formoza58 Napisano 16 Maj 2018 Share Napisano 16 Maj 2018 Watek grupujący zdjęcia, przedstawiające noszenie hełmów tyłem na przód". Może uda się ustalić choć w części, kiedy i które oddziały nosiły je w ten sposób.Dziękuję Edmundo, za przypomnienie takich przypadków... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 16 Maj 2018 Autor Share Napisano 16 Maj 2018 Defilada po manewrach 1938 roku.Defiluje ulicami Rzeszowa macierzysty 17 Pułk Piechoty. W tym przypadku hełmy na opak" noszone przez dowódcę pułku, żołnierzy jego pocztu i orkiestrę pułkową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 16 Maj 2018 Autor Share Napisano 16 Maj 2018 Cd. defilady w Rzeszowie po zakończeniu manewrów w 1938 roku. Są sugestie i tezy, że salamander" używano min. w obsługach CKM- ów, dla ułatwienia korzystania urządzeń celowniczych". Tutaj widać to przekonywująco... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 16 Maj 2018 Autor Share Napisano 16 Maj 2018 ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 16 Maj 2018 Autor Share Napisano 16 Maj 2018 ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 16 Maj 2018 Autor Share Napisano 16 Maj 2018 Ale w Rzeszowie defilowały czwórkami jedna kompania strzelecka za drugą, z hełmami na opak"... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 16 Maj 2018 Autor Share Napisano 16 Maj 2018 . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 16 Maj 2018 Autor Share Napisano 16 Maj 2018 . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 16 Maj 2018 Autor Share Napisano 16 Maj 2018 ... nawet kompania kolarzy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 17 Maj 2018 Autor Share Napisano 17 Maj 2018 I na koniec rzeszowskiego wysypu", jeszcze orkiestra. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Edmundo Napisano 17 Maj 2018 Share Napisano 17 Maj 2018 Ekstra fotografie ale niestety w dostępnej mi bibliografii nie doszukałem się niczego co świadczyłoby o egulaminowym" noszeniu hełmów wz. 31 yłem na przód" oprócz powszechniej wiedzy na temat noszenia tychże hełmów w artylerii przeciwlotniczej. Ale gdzieś na forum były publikowane także fotografie na których widoczna jest bodajże (o ile mnie pamieć nie zawodzi) orkiestra 21 pp z hełmami yłem na przód" a więc przynajmniej co do orkiestr (pomijając OPL) to chyba musiały być wydane jakieś rozporządzenia czy też była to oddolna inicjatywa dowódców pułków ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 17 Maj 2018 Autor Share Napisano 17 Maj 2018 Z tą artylerią pplot. to jednak nie na 100%. Być może używano hełmów odwrotnie tylko podczas ćwiczeń ?. Tutaj jest z defilady majowej z końca lat trzydziestych... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Edmundo Napisano 17 Maj 2018 Share Napisano 17 Maj 2018 Ależ oczywiście że nie na 100 % tak jak i z innymi rodzajami wojsk (ówczesnych broni) tylko że w przypadku artylerii plot. jest jakiś powszechnie znany ślad" a co do innych wojsk to tak jak wiemy czyli na razie nic nie wiemy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 17 Maj 2018 Autor Share Napisano 17 Maj 2018 Tutaj jeszcze z rzeszowskiej defilady, gdzie oficerowie nosili hełmy tak, nie uczestnicząc w niej.To faktycznie była masówka", zatwierdzona chyba wysoko", z przełożeniem na wszystkie oddziały biorące udział w tych manewrach, a używających salamander". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Edmundo Napisano 17 Maj 2018 Share Napisano 17 Maj 2018 Ale tak troszeczkę odbijając od tematu tegoż wątku to patrząc na fotografię z 2018-05-16 19:09:55 to chyba widać na niej na trybunie gen. bryg. Kordiana Józefa Zamorskiego (pierwszy od prawej, ówczesny Komendant Główny PP, a jeśli to On to tu w mundurze generała WP). Obok niego w kierunku do lewej oficer łotewski (być może attache wojskowy), następnie oficer brytyjski (?) i niemiecki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 17 Maj 2018 Autor Share Napisano 17 Maj 2018 Ja Zamorskiego poznałem, tyle, że nie występowałem przed szereg", bowiem nie jest on bohaterem tego wątku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 17 Maj 2018 Autor Share Napisano 17 Maj 2018 Podchorążowie 1 PP. Leg.. Ktoś powie, że to atelier, że na luzie, ale hełmy nie są własnością zakładu i nie fotograf im je zakładał na głowy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 17 Maj 2018 Autor Share Napisano 17 Maj 2018 Tutaj mamy ciekawy przypadek z początku lat dwudziestych. Podsztandarowy 5 P.P. Leg. od lewej, ma odwrotnie założonego adriana". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Edmundo Napisano 18 Maj 2018 Share Napisano 18 Maj 2018 Tak trochę żartem ale chyba dobrze się stało że nikomu ie przyszło do głowy" praktykować zakładania niemieckiego hełmu wz. 16 yłem na przód". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Edmundo Napisano 18 Maj 2018 Share Napisano 18 Maj 2018 A co do ostatniej fotografii do doskonale widać różnice w kroju kołnierzy płaszczy wz. 19 i wz. 36. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Edmundo Napisano 18 Maj 2018 Share Napisano 18 Maj 2018 Przepraszam ozchodziło mi się" o przedostatnią fotografię z podchorążymi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 18 Maj 2018 Autor Share Napisano 18 Maj 2018 :-) No tak...W przypadku podsztandarowego 5 PP.Leg. mało się dziwuję, ze względu, że w przypadku adriana" przypadki takie nie były odosobnione, nawet po II wojnie światowej, kiedy weterani na spotkaniach pułkowych potrafili je odwrotnie zakładać.A tutaj kolejny przykład, w 80 Pułku Piechoty, w drugiej połowie lat trzydziestych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 18 Maj 2018 Autor Share Napisano 18 Maj 2018 11 listopad 1936 rok, rynek w Zambrowie.Tutaj również poczet sztandarowy ( jeśli nawet nie cała kompania sztandarowa) 71 Pułku Piechoty, w odwróconych salamandrach". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 18 Maj 2018 Autor Share Napisano 18 Maj 2018 Krakowskie Błonia,29 maj 1938 rok.Poczet sztandarowy 5 Dywizjonu Artylerii Konnej, na uroczystości wręczenia sztandarów oddziałom artylerii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi