kuba269 Napisano 2 Styczeń 2019 Autor Napisano 2 Styczeń 2019 Witam doszły mnie słuchy że kolejna Panterka szykuje się do wyciągnięcia znajduję się w tej samej rzece co ta co stoi w Stanach. Ponoć prywatne muzea walczą kto ma ją wyciągać. Ktoś wie coś więcej na ten temat?
czarny bocian Napisano 2 Styczeń 2019 Napisano 2 Styczeń 2019 prywatne muzea mogą walczyć , bo państwowych na to nie stać .p.s temat podobno znany od 10 lat , a wyciągniecie wstrzymują właśnie muzea panstwowe .
kuba269 Napisano 2 Styczeń 2019 Autor Napisano 2 Styczeń 2019 Skoro muzea Państwowe wiedzą o tej panterze czemu jej nie wyciągną?? Chyba nie są to aż tak olbrzymie koszty? Biorąc pod uwagę jaki to czołg i ile jest zachowanych w Polsce lub na świecie. To praktycznie unikat.
kuba269 Napisano 2 Styczeń 2019 Autor Napisano 2 Styczeń 2019 Biorąc pod uwagę koszty akcji Pandora za te pieniądze Pantera już dawno była by wyciągnięta i z pewnością starczyło by na jej remont. A jakie mizerne skutki akcji Pandora każdy wie. A tak to zgnije tam w tej rzece i taki będzie finał
czarny bocian Napisano 2 Styczeń 2019 Napisano 2 Styczeń 2019 wyciągnięcie wraku z wody to tylko ułamek kosztów .....budżet muzem nie pozwala na konserwacje takiego czołgu .
les05 Napisano 2 Styczeń 2019 Napisano 2 Styczeń 2019 Sami wiecie, że wyciągano już czołgi, działa pancerne, transportery i inne pancery z naszych rzek i jezior, robiły to muzea państwowe i osoby prywatne. Niektóre z wraków już jeżdżą inne będą jeździły za rok czy dwa. Problemem nie jest brak fachowców, czy nawet znaczne koszty wydobycia i konserwacji.
kuba269 Napisano 2 Styczeń 2019 Autor Napisano 2 Styczeń 2019 les05 - to co wg. Ciebie jest problemem?? Skoro jest taki ,,rarytas,, do wyciągnięcia na co czekać???
kuba269 Napisano 2 Styczeń 2019 Autor Napisano 2 Styczeń 2019 Niech się wypowiedzą Ci co walczą o podjęcie tego czołgu z rzeki. Wydaje mi się że każdy by chciał wiedzieć coś więcej. Owa Pantera jest jak widmo jest na pewno jednak nikt nie chce podać większych szczegółów co do samego pojazdu. A zapewniam że z palca tej opowieści sobie tego nie wyssałem. Moją teorię o drugiej panterze w tej samej rzece co była ta pierwsza potwierdza też inny kolega także coś na rzeczy na pewno jest!
kuba269 Napisano 2 Styczeń 2019 Autor Napisano 2 Styczeń 2019 No bjar_1 w Tigra ciężko mi uwierzyć ... o moje słuchy obiła się Pantera ale co to jest dokładnie to ujawni się przy wykopaliskach. Tylko czemu każdy mówi ,, morda w kubeł nie bulgotać ,,?
bjar_1 Napisano 2 Styczeń 2019 Napisano 2 Styczeń 2019 O ile to w ogóle kiedyś wyjedzie na światło dzienne ;)
kuba269 Napisano 2 Styczeń 2019 Autor Napisano 2 Styczeń 2019 Wg. mnie to obojętne czy wyciągnie je muzeum prywatne czy Państwowe to i tak lepsze niż by miała odpłynąć na Stany czy po cichu opuścić granice Polski.
egonnowicz Napisano 3 Styczeń 2019 Napisano 3 Styczeń 2019 kuba269 Może dlatego nikt nic ci nie powie bo boją się żeby nie stało się to co z poprzednia Panterą z Czarnej Nidy? O dokładnie tą http://www.youtube.com/watch?v=ejq44cdeMO8.Post został zmieniony ostatnio przez moderatora Czlowieksniegu 18:53 04-01-2019
les05 Napisano 4 Styczeń 2019 Napisano 4 Styczeń 2019 A jej perypetie po wydobyciu, to też ciekawa historia:)
les05 Napisano 4 Styczeń 2019 Napisano 4 Styczeń 2019 Ale trzeba przyznać, że prezentuje się nieźle:)
kuba269 Napisano 4 Styczeń 2019 Autor Napisano 4 Styczeń 2019 Szkoda że nie ma jej w Polsce taki piękny by był eksponat muzealny. Niestety chęć zysku jak widać silniejsza... Wyciągnąć, wyremontować i sprzedać za dolary takie motto chciwych polaczków ... może chociaż ta co jeszcze jest, nie pojedzie w sino dal... i po jej wyciągnięciu zostanie w Polsce dla potomnych by i w naszych muzeach były Pantery a nie pospolite teciaki . Swoją drogą nie wiem na co czekają z wyciągnięciem? Żeby nie było tak że przez opieszałość naszych muzeów zniknie bezpowrotnie... Wyciągają sdkfz-ty , stugi i inne pancerne pojazdy a nie mogą wydobyć panterki?... oj coś mi tu śmierdzi...
Czlowieksniegu Napisano 4 Styczeń 2019 Napisano 4 Styczeń 2019 kubuś...a nie pospolite teciaki"Przyjmuję orzechy za dolary, że:- po pierwsze primo nie jeden kolekcjoner chciałby pospolitego" T- po drugie primo, że za kilka lat naszej muzea będą stawać na głowie, aby takiego pospolitego" T zdobyć do swojej kolekcji
kuba269 Napisano 4 Styczeń 2019 Autor Napisano 4 Styczeń 2019 Czlowieksniegu- piszę tak jak jest w tej chwili teciaki są na chwile obecną w miarę pospolite... a Panterki nie mamy nawet jednej i to mnie najbardziej boli! Wyciągają jakieś wraki sdkfz-tów których jest dość sporo a nie mogą się dogadać w sprawie takiego rarytasu??? Swoją drogą jak by był dobry dojazd do niej i nie stała głęboko w bagnach już dawno by jej nie było. I w jedną noc nie da się jej zaje... tylko to ją ratuje i dlatego jeszcze jest nie wiem tylko czemu nikt nie chce o niej pisać... a sporo osób o niej wie uwierz mi.
matrix14xxx Napisano 4 Styczeń 2019 Napisano 4 Styczeń 2019 We Wrocławiu cztery teciaki stoją na cmentarzu.Co wybory chcą je oddać na złom.W Ścinawie już dopięli swego.
Czlowieksniegu Napisano 4 Styczeń 2019 Napisano 4 Styczeń 2019 matrix14xxxTyle, że to dokumentne wydmuszki...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.