raptor48 Napisano 8 Maj 2018 Napisano 8 Maj 2018 WitamKolega znalazł kiedyś na poddaszu bagnet, stan prawie idealny, leciutki nalot rdzy tylko z jednej strony. Położył go w garażu. Po pewnym czasie przyjechał znajomy i powiedział że mu ten bagnet odnowi 😒. Oddał mu bagnet w takim stanie jak na zdjęciu 😥. Czy można coś z tym zrobić żeby przywrócić stan pierwotny? Czy tej warstwy chrom nie można już usunąć?
Slajmi130 Napisano 8 Maj 2018 Napisano 8 Maj 2018 My god... nadgorliwość jest gorsza od komunizmu.Generalnie można usunąć chrom galwanicznie, choć jak znam życie to jesli był oksydowany to tej oksydy już nie ma. no ale chociaż zostanie ładna zdrowa stal...
vis1939 Napisano 8 Maj 2018 Napisano 8 Maj 2018 Typowy efekt Janusza renowacji:) Słabe foty ale chyba też przelizany szlifierką - w takim wypadku można nim już co najwyżej browary otwierać.
bert.F Napisano 8 Maj 2018 Napisano 8 Maj 2018 Witam, kilka lat temu miałem pruskiego zastępczaka" cały w chromie,oddałem go do galwanizerii a oni po prostu wrzucili go do kwasu.Po chromie zostało wspomnienie z kwasem walczę do dziś
Cyrograf15 Napisano 8 Maj 2018 Napisano 8 Maj 2018 Daj mu spokój, jemu już nic nie pomoże i nic nie zaszkodzi. Po zdjęciu elektrolitycznym chromu będą wżery. Mechanicznie ściągać, to będzie mocno szlifowany. Tak to przynajmniej ładny otwieracz do piwa.Wojtek
raptor48 Napisano 8 Maj 2018 Autor Napisano 8 Maj 2018 wydaje mi się że przed chromowaniem i tak był cały przeszlifowany więc i tak z niego nic nie będzie. Aż mnie kurw...ca trafia bo podobno był w stanie idealnym jedynie z jednej strony był lekki nalot rdzawy. No cóż, nic już chyba z nim nie zrobię.Dzięki za pomoc.
bjar_1 Napisano 9 Maj 2018 Napisano 9 Maj 2018 Radzę się trzymać jak najdalej od takich znajomych" speców od konserwacji. Debilizm w czystej postaci.
Slajmi130 Napisano 9 Maj 2018 Napisano 9 Maj 2018 Dobry fachowiec galwanizer ściągnie chrom, i nie będzie wżerów.
bert.F Napisano 9 Maj 2018 Napisano 9 Maj 2018 Tak to wygląda u mnie po usunięciu chromu w galwanizerii
raptor48 Napisano 11 Maj 2018 Autor Napisano 11 Maj 2018 To było kupę lat temu. Kolega ma teraz pięćdziesiąt parę lat a wtedy był małym chłopakiem.
Cyrograf15 Napisano 11 Maj 2018 Napisano 11 Maj 2018 To by się zgadzało. W latach 70-tych ubiegłego wieku była taka moda. Wiele białej broni, nie tylko bagnetów poszło w chrom.Wojtek
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.