JaZG Posted April 19, 2020 Share Posted April 19, 2020 W dniu 11.06.2019 o 10:26, formoza58 napisał: Mar. Z. Melczyk. z tej samej fotografii drugi z nurków E. Grotkiewicz Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
JaZG Posted April 20, 2020 Share Posted April 20, 2020 Mam pytanie do znawców tematu. Na zdjęciu są nurkowie a w śród nich mój dziadek. Ktoś mi pomoże ustalić na jakiej jednostce było zrobione zdjęcie? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
formoza58 Posted April 20, 2020 Author Share Posted April 20, 2020 Ptaszniku ratuj Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ptasznik Posted April 21, 2020 Share Posted April 21, 2020 Niestety, widoczny fragment do niczego mi nie pasuje. Widoczne wanty i liny wskazują na jakąś jednostkę nie bojową. Dłużyce na których siedzą i mają nogi. Nie jest to ''Iskra'' ani ''Wilja'' ani ''Lwów''. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
formoza58 Posted April 21, 2020 Author Share Posted April 21, 2020 A możliwe, że liny i wanty to fotomontaż na potrzeby reklamy gdyńskiej placówki gastronomicznej? Może to być burta innej łajby, np. krypy? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ptasznik Posted April 21, 2020 Share Posted April 21, 2020 (edited) To ja tu masztów szukam, a to jakieś cygaństwo może być ? Jasne że możliwe, artyści są zdolni. Tyle, że dalej nie ma jasnego punktu zaczepienia. Może te ''ruszta'' wiszące na linie, co to takiego ? Tylko nie mów, że to tacki z tej knajpy. Edited April 21, 2020 by ptasznik Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
formoza58 Posted April 21, 2020 Author Share Posted April 21, 2020 Nie, nie kojarzy mi się z czymś kuchennym.Może to " coś" suszy się po malowaniu. Jakieś kratki osłony np. iluminatorów na pokładzie? Sam nie wiem... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ptasznik Posted April 21, 2020 Share Posted April 21, 2020 Kratki ze świetlików maszynowni np. Który to może być rok ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Edmundo Posted April 22, 2020 Share Posted April 22, 2020 3 godziny temu, ptasznik napisał: Który to może być rok ? Patrząc na "miękkie" czapki marynarskie zapewne przed 1933 r. chyba że do ubiorów roboczych donaszali czapki starego wzoru, ale nie sądzę. Ostateczne słowo co do roku ma tutaj właściciel fotografii. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
formoza58 Posted April 22, 2020 Author Share Posted April 22, 2020 Według mnie, to środek lat dwudziestych, z naciskiem na pierwszą połowę. Chodzi głównie o fason czapek... To wygląda faktycznie jak kratki do świetlików. " Nurka I" przeważnie eksponowali na zdjęciach od rufy strony i sprężarkę. Ale jest jedno zdjęcie, na którym widać te kratki. Może więc schną po malowaniu, po cztery na jednej i drugiej burcie? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ptasznik Posted April 22, 2020 Share Posted April 22, 2020 Jeszcze tu coś widać. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ptasznik Posted April 22, 2020 Share Posted April 22, 2020 Ja tu widzę więcej wiszących kratek, pod różnymi kątami i nakładających się na siebie, siedem lub nawet osiem. Konstrukcyjnie różnią się jednak od tych widocznych na zdjęciu ''Nurka'' od strony dziobu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
JaZG Posted April 24, 2020 Share Posted April 24, 2020 Udało mi się złapać kontakt z właścicielem zdjęcia i mam nadzieję że będę miał dostęp do skanu dobrej jakości i może jakiegoś opisu. Właściciel twierdzi, że na zdjęciu jest jego dziadek, który przed wojną pływał na "Iskrze". Czekam na więcej informacji... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
formoza58 Posted August 5, 2020 Author Share Posted August 5, 2020 Pół żartem, pół serio ... "Nurtango" Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
formoza58 Posted September 24, 2020 Author Share Posted September 24, 2020 Z 1929 roku... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
formoza58 Posted September 25, 2020 Author Share Posted September 25, 2020 Bosm. Sieja. Instruktor nurkowania w początku lat dwudziestych. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
JaZG Posted September 25, 2020 Share Posted September 25, 2020 Budynek dawnej Szkoły Specjalistów Morskich w Świeciu nad Wisłą (obecnie Świecie nad Wdą). Szkoła przygotowywała "teoretycznie" min. późniejszych nurków. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
formoza58 Posted September 26, 2020 Author Share Posted September 26, 2020 Extra Pierwsza szkoła nurków w początku lat dwudziestych znajdowała się na Helu. tam mieli wyśnione warunki, jak w edenie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
JaZG Posted January 6, 2021 Share Posted January 6, 2021 Nie wiem, czy to już było, ale skoro mam to się podzielę Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
JaZG Posted January 6, 2021 Share Posted January 6, 2021 Z opisu na zdjęciach: Data 1922r. Miejsce: Most kolejowy na rzece Niemen - Grodno. Grupa nurków Szkoły Nurków Marynarki Wojennej. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
formoza58 Posted January 6, 2021 Author Share Posted January 6, 2021 Tego , co zostało po starym moście, usuwano jeszcze w końcu lat dwudziestych. Z 1928 roku... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
formoza58 Posted January 6, 2021 Author Share Posted January 6, 2021 Teraz, JaZG napisał: Z opisu na zdjęciach: Data 1922r. Miejsce: Most kolejowy na rzece Niemen - Grodno. Grupa nurków Szkoły Nurków Marynarki Wojennej. Bosman Ignacy Sieja ze swoimi " Orłami". Kapitalne zdjęcia. Pierwsze sugeruje na szkołę nurków, a to konkretna nurkowa robota przy moście Grodnie. Tyle razy oglądałem je i nie skojarzyłem przęsł. Dzięki za to drugie z dokładnym opisem Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
JaZG Posted January 6, 2021 Share Posted January 6, 2021 9 minut temu, formoza58 napisał: Bosman Ignacy Sieja ze swoimi " Orłami". Kapitalne zdjęcia. Pierwsze sugeruje na szkołę nurków, a to konkretna nurkowa robota przy moście Grodnie. Tyle razy oglądałem je i nie skojarzyłem przęsł. Dzięki za to drugie z dokładnym opisem Mój dziadek jest na obydwóch zdjęciach Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
formoza58 Posted January 6, 2021 Author Share Posted January 6, 2021 W dniu 20.06.2018 o 23:23, formoza58 napisał: . Lepsze zdjęcie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
formoza58 Posted September 6, 2021 Author Share Posted September 6, 2021 W dniu 14.11.2017 o 11:35, formoza58 napisał: Rok 1924. W skafandrze por. mar. Stefan Jacynicz. Trzeci od lewej bosman Sieja. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts