Panowie posiadam ciekawą fotografię wykonaną najprawdopodobniej po 1952 r. w nieznanym mi miejscu i w nieznanej jednostce wojskowej. Ale co w niej takiego ciekawego. Proszę zwrócić uwagę na żołnierza trzeciego od prawej i oznakę na jego ramieniu jako żywo przypominającą godło naramienne" telegrafistów z owalną podkładką dla piechoty z lat 1919-1930. Nigdy nie spotkałem się używaniem takowej oznaki po 1945 r. a także nie natrafiłem na ślad takowej w przepisach mundurowych czy też literaturze tyczącej umundurowania WP w okresie powojennym. Pomijam tu fakt iż takowa oznaka (albo podobna) czy też godło naramienne" było naszyte na rękawie munduru jednej z bohaterek popularnego serialu z lat sześćdziesiątych z czołgiem w jednej głównych ról (to oczywiście żart). Przeca wszyscy wiemy o jaki serial chodzi". Ale do rzeczy. Pytanie do specjalistów i do wszystkich lubujących się w umundurowaniu WP (celowo pomijam określenie LWP). Czy oznaka z fotografii była unormowana jakimiś przepisami, czy też była to inicjatywa osobista żołnierza i czy w ogóle ktoś widział fotografie żołnierzy z lat czterdziestych-pięćdziesiątych z oznakami tego typu ?
Pytanie
Edmundo
15 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.