytowane)
W dniu 8.03.2020 o 19:57, Hornet napisał:

I właśnie znowu powstaje powstanie....co to za samolot???? i gdzie wykonano tą fotkę...??

RWD-17 W numer fabryczny  313. Innej możliwości nie ma, bo 311, 312 i 314 trafiły do Rumunii, a 315 trafił do Poznania.

Edytowane przez melas24
Napisano (edytowane)
W dniu 8.03.2020 o 19:44, Hornet napisał:

Możliwe,że mogę się mylić Michał... możliwe..posłużyłem się grafiką W.Niewęgłowskiego...bo kiedyś pomagałem w rysowaniu tego samolotu...Pozdrawiam

^1D580A3E841CB9B5789371341982FBF7542EBA8C2C42FEE1F0^pimgpsh_fullsize_distr.jpg

Znaki rejestracyjne na kadłubie powinny być w kolorze czerwonym.

Edytowane przez melas24
Napisano
10 godzin temu, melas24 napisał:

RWD-17 W numer fabryczny  313. Innej możliwości nie ma, bo 311, 312 i 314 trafiły do Rumunii, a 315 trafił do Poznania.

Czy jest znana rejestracja samolotu nr.315 tj.tego z Poznania??? Kolejne pytanie dlaczego miał mieć czerwone litery??? Jest na to coś wiarygodnego??.Pozdrawiam

Napisano
4 godziny temu, Hornet napisał:

Czy jest znana rejestracja samolotu nr.315 tj.tego z Poznania??? Kolejne pytanie dlaczego miał mieć czerwone litery??? Jest na to coś wiarygodnego??.Pozdrawiam

Samolot rejestracji nie miał. Miał tylko szachownice. W dzienniku lotów Eugeniusza Przysieckiego, który ten egzemplarz oblatał, i na którym wykonywał loty instruktorskie zamiast znaków rejestracyjnych podany jest numer fabryczny.

W drugiej połowie sierpnia 1939 w Kownie odbyły się Dni Awiacji Państw Bałtyckich, w których brało udział kilka samolotów z Polski, w tym dwóch RWD-17. Podczas tej imprezy został nakręcony film w kolorze, który szczęśliwie dotrwał do naszych czasów. Jedno z ujęć pokazuje przetaczanie naszego RWD-17. Widać na nim wyraźnie, że znaki rejestracyjne na kadłubie oraz na dolnej powierzchni skrzydeł były w kolorze czerwonym.