Skocz do zawartości

Zdjęcia pradziadków

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

"Trzeci z Legionów", oj chyba nie za bardzo, mi to bardziej kojarzy się z Milicją Ludową (czyli wbrew nazwie poprzedniczką Policja Państwowej) ale nie chcę wyrokować, Legiony zdecydowanie to nie są. A na rękawie doskonale widoczny stopień coś na wzór aspiranta z mundurów Armii Polskiej we Francji.

Napisano
14 godzin temu, Tyr napisał:

pierwszy z Prusiech, drugi z Wielkopolski, trzeci z Legionów

Chciałem dowiedzieć się o stopnie i robocza daje wojsk. Twoja odpowiedź jest zbyt lakoniczna.

Napisano
5 minut temu, Tyr napisał:

jak by nie liczył to ostatni jest pod nr 3

? Nie zauważyłem. Przepraszam.

Chodzi o to że jak wpisałem w internecie straż ludowa to wyskoczył mi mundur ze zdjęcia numer 2.

Napisano

Tyr dobrze 'wykombinowałeś" z tą Strażą Ludową ja też myślałem w ten deseń ale pierwsze co mi się nasunęło na myśl to Milicja Ludowa. Tylko orzełek taki bardzo legionowy albo milicyjny. Na fotografii drugiej na pewno kapral  Wojsk Wielkopolskich ale czy możesz powiedzieć dlaczego uważasz że z Żandarmerii Polowej.

Napisano

nr 1 pruska feldbluse m1915 z ukrytymi guzikami patki chyba ogólnowojskowe- szeregowy. Nr 3  już wyjaśnilim, że Straż Ludowa.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie