formoza58 Napisano 11 Październik 2018 Autor Napisano 11 Październik 2018 Trochę materiału o naszym jedynym balonie sterownym.VZ- 11 Lech"...
formoza58 Napisano 11 Październik 2018 Autor Napisano 11 Październik 2018 Znalazłem kiedyś w prasie z opisem balon sterowy". Czy to może być Lech"?
Sedco Express Napisano 12 Październik 2018 Napisano 12 Październik 2018 >nalazłem kiedyś w prasie z opisem " balon sterowy. Czy to może być " Lech?"Nie, to nie jest Lech". To balon obserwacyjny Caquot R.Sterowy" - zapewne tak został nazwany ponieważ jednym z elementów konstrukcyjnych balonu był ster składający się z trzech stateczników, które napełniały się powietrzem przez tzw. gardło i ster (stateczniki) ustawiały balon pod wiatr. Wpierw dolny statecznik (pionowy)napełniał się powietrzem a potem dwa ukośne, górne.Gdy brak było wiatru - stateczniki zwisały.Na zdjęciu widać zwisający z tyłu na prawą stronę jeden statecznik górny i brak jest podłużnej gondoli sterowca Lech". 1
formoza58 Napisano 12 Październik 2018 Autor Napisano 12 Październik 2018 Tak myślałem. Nie pasował mi min. przód Lecha", który był u niego plisowany". Dzięki za info, balony są dla mnie sfinksem", a trzeba było je przypomnieć w wątku.
Sedco Express Napisano 13 Październik 2018 Napisano 13 Październik 2018 Na powyższym zdjęciu Balilla biała 3" - samolot por.pil. St.Pawlikowskiego 7.EM - 1920 r.Na lewej burcie godło eskadry - krakuska i kosy a na prawej burcie namalowane było godo 73.Esk. Spa. 1
Rekomendowane odpowiedzi