Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Szkoda, bowiem jest wśród nich sporo fotografii współcześnie nieznanych. O informacjach tam umieszczonych nie wspomnę. Naprawdę skarbnica, dla tego kto ma czas i komu chce wertować kartka po kartce.
Odnośnie Rice, to tak domyślam się, że walczył z sowieckimi pilotami na niemieckich maszynach. Taki lapsusik ówczesnych dziennikarzy. Ale tylko się domyślam ;-)
Napisano

Rice był obserwatorem w samolocie, który pilotował por.pil.Romuald Wermiński, lotnik z byłej armii rosyjskiej.
Ich maszyna spadła tuż po starcie do lotu bojowego i obaj zginęli.
Wermiński to kolega mojego ojca.

Napisano
Oczywiście,prasa w przypadku śmierci Rice'a i Wermińskiego awaliła".
Podobnie zresztą podając informację o śmierci Motylewskiego a pomijając Kostrzewskiego (patrz wpis: formoza58 2018-04-11 12:50:35)
Napisano
Wspomnieli o Kostrzewskim w opisie pod zdjęciem grobu, ale w tekście ani-ani". W tym przypadku nie mogę zrozumieć.
To, że wg. artykułu zginęli w walce, zrozumieć mogę, bowiem był to czas wojenny", więc pewnie zrobili to z premedytacją, świadomie. Trochę tak, jak współcześni żołnierze sił specjalnych giną na misjach, np. w wypadku samochodowym, a w informacji ( jeśli takie są) podają ze zginął na posterunku, lub podczas służby :-(
Napisano

Ppor.pil. Zygmunt Kostrzewski z 7.EL (Lwów)
Zginał wraz z por.obs. Mieczysławem Motylewskim podczas ataku szturmowego na pozycje ukraińskie w okolicach Kulikowa.
Samolot Oeffag C.II (nr.52.20) ostrzelany pociskami z kaemów rozbił się.
Nie wiadomo czy zginęli bezpośrednio od pocisków, czy też w wyniku rozbicia się samolotu.

Napisano

Jest taka fotografia lotników zrobiona latem 1919 roku na lotnisku mokotowskim w Warszawie.
Rozpoznałem nr 6 - to por.Karol Słowik.
Nr 4 wygląda na por.pil.Henryka Skoczdopole.
A inni? moze ktoś ich rozpozna.