formoza58 Napisano 20 Grudzień 2018 Autor Napisano 20 Grudzień 2018 Cały reportaż z uroczystości wręczenia sztandaru pułkowi... Cytuj
formoza58 Napisano 29 Grudzień 2018 Autor Napisano 29 Grudzień 2018 Przemarsz pułku ulicami Wilna, w 1938 roku. Cytuj
Dariusz444 Napisano 28 Lipiec 2019 Napisano 28 Lipiec 2019 Witam Uprzejmie, jest niezwykle wzruszającym dla mnie, zamieszczony tu wątek dotyczący 1 PAL. Mój ś.p. dziadek był wychowankiem tego pułku. W latach1931/32 ukończył podoficerską szkołę pułkową i został ogniomistrzem (z dumą patrzę na jego twarz i posturę umieszczoną niemal w samym centrum pamiątkowego zdjęcia uczestników kursu z lat 31-32) . Podczas wojny obronnej 1939 roku przeszedł z Żelazną Dywizją jej krwawy i chwalebny szlak bojowy. Większość tych faktów i konkretów formalnych poznałem niestety wiele lat po jego śmierci... Panowie szkoda Waszych kłótni sprzed dwóch lat, bez urazy, ale dla mnie Pan formoza58 generalnie miał rację. Dziękuję za Wasze informacje i zdjęcia, zwłaszcza za zdjęcia. Byłbym wdzięczny za każdy trop i polecaną pozycję książkową mogącą poszerzyć moją wiedzę na temat pułku i jego jak najdokładniejszej historii, zwłaszcza relacje z walk we wrześniu 39. Może dokładna lista mobilizacyjna ze stanem osobowym pułku i jego poszczególnych pododdziałów ? Będę wdzięczny za każdą pomoc i podpowiedź. Cytuj
Koloman Napisano 2 Sierpień 2019 Napisano 2 Sierpień 2019 Szanowny Kolego Dariusz444, z Kolegą formoza58 prowadziliśmy wymianę stanowisk i opinii a nie kłociliśmy się. Nie doszło miedzy nami do rękoczynów, nie obrzucalismy się inwektywami i nie stosowaliśmy innych atrybutów związanych z kłótniami. Różnice zdań i dyskusja na ich temat są rzeczą normalną na każdym forum. Jeśli chodzi o literaturę dotyczącą walk pułku we wrześniu to przede wszystkim proponuję odpowiednią broszurę z serii "ZARYS HISTORII WOJENNEJ PUŁKÓW POLSKICH W KAMPANII WRZEŚNIOWEJ" wydawnictwa AJAX. Cytuj
formoza58 Napisano 9 Sierpień 2019 Autor Napisano 9 Sierpień 2019 Z pułkowych zawodów konnych... Cytuj
Dariusz444 Napisano 16 Sierpień 2019 Napisano 16 Sierpień 2019 Szanowny Kolego Koloman, oczywiście rozumiem i nie miałem niczego złego na myśli... Bardzo dziękuję za przedstawioną pozycję. Przyznam szczerze, że już kilka lat temu dokładnie w tej serii szukałem monografii dotyczącej 1PAL, ale najprawdopodobniej robiłem to na tyle nieudolnie, że w końcu uznałem, że ten pułk jeszcze monografii się nie doczekał. Dziwiło mnie to i nawet pisałem maile w temacie, ale bez skutku. Dzięki Pańskiej pomocy już wiem, że pozycja istnieje i teraz pozostaje mi ją zdobyć. Raz jeszcze dziękuję i pozdrawiam obu Panów. Cytuj
Koloman Napisano 25 Sierpień 2019 Napisano 25 Sierpień 2019 Ta fotografia wykracza poza ramy czasowe tematu ale moim zdaniem warto ją zamieścić. To pierwsza jednostka artylerii Wojska Polskiego - 1.Pułk Artylerii Polskiej. Na jego bazie powstawały potem inne jednostki artylerii Wojska Polskiego, już w Polsce Odrodzonej. Fotografia zrobiona została w 1917 roku przed istniejącymi do dzisiaj koszarami artyleryjskimi w Górze Kalwarii. Popatrzcie Koledzy na nazwiska; ilu późniejszych generałów i pułkowników, m.in: wtedy kapitanowie Kleeberg, Knoll-Kownacki, porucznik Schally - zresztą potem dowódca 1.Pułku Artylerii Polowej i inni. Cytuj
formoza58 Napisano 7 Październik 2019 Autor Napisano 7 Październik 2019 Z defilady w Wilnie, w latach trzydziestych. Na przedzie por. Michał Szumski, Tatar, zamordowany w 1940 roku na " nieludzkiej ziemi". Cytuj
formoza58 Napisano 27 Listopad 2019 Autor Napisano 27 Listopad 2019 Przysięga na działo, w latach dwudziestych. Cytuj
formoza58 Napisano 21 Grudzień 2019 Autor Napisano 21 Grudzień 2019 Z archiwum Allegro. Oficer rezerwy pułku. Cytuj
otton1 Napisano 16 Wrzesień 2020 Napisano 16 Wrzesień 2020 Kapitan Władysław Passendorfer, w pułku od 1919 roku. Zaczynał od stopnia ogniomistrza. Cytuj
formoza58 Napisano 9 Marzec 2021 Autor Napisano 9 Marzec 2021 Oficerowie II dywizjonu, w 1926 roku. Cytuj
formoza58 Napisano 2 Październik 2021 Autor Napisano 2 Październik 2021 Ze święta, w 1930 roku... Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi