Lang80 Napisano 16 Wrzesień 2018 Autor Napisano 16 Wrzesień 2018 Witam, znalazłem coś takiego koło Ville de Morgon, dokładnie Saint Joseph. Chyba żelazo, magnesem nie sprawdzałem, duży, ok 6cm i ciężki
Kee Napisano 19 Sierpień 2020 Napisano 19 Sierpień 2020 1 godzinę temu, Igoheno napisał: może to meteoryt jak napisałeś ale przypomina to trochę kamień Trochę meteoryt trochę kamień. Cudowna diagnoza gratuluję. Sprawdzenie magnesem to absolutna podstawa. Chociaż nie wszystkie meteoryty są żelazne to jednak stanowią one przeważająca część znalezisk. Powinieneś wrzucić zdjęcia z każdej strony. Meteoryty często cechują się jedną zaokrągloną/wygladzoną powierzchnią z jednej strony. Powstałą po spotkaniu z atmosferą. Oraz śladami po wysokiej temperaturze. Pomarańczowy nalot może wskazywać na utlenianie się żelaza. Najlepiej było by zmierzyć, podać wagę i zeszlifować kawałek. Osobiście jednak uważam że jest to kawałek rudy żelaza lub odpad hutniczy.
bialawy Napisano 19 Sierpień 2020 Napisano 19 Sierpień 2020 Zgadzam się z przedmówcą... za bardzo chropowaty na meteoryt wg mnie, ale ja się nie znam. Mi to przypomina kawałek skały wulkanicznej z wysoką zawartością żelaza... Ja też myślałem, że znalazłem meteoryt bo dzwonił jak dzwon w słuchawkę i był strasznie mocno przyciągany przez magnes.. ale w końcu stwierdziłem, że nie przypomina meteorytów jakie widać na zdjęciach w necie A ciężki, dzwonił i przyciągany... Ech... jeszcze łza się w oku kręci na samą myśl
Lang80 Napisano 16 Wrzesień 2018 Autor Napisano 16 Wrzesień 2018 Witam, znalazłem coś takiego koło Ville de Morgon, dokładnie Saint Joseph. Chyba żelazo, magnesem nie sprawdzałem, duży, ok 6cm i ciężki
Lang80 Napisano 16 Wrzesień 2018 Autor Napisano 16 Wrzesień 2018 Francuz miejscowy mówił że w sumie teren był w odległych epokach geologicznych aktywny wulkanicznie,nawet wskazał górę, na której do lat sześćdziesiątych wydobywano minerały więc sam nie wiem co to może być. Ps. Opowiedziałem mu o Walonach w Szklarskiej Porębie, był w szoku.
Pytanie
Lang80
Witam, znalazłem coś takiego koło Ville de Morgon, dokładnie Saint Joseph. Chyba żelazo, magnesem nie sprawdzałem, duży, ok 6cm i ciężki
4 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.