Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• 4 weeks later...
Napisano

Wągrowiec 2018.
Ochotnicza Kompania Wielkopolska
Jeśli mieszkasz w Wielkopolsce.
Zgłoś się już dziś!
Jeśli odtwarzasz oddziały Armii Wielkopolskiej z lat 1919-1920 lepiej trafić nie mogłeś!
Wstąp w nasze szeregi!

Skontaktuj się z Biurem Werbunkowym [na str. OKW]"

• 2 weeks later...
Napisano

Foto: Ochotnicza Kompania Wielkopolska gotowa do wyjazdu do Warszawy. :)

Już jutro Ochotnicza Kompania Wielkopolska na ulicach Stolicy.
11:00 – Plac Zamkowy – otwarcie wystawy dot. Powstania Wielkopolskiego.
12:00 – Bazylika Archikatedralna p.w. Męczeństwa św. Jana Chrzciciela, ul. Świętojańska 8 – msza św.
13:30 – Uroczystości i złożenie wiązanek przy Grobie Nieznanego Żołnierza, Plac Marszałka Józefa Piłsudskiego.
17:00 Belweder. Inauguracja Internetowej Encyklopedii Powstania Wielkopolskiego

Napisano

Wnukowie i prawnukowie Powstańców Wielkopolskich na placu Marszałka Józefa Piłsudskiego.
Wczorajsze uroczystości przy Grobie Nieznanego Żołnierza z okazji 100 rocznicy wybuchu Powstania Wielkopolskiego.
Ochotnicza Kompania Wielkopolska godnie uczciła swych bohaterów.
Testament powstańczy wypełniony.
Cześć i Chwała Bohaterom !

• 1 year later...
Napisano

Sto lat temu żołnierze Wojsk Wielkopolskich z 59 Pułku Piechoty Wielkopolskiej pod dowództwem ppłk. Stanisława Wrzalińskiego maszerowali przez Bramę Człuchowską w Chojnicach. W niedzielę Ochotnicza Kompania Wielkopolska przemaszerowała przez Bramę Człuchowską wśród licznie zgromadzonej publiczności.
Foto FB - Rekografia i FB Pamięć Powstania Wielkopolskiego

chojmmm169472_n.jpg

choj2544_n.jpg

Napisano

To są rekonstruktorzy więc większość ma repliki, albo broń wypożyczoną. Pięknie się prezentują, A  podczas defilad, musztry widac przygotowanie. Pozdrawiam znajomych ze zdjęć

Napisano

Brali też udział w obchodach 100 lecia powrotu Międzychodu do Polski.   Potwierdzam, widać przygotowanie do musztry, piekne umundurowanie .....

• 7 months later...
  • 5 months later...
Napisano
W dniu 19.03.2021 o 23:09, formoza58 napisał:

Zacznijmy od czapki...ok. 300 PLN.

To ja poprosze pana o namiar na ten sklep. Bo znalazłem ale droższe, po 420-450 złotych.

Napisano

Widziałem na aukcji, ok. początku lutego. Z tego, co Pan wymienił cenę, możliwe, ze była to okazja.Być może okazałaby, jako niespełniająca wymagań dla człowieka siedzącego  w tematyce. Mnie się wydawała oki, ale naprawdę nie wiem jak zakończyła się licytacja, ponieważ jej nie śledziłem.

Napisano

Zapraszam na FB Pamięć Powstania Wielkopolskiego i Ochotnicza Kompania Wielkopolska działa. Oddział przetrzebiony przez "atak gazowy", większość kolegów została w garnizonie na "Rekonwalescencji"  ;)   

165596598_158584976125228_9963124708309440_n.jpg