Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Rysunek błędnie ukazuje drzwi do komunikacji między wagonami.  Mam też wrażenie że  ilość słupków anteny też  jest błędna. Piszę z pamięci i nie mam pod ręką materiałów ale  kwestia  przejścia między wagonami to na bank źle przedstawiona. 

• Odpowiedzi 653
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Sprawdziłem i jeśli chodzi o Ilość słupków to jest OK (sugerowałem się  bliźniaczym wagonem z Poznańczyka - który ma tylko 12 słupków). Nadal jednak  kwestia  drzwi komunikacyjnych pozostaje aktualna. 

Ten rysunek jest  wzorowany na rys Pana Adama  ( który też ma  błędnie przedstawiony ten fragment). No cóż.... nawet wielkim zdarzają się drobne błędy a nie myli się tylko ten co nic nie robi😐

Napisano

Czy na pewno błednie? Ekrany osłonowe były na zawiasach i mogły być odchylane. Rysunek przedstawia je w pozycji prostopadłej do tylnej ściany wagonu. Jest też inny rysunek - w zalaczniku.

Capture2.JPG

pPP55 WS 34.jpg

pPP12 WS11 pm.jpg

pPP53 WS 01a.jpg

Napisano

Rysunek  pierwszy formozy58 nie uwzględniał w ogóle "listew" po obu stronach otworu drzwiowego, do których skrzydła drzwi były przymocowane zawiasami. Na przedstawionych przez ciebie zdjęciach (i chyba na wszystkich znanych) skrzydła te są w pozycji całkowicie otwartej. Na rysunku który zamieściłeś  też są w pozycji  całkowicie otwartej a tylko jedno skrzydło (po lewej stronie) jest w pozycji półotwartej tzn tak jak powinno być dla zabezpieczenia przejścia  między wagonami. Na rysunku twoim są zaznaczone  już owe "listwy", których brak było na rysunku  pierwotnym. "Listwy" te miały podwójną rolę: wzmocnienie ściany czołowej, ale przede wszystkim odsunięcie  drzwi od ściany czołowej z uwagi na  to wygięcie w ich górnej części (inaczej by nie mogły by się zamknąć).

drzwi 1.jpg

dzwi listwy.jpg