lina_90 Napisano 7 Lipiec 2018 Autor Napisano 7 Lipiec 2018 Witam, kolega podrzucił mi takie zdjęcie. Pagony znalezione w Niemczech razem z książeczką. Ktoś orientuje się czy to oryginalne wh czy jakaś kopia?
Por. Wojas Napisano 7 Lipiec 2018 Napisano 7 Lipiec 2018 Patrząc po jednostce ze stempla, to naramienniki nie są kompletem z papierkiem.
lina_90 Napisano 7 Lipiec 2018 Autor Napisano 7 Lipiec 2018 Bardzo możliwe ,że to jeszcze nie wszystko. Znalezione zostały przy rozbiórce starego domu. Głównie chodzi mi o ustalenie ewentualnego stopnia z pagonów i oryginalności przedmiotów.
Edmundo Napisano 7 Lipiec 2018 Napisano 7 Lipiec 2018 Dokument wygląda na oryginał z epoki, natomiast naramiennik z drugiej fotografii wygląda na powojenny naramiennik podpułkownika (oberstleutnant) Bundeswehry i to chyba w barwach artylerii (ale tu nie jestem pewien na 100 %). Co do pierwszego naramiennika to Wehrmacht i starszy sierżant (oberfeldwebel). Teoretycznie to może właściciel obu naramienników był w czasie wojny starszym sierżantem a po wojnie podpułkownikiem.
abcd Napisano 7 Lipiec 2018 Napisano 7 Lipiec 2018 Sądząc po papierku należał do kadry podoficerskiej 358 batalionu zapasowego grenadierów,względnie trafił do batalionu na jakieś doszkolenie.
Pytanie
lina_90
Witam, kolega podrzucił mi takie zdjęcie. Pagony znalezione w Niemczech razem z książeczką. Ktoś orientuje się czy to oryginalne wh czy jakaś kopia?
6 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.