formoza58 Napisano 23 Październik 2023 Autor Napisano 23 Październik 2023 Rtm. Mieczysław Łebkowski z 1 P.Uł. Cytuj
formoza58 Napisano 7 Styczeń Autor Napisano 7 Styczeń Przemarsz szwadronu 3 Pułku Ułanów, w szyku pieszym. Cytuj
formoza58 Napisano 17 Marzec Autor Napisano 17 Marzec Podkapitan Aleksander Rosiński z 8 Pułku Strzelców. Cytuj
formoza58 Napisano 21 Marzec Autor Napisano 21 Marzec Por. Wincenty Jurewicz. 10 Pułk Strzelców. Cytuj
otton1 Napisano 11 Kwiecień Napisano 11 Kwiecień Stanisław Bouffał, podrotmistrz 3.Pułku Ułanów. Poległ w koncu stycznia 1918 roku pod Rohaczewem w walce z bandami bolszewickimi. Miał 23 lata. Cytuj
otton1 Napisano 14 Kwiecień Napisano 14 Kwiecień Maksymilian Łebkowski (może brat rtm.Mieczysława Łebkowskiego), podporucznik pułku ułanów krechowieckich. Poległ w lutym 1918 roku w Mińszczyżnie. Miał 25 lat. Cytuj
Krzysztof115 Napisano 19 Kwiecień Napisano 19 Kwiecień Panowie, zwróćcie uwagę na stanowisko maszynisty- budka opancerzona blachą stalową. Bo w I. Korpusie Polskim były 3 szerokotorowe, improwizowane pociągi pancerne i 5 samochodów pancernych. Cytuj
formoza58 Napisano 19 Kwiecień Autor Napisano 19 Kwiecień To prawda, spostrzegłem to opancerzenie lokomotywy i czekałem na potwierdzenie. Konkretnie od Ciebie. :-) Kiedyś, dawno, rozmawialiśmy o tym. I coś się do tej pory przybyło? Chodzi głównie o te samochody pancerne, których bezskutecznie wtedy szukaliśmy. Cytuj
Krzysztof115 Napisano 19 Kwiecień Napisano 19 Kwiecień Nic się nie zmieniło. Wykadrowałem fragment fotografii, gdzie stały 2 lub 3 samochody pancerne. Ale czy jakiś ówczesny fotograf wykonał ich ujęcie?? Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi