kirst0815 Napisano 17 Czerwiec 2018 Autor Share Napisano 17 Czerwiec 2018 WitamNiedawno kupiłem okazyjnie hełm wz 31 LUDWIKÓW niestety zagienty do środka. Czy ktoś na terenie Śląska zajmuje się profesjonalną naprawą (rekonstrukcją) hełmów? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czlowieksniegu Napisano 18 Czerwiec 2018 Share Napisano 18 Czerwiec 2018 Dlaczego krzyczysz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kirst0815 Napisano 18 Czerwiec 2018 Autor Share Napisano 18 Czerwiec 2018 O co chodzi z tym krzykiem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cyrograf15 Napisano 18 Czerwiec 2018 Share Napisano 18 Czerwiec 2018 Duże litery to krzyk, teraz popatrz na tytuł wątku.Wątpię aby ktoś zawodowo zajmował się odbudową hełmów, co najwyżej konserwacją. Daj fotkę jak to wygląda.Wojtek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kirst0815 Napisano 21 Czerwiec 2018 Autor Share Napisano 21 Czerwiec 2018 OK teraz rozumiem krzyk. Potrzebuję po prostu kogoś kto już odginał hełmyi ewentualnie odnowił. Szkoda tylko napisów wewnątrz hełmu. Podejrzewam iż po podgrzaniu palnikiem mogą zniknąć.W wolnej chwili dodam fotki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kirst0815 Napisano 23 Czerwiec 2018 Autor Share Napisano 23 Czerwiec 2018 zdjęcie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kirst0815 Napisano 23 Czerwiec 2018 Autor Share Napisano 23 Czerwiec 2018 zdjęcie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kirst0815 Napisano 23 Czerwiec 2018 Autor Share Napisano 23 Czerwiec 2018 zdjęcie 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kirst0815 Napisano 23 Czerwiec 2018 Autor Share Napisano 23 Czerwiec 2018 zdjęcie 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kirst0815 Napisano 23 Czerwiec 2018 Autor Share Napisano 23 Czerwiec 2018 Hełm jest niestety dość uszkodzony choć blacha jest zdrowa czyli chyba nie wykopek. No i ładnie zachowany napis wewnątrz hełmu.Kupowałem go na targu jako hełm ruski. Ponieważ miałem już wz 31 to mimo uszkodzeń kupiłem ten hełm. Aby doprowadzić go do jakiegoś fajnego stany trzeba byłoby go choć odgiąć. Nie mam dojścia do palnika aby to wykonać. Druga sprawa jak się podgrzeje blachę to napis może ulec zniszczeniu.Może istnieje jakiś inny sposób lub ktoś w Śląskim naprawia hełmy.Proszę o podpowiedź. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacekr Napisano 23 Czerwiec 2018 Share Napisano 23 Czerwiec 2018 Skąd jesteś? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 23 Czerwiec 2018 Share Napisano 23 Czerwiec 2018 Klimatyczny polski hełm, jak masz go zepsuć typu prostować, spawać itp. itd. to lepiej daj komuś, kto go doceni w stanie w jakim jest. Co wy macie z tym naprawianiem tego, czego nie powinno się naprawiać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MilKam88 Napisano 23 Czerwiec 2018 Share Napisano 23 Czerwiec 2018 Dokładnie tak jak napisał kolega bjar_1. Zostaw ten hełm i nie kombinuj bo przekombinujesz. Jest w stanie jakim jest i to jego cały urok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kirst0815 Napisano 23 Czerwiec 2018 Autor Share Napisano 23 Czerwiec 2018 Jestem z Katowic Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kirst0815 Napisano 23 Czerwiec 2018 Autor Share Napisano 23 Czerwiec 2018 Wiem że hełm ma swój urok w takim stanie w jakim jest. To przecież historia no i jest ich coraz mniej na rynku w przeciwieństwie do hełmów niemieckich. Po prostu nigdy nie miałem hełmu tak zgiętego. Obecnie trochę krucho z czasem u mnie, choć ciągnie wilka do lasu i czasami coś mi wpadnie w ręce w niskiej cenie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 23 Czerwiec 2018 Share Napisano 23 Czerwiec 2018 No to jak wiesz, że ma urok, to nie niszcz go tylko doceń. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kirst0815 Napisano 23 Czerwiec 2018 Autor Share Napisano 23 Czerwiec 2018 Pomyślę....... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 23 Czerwiec 2018 Share Napisano 23 Czerwiec 2018 Tutaj nie ma co myśleć nawet... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mkduch Napisano 23 Czerwiec 2018 Share Napisano 23 Czerwiec 2018 zostaw taki jaki jest zobacz jak ludzie w kolekcjach mają z przestrzelinami lub poszarpane odłamkami i to ma swój klimat lepsze to niż jakiś pospawany i poszpachlowany Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vis1939 Napisano 24 Czerwiec 2018 Share Napisano 24 Czerwiec 2018 Wiem że hełm ma swój urok w takim stanie w jakim jest. To przecież historia no i jest ich coraz mniej na rynku"Hełm w tym stanie ma urok psiej kupy i nie dorabiajmy do każdego totalnego szrota ckliwych historyjek o rzekomym uroku czerepu, którym zapewne dzieciaki grały w piłkę po wojnie.Na rynku tych ciarup jest w cholerę i cały czas przybywa wykopanych czy wytarganych z szop.No ale jeśli ktoś nadal liczy na ceny z lat 80-tych za fanty to faktycznie wyboru ma coraz mniej.Jednego czego ubywa na pewno to naiwnych i nieświadomych sprzedawców.Nic z tym się już nie zrobi, a oddanie go jakiemuś palniko-spawarko fachowcowi" będzie skutkować powstaniem pociesznego kuriozum i ubytkiem kasy, którą można by zainwestować w czerep w przyzwoitym stanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kirst0815 Napisano 24 Czerwiec 2018 Autor Share Napisano 24 Czerwiec 2018 Hełm jest jaki jest i może ma urok psiej kupy. Sprzedający faktycznie wyciągnął go z jakiejś szopy gdzie leżał od wojny stad blacha zdrowa. Nie jest to wykopek w każdym razie. Historia hełmu owszem jest ciekawa ale biorąc pod uwagę sam hełm nie ma znaczenia. Na giełdach coraz mniej bezpośrednich sprzedawców, sami pośrednicy którzy ceny maja większe niż w innych krajach. Duży popyt na militaria no i można sobie sprawdzić największe ceny na Allegro. Kiedy czasami słyszę ile ktoś chce za jakiś szrot to mnie telepie. W każdym razie ja dałem za mój szrot 15,00 wiec cena jest taka jak przedmiot w tym stanie. Może wyszedłem z obiegu ale wz 31 nie widać zbyt dużo na giełdzie. Widziałem dużo współcześnie robionych hełmów niemieckich sprzedawanych jako wojenne przez sprzedawców. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.