Jedburgh_Ops Napisano 2 Styczeń Napisano 2 Styczeń 5 godzin temu, formoza58 napisał: Jw. To raczej nie będzie w Driel. Za luzacka atmosferka i coś za małe te spadochrony. To raczej wygląda na naukę gaszenia czaszy, a to na pewno nie w Holandii takie zabawy. Cytuj
formoza58 Napisano 2 Styczeń Autor Napisano 2 Styczeń Być może, może fotografia poglądowa. zawsze występująca z opisem na Driel, nawet w tamtejszej izbie pamięci. Jak się spojrzy spokojnie, to wygląda bardziej na ćwiczenia. Wyczuwa się ten wspomniany przez Ciebie luzik i spokój :-) Cytuj
Jedburgh_Ops Napisano 2 Styczeń Napisano 2 Styczeń 3 minuty temu, formoza58 napisał: Być może, może fotografia poglądowa. zawsze występująca z opisem na Driel, nawet w tamtejszej izbie pamięci. Stare numery Sto procent „filmów dokumentalnych” z desantu spadochronowego w Normandii (który odbył się nocą, w kompletnych ciemnościach, bo w warunkach pełnego zachmurzenia) pokazuje dzienne desanty od Luzonu, poprzez Holandię, na desancie za Renem skończywszy. Cytuj
formoza58 Napisano 2 Styczeń Autor Napisano 2 Styczeń Mnóstwo kadrów z powojennego filmu, z udziałem weteranów 1 dywizji, przez lata utrwaliły się jako autentyczne Arnhem 44. I trudno jest dzisiaj rozróżnić , z filmu czy autentyk. Cytuj
Jedburgh_Ops Napisano 2 Styczeń Napisano 2 Styczeń Tak, film „Theirs Is the Glory” z roku 1946 spadł z nieba wszelkiej maści pseudodokumentalistom, pseudohistorykom i innym manipulatorom z wszelkiej maści History Channelsów i innych takich. Cytuj
Jedburgh_Ops Napisano 2 Styczeń Napisano 2 Styczeń 1 godzinę temu, formoza58 napisał: Polski desant nad Driel. Ktoś nawet prawidłowo namalował 310th Troop Carrier Squadron z 315th Troop Carrier Group z IX Troop Carrier Command USAAF, bo to faktycznie oni desantowali polską brygadę obok sześciu innych dywizjonów transportowych USAAF. Cytuj
Jedburgh_Ops Napisano 2 Styczeń Napisano 2 Styczeń Czy wiadomo, kto jest autorem zdjęć Polaków w Driel? Cytuj
Jedburgh_Ops Napisano 3 Styczeń Napisano 3 Styczeń 1 godzinę temu, formoza58 napisał: Ja nie wiem. Zawsze pytam o taką sprawę z ciekawości, bo jakoś nie słychać, żeby ktoś oprócz Marka Święcickiego miał w brygadzie aparat fotograficzny. Poza tym 1. SBSpad to nie US Army, żeby w wojskowych sklepach PX pełno było w miarę przyzwoitych (jak na tamte czasy) aparatów fotograficznych z cenami rozpoczynającymi się od 50 centów. I tak samo zawsze mnie ciekawi, czy zaczynają wypływać zdjęcia Polaków wykonane przez jednego Holendra, którego spadkobiercy nie chcą tych zdjęć udostępniać, tylko chcą je sprzedać za jakieś olbrzymie pieniądze. Cytuj
Merill_Marauder Napisano 3 Styczeń Napisano 3 Styczeń Czy przypadkiem nie było jakiejś czołówki propagandowej przy Brygadzie? Cytuj
Jedburgh_Ops Napisano 3 Styczeń Napisano 3 Styczeń Nie wiem. Wśród Polaków o posiadanie aparatu fotograficznego w pierwszej kolejności podejrzewałbym ppor. Janusza Szegdę - oficera łącznikowego 1. SBSpad przy 1. DPD. Tylko że Horsa z nim na pokładzie wylądowała poza operacyjnym terenem Market-Garden. Cytuj
Merill_Marauder Napisano 4 Styczeń Napisano 4 Styczeń 18 hours ago, Jedburgh_Ops napisał: Nie wiem. Wśród Polaków o posiadanie aparatu fotograficznego w pierwszej kolejności podejrzewałbym ppor. Janusza Szegdę - oficera łącznikowego 1. SBSpad przy 1. DPD. Tylko że Horsa z nim na pokładzie wylądowała poza operacyjnym terenem Market-Garden. No właśnie jak na złość "w locie szumią spadochrony" zostało w domu rodzinnym, a jak pamiętam tam była struktura organizacyjna brygady. W swoim czasie "ten, którego nazwiska nie da się wymieniać bez obrzydzenia" z Princes Gate twierdził, że każda większa jednostka miała własną czołówkę propagandową. Cytuj
Jedburgh_Ops Napisano 4 Styczeń Napisano 4 Styczeń 6 godzin temu, Merill_Marauder napisał: No właśnie jak na złość "w locie szumią spadochrony" zostało w domu rodzinnym, a jak pamiętam tam była struktura organizacyjna brygady. W swoim czasie "ten, którego nazwiska nie da się wymieniać bez obrzydzenia" z Princes Gate twierdził, że każda większa jednostka miała własną czołówkę propagandową. Też mam teraz zero biblioteki do 1. SBSpad, bo się urządzam w nowym miejscu i całe moje archiwum jest w magazynie dla wypro/przeprowadzkowiczów. Ale gdy się urządzę na nowo to też spojrzę na strukturę brygady wraz z paskudnym podejrzeniem, kto w tej strukturze mógł mieć aparat fotograficzny, bo Formoza wrzuca zdjęcia z Driel jakieś kosmiczne, znaczy wcześniej niepublikowane nawet przez IPiMS. Cytuj
Merill_Marauder Napisano 4 Styczeń Napisano 4 Styczeń Bym Ci napisał, co myślę o AIPiMS, ale doskonale wiesz, co myślę, więc nie napiszę. Muszę podjechać do rodzinnego i sprawdzić organizację. Ale skoro były plany zrzucania orkiestry i to z instrumentami to istnieje jakiejś czołówki propagandowej też podejrzewam. Cytuj
Jedburgh_Ops Napisano 4 Styczeń Napisano 4 Styczeń 3 minuty temu, Merill_Marauder napisał: Bym Ci napisał, co myślę o AIPiMS, ale doskonale wiesz, co myślę,... Wiem. Nie ma w cywilizowanych państwach takich doktoratów, jak w IPiMS. I sam się o tym przekonałem. PSZ-owska Wyspa Węży powinna nadal funkcjonować. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi