Sonny321 Napisano 2 Styczeń 2019 Autor Napisano 2 Styczeń 2019 Witam. Pomijam kształt kamienia. Chciałbym się dowiedzieć czy jest to dzieło natury czy zdecydowanie dzieło człowieka. Pozdrawiam w Nowym Roku.
Luckey13 Napisano 7 Styczeń 2019 Napisano 7 Styczeń 2019 A może wyślij do wkz dokładne zdjęcia?Jak stwierdzą, żebyś przyniósł, to nawet jak sie okaże, że wytwór natury, to nie będzie siary, a jak z miejsca wyśmieją, to chociaż anonimowo ;)
ManyFace Napisano 3 Styczeń 2019 Napisano 3 Styczeń 2019 @kazioW24 Sugerowałem, tylko że ten amulet" powinien być w całości zeszlifowany na gładko żeby móc w ogóle rozważać nad udziałem ludzkiej ręki w procesie jego tworzenia. Nie ma takiej możliwości żeby jakiś prarzeźbiarz z zamysłem, idealnie odwzorował oddziaływanie wietrzenia na stworzonym przez siebie amulecie płodności... A jedyną anomalią w mojej kolekcji jest radioaktywny fluoryt.@Sonny321 To tutaj to jest pikuś. Zapewniam Cię, że nie widziałeś jeszcze wybryku natury... =)@bjar_1 Nie mam. Wszystkie szybko sprzedałem jako suweniry....w Rzeszowie. =)
Sonny321 Napisano 7 Styczeń 2019 Autor Napisano 7 Styczeń 2019 :D Dzięki Luckey13 to też jest jakaś myśl. Pozdrawiam
dodok2000 Napisano 9 Styczeń 2019 Napisano 9 Styczeń 2019 Moim zdaniem to falliczne figurka z epoki neolitu którejś zapewne z kultur. Świadczy o tym oprócz kształtu wyszlifowana powierzchnia, rozmiar i wyjątkowe dopasowanie środka brusy jak to czy campusie bywa. Natura często nas zaskakuje swoim dziełem ale w tym przypadku był by to wyjątkowe dzieło. Zgłoś do archeo i koniecznie napisz coustalili.
Sonny321 Napisano 3 Styczeń 2019 Autor Napisano 3 Styczeń 2019 ManyFace dziękuję ci bardzo za poważne podejście do tematu. Na temat penetracji nie powiem, przeszło mi przez myś, że ktoś to sobie woskiem oblewał;) a tak na serio to bardziej myślałem o tym na wzór jakiejś óżdżki płodności". Prosiłbym Cię ManyFace żebyś spojrzał jeszcze na te dwa zdjęcia.
Sonny321 Napisano 3 Styczeń 2019 Autor Napisano 3 Styczeń 2019 Te ślady poprzeczne właśnie mnie ciekawią.
Sonny321 Napisano 3 Styczeń 2019 Autor Napisano 3 Styczeń 2019 Podłużne żyły" jak najbardziej są strukturą kamienia, tylko te w poprzek są nietypowe.
Sonny321 Napisano 2 Styczeń 2019 Autor Napisano 2 Styczeń 2019 Witam. Pomijam kształt kamienia. Chciałbym się dowiedzieć czy jest to dzieło natury czy zdecydowanie dzieło człowieka. Pozdrawiam w Nowym Roku.
ManyFace Napisano 5 Styczeń 2019 Napisano 5 Styczeń 2019 Moja opinia oparta jest wyłącznie na wiedzy z zakresu geologii i zaznaczam, że są to tylko przypuszczenia. Normalnie, żaden geolog nie opiera wniosków na podstawie zdjęcia czy wyglądu zewnętrznego. Z zasady tego typu obiekty ocenia się na podstawie świeżego przełamu w miejscu umożliwiającym uzyskanie maksimum informacji (rys.1).Według mnie, przekrój obrazować będzie m.in. nierównomierne tempo erozji związane ze zróżnicowaniem twardości (rys.2). Jest to działanie naturalne.Wspomniane różnice twardości nie powinny być jednak przeszkodą podczas obróbki mechanicznej i na tym oparłem swoją tezę.Należy zadać pytanie, czy erozja nie miała wystarczająco dużo czasu żeby wpłynąć na kształt pierwotnie gładkiego" produktu ludzkiej ręki. Istotny jest czas.Z racji, że ja bym ten okaz z miejsca rozwalił to może lepiej byłoby jednak najpierw zapytać na forum archeologicznym. =) Pzdr
XII Napisano 2 Styczeń 2019 Napisano 2 Styczeń 2019 hmm... skoro przypomina dildo, a jest z kamienia, czyli ..z epoki kamienia ..łupanego ;)Naturze to na co takie coś? :P
predi888 Napisano 2 Styczeń 2019 Napisano 2 Styczeń 2019 kawałek figurki? Wygląda trochę jak odlew z formy
Sonny321 Napisano 2 Styczeń 2019 Autor Napisano 2 Styczeń 2019 Nie jest to odlew. Całość z kamienia. Kolega kopnął to na polu na Podlasiu.
predi888 Napisano 2 Styczeń 2019 Napisano 2 Styczeń 2019 no to nie wiem, to piaskowiec czy jakiś inny kamulec?
Sonny321 Napisano 2 Styczeń 2019 Autor Napisano 2 Styczeń 2019 Całkiem możliwe że to piaskowiec, ale kompletnie nie znam się na skałach i nie mogę tego stwierdzić.
predi888 Napisano 2 Styczeń 2019 Napisano 2 Styczeń 2019 piaskowiec jest dość popularnym kamulcem, daj lepsze zdjęcia
bjar_1 Napisano 2 Styczeń 2019 Napisano 2 Styczeń 2019 Zanieś do WKZ, może być jakaś figurka płodności od jaskiniowców. Archeo lubują się w takich rzeczach.
Sonny321 Napisano 2 Styczeń 2019 Autor Napisano 2 Styczeń 2019 Jutro postaram się wrzucić jeszcze parę fotek. Zanim to zaniosę wolałbym się upewnić, żeby nie było siary na miejscu, że mam zbyt wybujałą wyobraźnię.
bjar_1 Napisano 2 Styczeń 2019 Napisano 2 Styczeń 2019 Idę o zakład, że gdy archeo to dostanie do łap, to dopiero się posra. Wyobraźnię to dopiero mają oni niekiepską.
Sonny321 Napisano 6 Styczeń 2019 Autor Napisano 6 Styczeń 2019 Dzięki bardzo za pomoc. Muszę pomyśleć co z tym kamyczkiem zrobić. Pozdrawiam
Sonny321 Napisano 2 Styczeń 2019 Autor Napisano 2 Styczeń 2019 predi888 to co byś radził mi z tym fantem zrobić. Kamień znaleziony w pobliżu popegeerowskiego bloku. Podejrzewam, że ktoś pracujący w polu znalazł i po pokazaniu rodzinie po prostu go wyrzucił. I tak wpadł w moje ręce.
Pytanie
Sonny321
Witam. Pomijam kształt kamienia. Chciałbym się dowiedzieć czy jest to dzieło natury czy zdecydowanie dzieło człowieka. Pozdrawiam w Nowym Roku.
40 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.