Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Watek grupujący zdjęcia, przedstawiające noszenie hełmów tyłem na przód". Może uda się ustalić choć w części, kiedy i które oddziały nosiły je w ten sposób.
Dziękuję Edmundo, za przypomnienie takich przypadków...
Napisano

Defilada po manewrach 1938 roku.
Defiluje ulicami Rzeszowa macierzysty 17 Pułk Piechoty. W tym przypadku hełmy na opak" noszone przez dowódcę pułku, żołnierzy jego pocztu i orkiestrę pułkową.

Napisano

Cd. defilady w Rzeszowie po zakończeniu manewrów w 1938 roku. Są sugestie i tezy, że salamander" używano min. w obsługach CKM- ów, dla ułatwienia korzystania urządzeń celowniczych". Tutaj widać to przekonywująco...

Napisano
Ekstra fotografie ale niestety w dostępnej mi bibliografii nie doszukałem się niczego co świadczyłoby o egulaminowym" noszeniu hełmów wz. 31 yłem na przód" oprócz powszechniej wiedzy na temat noszenia tychże hełmów w artylerii przeciwlotniczej. Ale gdzieś na forum były publikowane także fotografie na których widoczna jest bodajże (o ile mnie pamieć nie zawodzi) orkiestra 21 pp z hełmami yłem na przód" a więc przynajmniej co do orkiestr (pomijając OPL) to chyba musiały być wydane jakieś rozporządzenia czy też była to oddolna inicjatywa dowódców pułków ?
Napisano

Z tą artylerią pplot. to jednak nie na 100%. Być może używano hełmów odwrotnie tylko podczas ćwiczeń ?. Tutaj jest z defilady majowej z końca lat trzydziestych...

Napisano
Ależ oczywiście że nie na 100 % tak jak i z innymi rodzajami wojsk (ówczesnych broni) tylko że w przypadku artylerii plot. jest jakiś powszechnie znany ślad" a co do innych wojsk to tak jak wiemy czyli na razie nic nie wiemy.
Napisano

Tutaj jeszcze z rzeszowskiej defilady, gdzie oficerowie nosili hełmy tak, nie uczestnicząc w niej.To faktycznie była masówka", zatwierdzona chyba wysoko", z przełożeniem na wszystkie oddziały biorące udział w tych manewrach, a używających salamander".

Napisano
Ale tak troszeczkę odbijając od tematu tegoż wątku to patrząc na fotografię z 2018-05-16 19:09:55 to chyba widać na niej na trybunie gen. bryg. Kordiana Józefa Zamorskiego (pierwszy od prawej, ówczesny Komendant Główny PP, a jeśli to On to tu w mundurze generała WP). Obok niego w kierunku do lewej oficer łotewski (być może attache wojskowy), następnie oficer brytyjski (?) i niemiecki.
Napisano
Tak trochę żartem ale chyba dobrze się stało że nikomu ie przyszło do głowy" praktykować zakładania niemieckiego hełmu wz. 16 yłem na przód".
Napisano

:-) No tak...
W przypadku podsztandarowego 5 PP.Leg. mało się dziwuję, ze względu, że w przypadku adriana" przypadki takie nie były odosobnione, nawet po II wojnie światowej, kiedy weterani na spotkaniach pułkowych potrafili je odwrotnie zakładać.
A tutaj kolejny przykład, w 80 Pułku Piechoty, w drugiej połowie lat trzydziestych.

Napisano

11 listopad 1936 rok, rynek w Zambrowie.
Tutaj również poczet sztandarowy ( jeśli nawet nie cała kompania sztandarowa) 71 Pułku Piechoty, w odwróconych salamandrach".