Skocz do zawartości
  • 0

skorupa bomby-rakiety-pocisku ??

Landszaft

Pytanie

Napisano

Witam .będac ostatnio na giełdzie zobaczyłem  u sprzedawcy w bagażniku takie coś . Niestety ani sprzedawca ani ja nie wiedziałem co to jest . przypomina bombę lotniczą długość na oko 120 cm a szerokość około 30 cm . obiekt ten jak powiedział sprzedający był wypełniony cementem. Niestety nie będzie lepszych zdjęć a tylko te co zrobiłem na szybko na giełdzie więc nie ma szans na jakieś dodatkowe zdjęcia . Może mi ktoś powiedzieć co to jest . Końcówka wygląda jak by tam miały być lotki ale nie widać było aby coś tam się obłamało te końcówki z tyłu tak wyglądają wszystkie jak by takie miały być . Co to jest i z jakiej armii , niemcy , rosja

bomba.jpg

10 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Drugie to 76,2 mm BR-350A, tyle że bez blaszanego czepca balistycznego.Ten pierwszy wynalazek gdzieś widziałem, ale za cholerę teraz nie mogę skojarzyć.

5a6ba340f8e1c90a0f475cf830baa419b64bc262.thumb.jpg.32f93c739411e56916b3d284bffb17d8.jpg

Napisano

Niemieckie bomby ćwiczebne były wypełnione betonem.Pamiętam jak na początku lat 70-tych XXw. na obrzeżach strachowickiego lotniska kilka takich leżało zgniecionych wybuchem.

Napisano

I jeszcze jedno zdjęcie , też zrobione na szybko na giełdzie . pocisk artyleryjski 5 cm  ale jakiś dziwny . wygląda jak pocisk podkalibrowy ale takim nie jest mimo takiego dziwnego czubka . Jest to taki odlew , w tym czubku nie ma rdzenia jak w podkalibrowym , reszta pocisku wewnątrz pusta jak w pocisku odłamkowym. Nie spotkałem się jeszcze z takim dziwolągiem . Pytanie też kto z tego korzystał i jego nazwa.

pocisk 1.jpg

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie