Jump to content

Nurek I" i jego załoga- Fotografie.

Recommended Posts

• Replies 247
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

To ja tu masztów szukam, a to jakieś cygaństwo może być ? Jasne że możliwe, artyści są zdolni. Tyle, że dalej nie ma jasnego punktu zaczepienia.

Może te ''ruszta'' wiszące na linie, co to takiego ?

Tylko nie mów, że to tacki z tej knajpy.

Edited by ptasznik

3 godziny temu, ptasznik napisał:

Który to może być rok ?

Patrząc na "miękkie" czapki marynarskie zapewne przed 1933 r. chyba że do ubiorów roboczych donaszali czapki starego wzoru, ale nie sądzę. Ostateczne słowo co do roku ma tutaj właściciel fotografii.

Według mnie, to środek lat dwudziestych, z naciskiem na pierwszą połowę. Chodzi głównie o fason czapek...

To wygląda faktycznie jak kratki do świetlików. " Nurka I" przeważnie eksponowali na zdjęciach  od rufy strony i sprężarkę. Ale jest jedno zdjęcie, na którym widać te kratki. Może więc schną po malowaniu, po cztery na jednej i drugiej burcie?

iluminatt.JPG

iluminat.JPG

Udało mi się złapać kontakt z właścicielem zdjęcia i mam nadzieję że będę miał dostęp do skanu dobrej jakości i może jakiegoś opisu. Właściciel twierdzi, że na zdjęciu jest jego dziadek, który przed wojną pływał na "Iskrze". Czekam na więcej informacji...

• 3 months later...
  • 1 month later...
  • 3 months later...
Teraz, JaZG napisał:

Z opisu na zdjęciach: Data 1922r. Miejsce: Most kolejowy na rzece Niemen - Grodno.  Grupa nurków Szkoły Nurków Marynarki Wojennej. 

SzkolaNurkow.jpg

SzkolaNurkow2.jpg

Bosman Ignacy Sieja ze swoimi " Orłami". Kapitalne zdjęcia. Pierwsze sugeruje na szkołę nurków, a to konkretna nurkowa robota przy moście Grodnie. Tyle razy oglądałem je i nie skojarzyłem przęsł. Dzięki za to drugie z dokładnym  opisem ? 

9 minut temu, formoza58 napisał:

Bosman Ignacy Sieja ze swoimi " Orłami". Kapitalne zdjęcia. Pierwsze sugeruje na szkołę nurków, a to konkretna nurkowa robota przy moście Grodnie. Tyle razy oglądałem je i nie skojarzyłem przęsł. Dzięki za to drugie z dokładnym  opisem ? 

Mój dziadek jest na obydwóch zdjęciach ?

• 7 months later...