formoza58 Napisano 30 Kwiecień 2018 Autor Share Napisano 30 Kwiecień 2018 Między 1924 a 1934 rokiem obowiązywał: bosman, starszy bosman, bosman floty. Ostatni traktowany chyba jako łącznik między stopniem podoficerskim zawodowym a oficerskim. W wojskach lądowych od 1921 i stniał stopień chorążego. W MW bosman floty był prawdopodobnie jego odpowiednikiem.Może te kąty ( winkle) z wierzchołkami w góre w występowały do 1924 roku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sedco Express Napisano 30 Kwiecień 2018 Share Napisano 30 Kwiecień 2018 W wydanej w 1928 r. księdze 1918-1928 Dziesięciolecie Odrodzenia polskiej Siły Zbrojnej" w tabeli stopni MW jest tylko stopień - bosman floty (nie ma st.bsm.fl.) Rys. - dwa kąty skierowane szpicami do góry a pod nimi jeden cienki pasek (u A.Stempkowskiego pasek jest nad szpicami). Ciekawe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 30 Kwiecień 2018 Autor Share Napisano 30 Kwiecień 2018 Podoficerowie MDLot.Od lewej: st. bsm. Walerian Makowski, st. bsm. Stanisław Stankiewicz.Myślę, że od 1924 do 1934 obowiązywał ten bosman floty, ale kąty w tym okresie wyglądały jak tutaj. To ostatnie Twoje zdjęcie i Kolomana, może pochodzić z okresu wcześniejszego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 30 Kwiecień 2018 Autor Share Napisano 30 Kwiecień 2018 Korzystając z okazji, mam pytanie. Jak wyglądały te odznaki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sedco Express Napisano 30 Kwiecień 2018 Share Napisano 30 Kwiecień 2018 Oznaczenia stopni na rękawach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sedco Express Napisano 30 Kwiecień 2018 Share Napisano 30 Kwiecień 2018 MDLot - 1928 r.Schreck FBA - 171- kpt.obs.bal. Marian Trawiński2- kmdr ppor Karol Trzaska - Durski (dca MDL)3- por.pil. Adolf Stempkowski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 30 Kwiecień 2018 Autor Share Napisano 30 Kwiecień 2018 To chyba Adolf Stempkowski? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 30 Kwiecień 2018 Autor Share Napisano 30 Kwiecień 2018 A te oznaczenia stopni z lat 1924- 1934 ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 30 Kwiecień 2018 Autor Share Napisano 30 Kwiecień 2018 Zadałeś mi ćwieka" z tym bosmanem floty ;-)Znalazłem u siebie skan z 1923 roku, przedstawiający kadrę Flotylli Rzecznej w Pińsku.Może tak jak pisałem te stopnie funkcjonowały do 1924 roku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sedco Express Napisano 30 Kwiecień 2018 Share Napisano 30 Kwiecień 2018 Tak to A.Stempkowski na tle Macchi M-9 nr. boczny 23.Oznaczenia stopni zamieściłem.Książka wydana w 1928 r. czyli pokazano w niej obowiązuje stopnie (bsm.fl.w latach 1924-1934) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 30 Kwiecień 2018 Autor Share Napisano 30 Kwiecień 2018 ... chodzi mi o tego i dwóch siedzących od lewej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sedco Express Napisano 30 Kwiecień 2018 Share Napisano 30 Kwiecień 2018 Znalazłem w swoim folderze taką kiedyś skopiowana informację:1.Dz.U. 1928 nr 27 poz. 251,Rozporządzenie Prezydenta Rzeczypospolitej z dnia 7 marca 1928 r. o podstawowych obowiązkach i prawach szeregowych marynarki wojennej (W marynarce wojennej ustanawia się następujące stopnie. Podoficerowie marynarki wojennej: e) bosman floty).2.Dz.U. 1932 nr 25 poz. 214(zaś pod określeniem bosman floty rozumieć należy chorąży marynarki. Bosman floty zastępuje się wyrazami chorąży marynarki).Stopień chorążego istniał przed 1928 r.W 1928 r. wprowadzono w jego miejsce stopień bosman floty.W 1932 r. powrócono do stopnia chorążego.Macchi - 9 były w Polsce od 1921. r czyli jeśli zdjęcie A.Stempkowskiego zostało wykonane w latach 1921-1928 to jest on w stopniu chorążego MW, jeśli po 1928 r. to w stopniu bsm fl.Zdj. które zamieściłeś (To chyba Adolf Stempkowski") jest w książce Puckie skrzydła nad Bałtykiem" i podpisane - chorąży" A.S. i data 1923 r.Czyli wtedy (do 1928 r.) był to chorąży, potem zmieniony na bsm.fl. (j.w.)Zdjęcie Flotylii Pińskiej jest z 1923 r. (!) i wykadrowany podoficer ma stopień chorążego (trochę forma szewronów odbiega od regulaminowej). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sedco Express Napisano 30 Kwiecień 2018 Share Napisano 30 Kwiecień 2018 Nadal zagadką jest stopień - jeden szewron i pasek.Dwa szewrony i pasek - chor./bsm.fl./chor. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 30 Kwiecień 2018 Autor Share Napisano 30 Kwiecień 2018 Winkiel, kąt jak najbardziej, ale nie wprowadzajmy terminu szewron, ponieważ odnosi się to do innego tematu.Z całej naszej wymiany wynika, że, jak wspomniałem wcześniej osman floty rozumieć należy chorąży marynarki" i odwrotnie...Faktycznie, na razie sfinksem" jest identyfikacja jednego winkla plus pasek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sedco Express Napisano 30 Kwiecień 2018 Share Napisano 30 Kwiecień 2018 Szewron to jest jak najbardziej poprawna, właściwa nazwa.Taką sama formę mają szewrony - oznaczenia za lata służby. Winkle", kąty" są niewłaściwymi, potocznymi nazwami podobnie jak niewłaściwie używana nazwa pagony" - naramiennik (dawniej epolet). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 30 Kwiecień 2018 Autor Share Napisano 30 Kwiecień 2018 Naturalnie, masz rację z tymi pagonami", zawsze mnie irytuje używanie tego terminu w odniesieniu do naramienników...Oki, niech będzie szewron", choć ten termin kojarzy mi się zawsze w znaczeniu właśnie za służbę", a nie z oznaczeniem stopnia np. bosmana. Nie ten wymiar i barwa...Wracając do mojego pytania odnośnie lotniczej odznaki polowej za loty bojowe w latach 1918- 1920? Wiadomo jak wyglądała? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Koloman Napisano 30 Kwiecień 2018 Share Napisano 30 Kwiecień 2018 Witam Szanownych Kolegow.Dopiero teraz mogę włączyć się do dyskusji - okazała się bardzo interesująca i pouczająca.Zamieszczam napis, znajdujacy się na odwrocie fotografii, którą wstawiłem.Rozpatrując rzecz od końca można ze 100% pewnością powiedzieć, że stopień lotnika na fotografii to chorąży marynarki. Wyraźnie to napisano na odwrocie, chociaż z błędem: hor.mar." zamiast chor.mar." - zdarza się.Błąd w nazwisku - też się zdarza, tym bardziej jak piszący nie zna nazwiska i opiera się tylko na brzmieniu fonetycznym (mam to ze swoim nazwiskiem prawie na codzień).Tylko to tajemnicze Fr" na poczatku - gdyby Stempkowski miał na imię Alfred" to byłby to skrót od imienia. A tak diabli wiedzą co to jest.W kazdym razie fotografia, którą wstawiłem przedstawia chor.mar.Stempkowskiego". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 1 Maj 2018 Autor Share Napisano 1 Maj 2018 Por. Stanisław Pietruski. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 1 Maj 2018 Autor Share Napisano 1 Maj 2018 Wypadki lotnicze, nie zawsze kończyły się śmiercią.Z roku 1931... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 1 Maj 2018 Autor Share Napisano 1 Maj 2018 . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 1 Maj 2018 Autor Share Napisano 1 Maj 2018 . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 1 Maj 2018 Autor Share Napisano 1 Maj 2018 ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sedco Express Napisano 1 Maj 2018 Share Napisano 1 Maj 2018 Odnośnie notatek prasowych. Mam prośbę - data jest, ale czy można by również podawać rok ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 1 Maj 2018 Autor Share Napisano 1 Maj 2018 Zawsze podaję . Jeśli materiały z tego samego roku ( jak w przypadku serii artykułów z 1931 roku) powtarzają się jeden po drugim jest jedna kropka, ostatnia zakończająca trzy kropki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sedco Express Napisano 1 Maj 2018 Share Napisano 1 Maj 2018 Aaa, rzeczywiście ! Gapa ze mnie ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi